YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaziantep'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yıl Dönümü

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümü nedeniyle yapılan programda Gaziantep savunmasında öncülük eden kahramanların...

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümü nedeniyle yapılan programda Gaziantep savunmasında öncülük eden kahramanların yakınlarına onur ödülleri verildi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan törene Gaziantep Valisi Erdal Ata, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Sabah Al-Dabbagh, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ve Gaziantep savunmasında öncülük eden kahramanların yakınları ve çok sayıda davetli katıldı.

Törenin açılışında konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep savunmasının önemine değinerek, “Gaziantep savunması Gazianteplilerin yiğitliğin, cesaretin ve kahramanlığın timsali olduklarının tarihi bir belgesidir. Gaziantep savunması Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlığının vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkına ulaşması şahikasını teşkil eden bir kurtuluş mücadelesidir. Bu nedenle Gaziantep savunması oluş şartları ve elde edilen zaferlerin önemi bakımından Türk tarihi açısından önemli bir yeri vardır. Geçmişten günümüze her konuda Anadolu’ya örnek olan adını tarihe altın harflerle yazdıran Gaziantepliler hiç şüphe yok ki bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Gazilik unvanı ve İstiklal Madalyasını layıkıyla taşıyacak, kurtuluş savaşında gösterdikleri kahramanlıklara yakışır başarılar elde etmeye devam edeceklerdir” dedi.

5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ise savaşların stratejiyle kazanılabileceğini hatırlatarak, “Bu savaşın stratejisini Mustafa Kemal koymuştur. Gaziantep’in işgali veya savunması aslında 10 ay 8 gün sürmemiştir ve bu 3 yıl sürmüştür. Bu işgale karşı kimse ilk önce karşı koyamamıştı çünkü devletimiz ateşkes anlaşması imzalamıştı. Sivas kongresinde Mustafa Kemal bütün yurda ‘İşgallere karşı direniş gösterilecektir teslim olmayacağız’ mesajı vermiştir. Mustafa Kemal imzalanan anlaşmanın ardından dönemin yöneticilerinin hışmına uğramamak için görevlendirdiği 5 subayı kod isimlerle Gaziantep’e gönderdi. İşte bu subaylar Gaziantep’te direnişi başlatmıştır. İman olmadan silah hiçbir işe yaramaz. Veya bir askerin beyninde inanç yoksa iman yoksa bu asker savaşamaz. Ancak tabii ki silah olmadan da savaş olmaz. Mustafa Kemal Atatürk Kilis’e geldiği zaman ordunun elindeki silahları götürüp de İngilizlere anlaşma gereği teslim edeceği yerde öngörüsü yüksek olan komutan 4 bin silahı Gaziantep’e göndermiştir” diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, tarihten bugüne Gaziantep’in her alanda Türkiye’ye örnek olduğunu belirterek, “Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizde 9 yıldan bu yana geleneksel hale getirdiğimiz resepsiyonla bu törenleri devam ettireceğiz. Buradan herkesi bu resepsiyonumuza davet ediyorum” dedi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da, her alanda başarılı olan Gazianteplilerin atalarının zamanında göstermiş olduğu genetiğinin Gazianteplilerin kodlarında olduğunu ifade ederek, “Bugünlere kolay gelinmedi. Atalarımızın göstermiş olduğu yararlılık neticesinde bu gün u topraklarda huzur içerisinde yaşayabiliyoruz. Esas olan bu vatanı emanet eden bu atalarımızın yakınlarına torunlarına da saygı göstermemizdir. Bu faaliyetlerle geçmişimizi unutmadık ve unutturmayacağız dedik” diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan’da Gaziantep’in kurtuluş mücadelesini anlatarak, “Bundan 91 yıl önce toplarıyla tüfekleriyle hatta uçaklarıyla geldiler. 20 binden fazla askerle geldiler. Gaziantepliler kadın erkek, çocuk genç ve yaşlı 15-20 bin kişiydiler. Gelen asker sayısı onlardan fazlaydı. Onların tankı tüfeği varken Gazianteplilerin birkaç tüfeği ve yumrukları vardı. Ama bir ışıklı ses vardı. Önce Samsun’da duyduk. Sonra bu ses Gaziantep’e kadar ulaştı. Bu ses ‘Asla teslim olmayın’ ve ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyordu. Bu Ses Mustafa Kemal’in sesiydi. Gaziantepli kulak kabarttığı bu seste önderini buldu. Mustafa Kemal ‘Ülkenin bu karanlığında Gaziantepliye ışık olmak yakışır’ diyerek ‘Size göndereceğim Şahinbey, Kılıçali ve Özdemirbey gibi subaylarla bir yumruk olun ve düşmana ilk karşı duran kent olun çünkü bu size yakışır’ dedi. Gaziantepliler de, 'ya Allah ya bismillah' diyerek bu emperyalist uşaklara karşı durdular. Yaralandılar öldüler ama asla yılmadılar. Onların direnişi üzerine karanlıklar çökmüş bu yurda hakikaten meşale oldu. Bu ülkede barış ve kardeşliğin modelini oluşturmak amacıyla bu ülkenin bölünmez bütünlüğüne meşale olmak için çabalıyoruz ve inanınki bizde başaracağız ve onlara layık olarak yaşayacağız” şeklinde konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri, Gaziantep savunmasında öncülük eden kahramanların yakınlarına onur ödülleri verildi. Daha sonra sahne alan Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Korosu kurtuluş destanını seslendirdiği eserlerle canlandırdı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler