İstanbul’da yaşayan Gaziantepli derneklerinin oluşturduğu İstanbul Gaziantepliler Federasyonu üyelerini ağırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, değişen ve gelişen Gaziantep’i anlattı.
Sahan Resturant’ta gerçekleşen yemek sonrasında bir sinevizyon eşliğinde kentin değişimini İstanbul’da yaşayan Gazianteplilere anlatan Güzelbey, Gaziantep’in 1980’li yıllarda başlayan sanayileşmesine vurgu yaptı. Sanayi ve ticaret kenti Gaziantep’in daha modren bir kent olması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Güzelbey, “Etraf şehirdeki insanlar bu durumu fırsat bilerek Gaziantep’e geldiler. Her geçen sene nüfus oranı ile büyük bir artış gösteren kentte ister istemez bir takım sorunlarda beraberinde geliyor. Özellikle sosyal yaşam ve sokakta çalışan çocukların durumları bunların başında yer alıyordu. Biz belediye olarak bu alanda önemli çalışmalar ve projeler yaptık. İnsanlar arasında sosyal dengeyi sağlamak ve daha güzel bir yaşam sunmak için yerelden genele hizmet ağımızı genişleterek bir çok projeler yaptık” diye konuştu.
2004 yılında kentte bir kampanya başlattıklarını ve bu çerçevede tarihi dokuların bir envanterini çıkardıklarını vurgulayan Başkan Güzelbey, “Gaziantep sanayi alanında çok iyi ama turizmden hat ettiği payı almıyordu. Biz de bu açıdan tarihi dokuları tek tek bulup restorasyonunu yaptık ve turizme kazandırdık. Müzeler, bilim merkezi, harikalar diyarı, su sporları, tarihi Antep evleri ve bakırcılar çarşısı gibi pek çok mekanlar ile turizm pastasında pay almaya başladık. Bu da Gaziantep’in son dönemlerde nasıl geliştiğini gözler önüne serdi” diye konuştu.
Gaziantep’i güzelleştirirken bir takım projeler ve restorasyonlar yaptıklarını bunları yaparken AB fonlarını iyi kullandıklarını, birçoğunu AB paralarından karşıladıklarını işaret eden Güzelbey, bu açıdan belediyenin kaynaklarını iyi değerlendirdiklerini açıkladı. Tarih kültür yolu ile Gaziantep’in bir tarih kenti olmasının ne denli önemli olduğunu, kente gelen insanların bunu bizzat yaşayarak gördüğünü aktaran Güzelbey, bu doğrultuda kültür yolunu 5.5 kilometreden 12.5 kilometreye çıkaracaklarını belirtti.
Gaziantep’te sadece tarihi dokuların yenilenmediğini ifade eden Başkan Asım Güzelbey, bunun yanında çarşıların, cadde ve sokaklar ile birlikte küçük esnafların da yenilendiğini söyledi. Gaziantep’in aslında bir esnafın kenti olduğunu belirten Güzelbey, bu bağlamda kentin merkezinde esnafın yoğun olduğu cadde ve sokaklarda önemli değişiklikle yaparak buraları canlandırdıklarını kaydetti.
Grup adına konuşan ve kendilerine bu ziyarette yardımcı olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’e teşekkür eden İnal Aydınoğlu ise, dışarıda yaşayan Gazianteplilerin memleketlerini zaman zaman görmelerini tavsiye etti. Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan bir Gaziantepliyi Gaziantep’ten haberdar etmek ve Gaziantepliler ile buluşturmak için hareket ettiklerini işaret eden Aydınoğlu, bu insanların Gaziantep’e olan ilgilerini ve sevgilerini ayakta tutmak istediklerini belirtti. Gaziantep’ten ayrılan insanların Gaziantep’e olan sevgilerinin ve özlemlerinin devam ettiğini belirten Aydınoğlu, “Bir kırmızı-siyah renkler, 27 rakamı, lahmacun, kebap, baklava ve bir çok özlemler her zaman dışarıda yaşayan Gaziantepliler için devam etmiştir. Biz bu özlemleri dindirmek ve hasreti gidermek için bu tür etkenlikleri yapmaya çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirirken bize yardımcı olan tüm Gazianteplilere teşekkür ediyorum” dedi.
25 kişilik grup ile Gaziantep’in tarihi ve turistik mekanlarını gün boyunca gezen İstanbul Gaziantepliler Federasyonu Üyeleri, daha sonra Birecik ve Halfeti bölgelerini de gezmek Gaziantep’ten ayrıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz