Nevşehir İ.Şevki Atasagun Devlet Hastanesi’nde çalışan Türkiye Kamu Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık çalışanları ve bir grup hekim, Gaziantep’te geçen yıl hasta yakını tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan için bir araya geldi. Poliklinikler önünde Dr. Ersin Arslan için saygı duruşunda bulunan sağlık çalışanları, alkışlarla hastanelerdeki şiddet olaylarına tepki gösterdi.
Burada sağlık çalışanları adına bir açıklama yapan Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, Dr. Arslan cinayetinin sağlıkta şiddetin Türkiye'de ulaştığı doruk nokta olduğunu kaydetti. Ölümün birinci yılında sağlık şehidi Dr. Arslan’ı anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için 17 Nisan’ı Yas Günü İlan ettiklerini ifade eden Çetin, “Aradan tam bir yıl geçmesine rağmen değişen hiçbir şeyin olmamasına, hastanelerde hamile doktorların tartaklandığı, hemşirelerin saçından sürüklenip yoğun bakımlık olduğu, 112 çalışanlarının sokaklarda darp edildiği olayların yaşanmasına rağmen çözüm için ciddi bir adım atılmamasına bu eylemimizle tepki gösteriyoruz” diye konuştu.
Yapılan araştırmalara göre göre sağlık çalışanlarının yüzde 62'sinin şiddet mağduru olduğunu ve 6 ayda Sağlık Bakanlığına rapor edilen şiddet vakası sayısının 3 bin 84 olduğunu kaydeden Çetin, çözüm geciktikçe şiddetin arttığını vurgulayarak, “Hastaneleri donatan kameralar sadece medyada şiddetin seyrini sağlıyor. Etkin ve caydırıcı önlemler her nedense bir türlü alınmıyor. Artık sağlık çalışanları güvenli bir iş yeri, hayatından endişe etmeden, şiddete uğrama korkusu yaşamadan hizmet üretmek istiyor. 17 Nisan’da yas günümüzde sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için yaptığımız bu çağrı mutlaka dikkate alınmalıdır. Acil olarak caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Bunlar arasında da ilk yapılacak düzenleme, Türk Ceza Kanunu’nda gerekli değişikliklerin yapılarak sağlıkta şiddetin cezasını artırmaktır” diye konuştu.
Nevşehir İ.Şevki Atasagun Devlet Hastanesi’nde görev yapan doktorlar adına konuşan Dr. Ayhan Ceran ise, Dr. Ersin Arslan’ı ölümünün 1. yıl dönümünde andıklarını belirterek, Arslan’ın ölümünün ardından sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını söyledi.
Sağlıkta şiddetsiz günün geçmediğini ve son 9 ayda 7 bin 773 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını ifade eden Dr. Ceran, her ay yapılan 200 şiddet başvurusunun olayın boyutunu gözler önüne serdiğini ifade etti.
Genç yaşta kaybedilen Ersin Arslan’ın ölümünün sağlık çalışanlarının üzerinde büyük bir infial oluşturduğunu kaydeden Dr. Ceran, mevcut şartlar altında iyi bir hekimlik, iyi bir hemşirelik ve iyi bir sağlık teknisyenliği yapılamadığını ifade ederek, “Bizler mesleğimizi güven içinde, şiddet korkusu yaşamadan, gelecek endişesi duymadan korkusuzca ve bağımsız bir şekilde yapmak istiyoruz. Biz sağlık çalışanlarının yeni bir Ersin Arslan'ın ölümünü kaldıracak duygu durumumuz yok” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz