Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Satıl, havaların ısınması ile birlikte artan hayvan hareketliliğinin kontrol altına alınması, aşılama çalışmalarının düzenli yapılması gerektiğini söyledi.
Satıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok soğuk ve yağışlı geçen kış mevsiminin geride kaldığını, Mart ayının girmesi ile birlikte artan hava sıcaklıklarının, çayır ve meralardaki hayvan hareketliliğini arttırdığını, artan hayvan hareketliliğinin, başta brusella ve şap hastalığı olmak üzere, bir çok önemli hastalık tehlikesini ortaya çıkarttığını belirtti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Gaziantep, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa gibi sınır illerde hayvan hareketliliğinin daha da büyük önem kazandığına dikkat çeken Satıl, şöyle konuştu:
"Sınırlarımızda bulunan illere, yurt dışından kaçak olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişlerinin olduğuna tanık oluyoruz. Sınırlardan kaçak yollarla giriş yapan bu hayvanlar da ülkemizde bulunan hayvanları tehdit ediyor. Çoğunluğu kontrolsüz olan, aşıları da düzenli yapılmayan bu hayvanlar, sağlıklı hayvanların da hastalıklara yakalanmasına neden oluyor. Hayvan varlığının korunması için sınırdan kontrolsüz ve kaçak hayvan girişlerine engel olunması gerekir."
Sınırdan kaçak olarak getirilen hayvanların, kaçak kesim ile sofralara kadar da ulaşabildiğine işaret eden Satıl, şu bilgileri verdi:
"Kaçak olarak kesilerek satışa sunulan etler, başta brusella olmak üzere bir çok hastalığın insanlara geçmesine neden olabiliyor. Bu hastalıklar, halk sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle, sınırdan kaçak hayvan geçişlerine izin verilmemesi ve bu konuda gereken tedbirlerin de alınması gerekir. Bölgemizde, havaların da ısınması ile birlikte artmasını beklediğimiz hayvan hareketliliğinin ve sınır geçişlerini kontrol altına alınması çok önemli."
-"Kaçak hayvanlara itibar edilmemeli"-
Satıl, hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren vatandaşların da kaçak hayvanlara itibar etmemesini isteyerek, şu uyarılarda bulundu:
"Başta Gaziantep olmak üzere, bölgemizde bulunan tüm sınır iller, önemli hayvancılık merkezi olan il konumunda bulunuyor. Biz, oda olarak son yıllarda, bölgemizde hayvancılığın geliştirilmesi, verim artışının sağlanması ve sağlıklı üretim için yoğun bir çalışma içerisinde bulunuyoruz. Bizim, yapmış olduğumuz bu çalışmaları, sınırdan kaçak yollarla giren hayvanlar olumsuz yönde etkiliyor. Bu konuda yetkililerin daha sıkı tedbirler alması gerekir.
Ancak, bu konuda özellikle hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor. Oda olarak tüm vatandaşlarımızı, kaçak hayvanlara itibar etmemeleri konusunda uyarıyoruz. Daha çok ucuz oldukları için tercih edilen bu hayvanların, sağlıksız olması nedeniyle, kar yerine zarara neden olduğu, sağlıklı hayvanlar için de büyük bir tehlike yarattığını unutmamalıyız."
İnsan ve hayvanları yakından ilgilendiren 200 zoonoz hastalığı bulunduğuna vurgu yapan Satıl, şu bilgileri verdi:
"Hayvan hatalıkları hayvanlarda verim kaybına neden olur. Halk sağlığını da olumsuz yönde etkileyen, hayvanlarda verim kaybına yol açan ve ölümlere neden olan zoonoz (hayvanlardan insanlara geçen hastalık) hastalıkları, ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün ülkeler arasında seyahat eden insanlara aşılanmalarını tavsiye ettiği 45 önemli hastalıktan 28'ini zoonoz hastalıkları oluşturuyor.
Zoonoz hastalıklarından korunma, bölgesel gıda güvenliği ve veteriner hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekir. Hayvan ve hayvansal ürünlerin çiftliklerden sofraya gelinceye kadar tüm aşamalarında gıda güvenliğinin sağlanması, sınır geçişlerinde hasta olan hayvanların elenmesi ve zoonoz hastalıklarından korunmak için etkili çalışmalar yürütülmeli."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz