HABER

Gaziantep'te 4 bin kanserli hasta var

GAZİANTEP (İHA) - Kebap ve lahmacun kültürünün en yoğun olduğu Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana gibi bölgelerde akciğer kanserinden sonra kalın bağırsak kanserinin ikinci sırada yer aldığı bildirildi.

Türkiye'de kanser hastaları konusunda kesin bir istatistik olmamasına rağmen son yıllarda kanserli hasta sayısında bir artış olduğu belirtildi. Kanserin oluşumunda birinci derecede sigara etkili olurken ardından ise beslenme alışkanlıklarının geldiği kaydedildi. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celalettin Çamcı, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Her yıl yeni 2 bin kanser vakasıyla karşılaşıyoruz. Dört yıl önce 500 olan kanser vakası, 2 bine çıktı. Bu bölgede görülen kanser vakalarında erkeklerde ilk sırayı akciğer, kadınlarda ise meme kanseri yer almaktadır. Akciğer kanserinde sigara en büyük faktördür. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde diğer görülen kanser türü ise kalın bağırsak kanseridir. Bu kanser türü de beslenme alışkanlığından ileri gelmektedir. Yüksek kalorili, yüksek protein ve yağ içeren beslenme alışkanlığı ve özellikle mangal ateşinde pişirilen kebap, yanmış et ve diğer gıda maddeleri kanseri tetiklemektedir."

Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Gaziantep Şube Başkanı Dr. Alaattin Demircan ise Gaziantep'te 4 yüzü çocuk olmak üzere 4 bin kanser hastası olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Dr. Demircan, "Bu sadece hastanelere tedavi amacıyla gelen vakalardır. Kanserli hasta teşhis ediliyor ama ihbar edilmiyor. Bu nedenle sağlıklı bir istatistik tutulamıyor" diye konuştu.

Dr. Demircan açıklamalarını, "Gelişmiş ülkelerde kanser tedavisinde çok önemli gelişmeler oldu. Günümüzde büyüklerde tedavi başarısı yüzde 70, çocuklarda ise yüzde 97'lere ulaştı. Kanserde erken teşhis çok önemlidir. En çok görülen kanser vakaları arasında kalın bağırsak kanseri bölgemizde ikinci sırada yer almaktadır. Mangalda kebap yaparken etin kömürleşmesi kanserojen bir etki sağlamaktadır. Doğallıktan ve doğal gıdalardan uzaklaşmak kanseri tetikleyen faktörlerdir. Hormonlu yiyecekler, sucuk, pastırma gibi katkı maddesi bulunan gıdalar da aynı şekilde kansere yol açmaktadır" şeklinde sürdürdü.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Gaziantep Şube Başkanı Dr. Alattin Demircan, ayda 100-120 yeni kanser vakasıyla karşılaşıldığı Gaziantep'te Onkoloji Hastanesi'nin faaliyete geçmesiyle, Gaziantep ve bölge insanının Ankara ve İstanbul'a tedavi amaçlı gitmelerine gerek kalmayacağını söyledi.
Dr. Demircan, bağışlarla gerçekleştirilen Gaziantep Onkoloji Hastanesi'nin sembolik bir fiyatla ve belirli oranda fakir hastalara ücretsiz bakılması şartıyla Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne devredileceğini bildirdi.

Güneydoğu Anadolu'da ilk kez Onkoloji Hastanesi kuruluyor. Gaziantep'te 1999 yılında inşaatına başlanan Onkoloji Hastanesi'nin yüzde 80'ni tamamlandı. Belediye, sivil toplum örgütleri ve hayırsever işadamlarının yardımlarıyla inşaatı devam eden hastane Türkiye'de ilk kez Atom Enstitüsü'nün ruhsat verdiği hastane özelliği taşıyor. 12 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan Türkiye'nin ikinci büyük Onkoloji Hastanesi için bugüne kadar 1,5 milyon dolarlık bir harcama yapıldı. Hastanenin fiziki binasının bir yıla kadar tamamlanabileceği ve bumun için gerekli paranın ise mevcut olduğu kaydedildi. Ancak hastanenin faaliyete geçmesi için gerekli olan tıbbi araç ve gereçler için ise 10 milyon dolara ihtiyaç bulunduğu öğrenildi.

En Çok Aranan Haberler