YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaziantep’te Tse’den Helal Gıda Paneli

TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörlüğü, 4 Eylül’de Gaziantep Ticaret Borsası’nda (GTB) ‘Helal gıda paneli’ düzenleyecek.Gıda üretimlerinde...

TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörlüğü, 4 Eylül’de Gaziantep Ticaret Borsası’nda (GTB) ‘Helal gıda paneli’ düzenleyecek.

Gıda üretimlerinde İslam’ın hassasiyetlerine duyarlı olmayan üretimlerin ihmal edilemeyecek boyutlara ulaşmasından dolayı Müslüman tüketicilerin ‘Helal gıda belgesi’ arayışına girdiğini söyleyen TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü A. Mahmut Ulaş, “Küreselleşen günümüz dünyasında Helal gıdalar ve gıda harici ürün ve hizmetlerden oluşan küresel helal piyasasının hacmi yaklaşık yıllık 1.2 trilyon dolara ulaşmıştır. Dünya nüfusunun 2 milyarlık kısmı ise Müslüman bireylerden oluşmakta, Diğer taraftan dünya genelinde Gıda ürünleri üretimlerinde İslam’ın hassasiyetlerine duyarlı olmayan üretimlerin ihmal edilemeyecek boyutlara ulaşması ve bu bağlamda Müslüman tüketicilerin Helal Gıda belgesi arayışında hassas bir tavır geliştirmesi ile Ülke gıda ürünleri üreticisinin pazarda rekabet üstünlüğünü sağlayabilmesi için üretmiş olduğu ürünlerde Helal belgelendirme yapması zorunluluğu doğmuştur. Nüfusunun yüzde 99´u Müslüman olan Türkiye´de halkın özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarda kalite ve hijyenin yanında inanç kriterlerine de önem verilemeye başlanmıştır. Helal Gıda Sertifikası da bu anlamda beklentileri karşılamaya çalışmaktadır. Helal gıda standartlarına göre insani ve uluslararası gereklilikler yanında İslami kriterlere de uygun üretilmiş her ürün için üretici ve tüketicinin ortak bir zeminde buluşması da hedeflenmiştir” dedi.

İslam ülkeleri arasında ortak bir helal gıda standardı oluşturma çalışmaları yapıldığını belirten Ulaş, “Helal Gıda konusundaki hassasiyetler çerçevesinde İslam Ülkeleri arasında ortak bir Helal Gıda Standardı oluşturma çalışmaları İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) şemsiyesi altında yürütülmüş ve bu çalışmalar neticesinde İKT üyesi ülkelerinin katkıları ve İslam Fıkıh Akademisinin incelemeleri sonucu İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından 3 adet Helal Standardı kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Türkiye İse SMIIC’te TSE ile temsil edilmekte olup, SMIIC Genel Sekreterliğine de 17 üye ülke temsilcisi arasından Türk aday Genel sekreter olarak atanmıştır. Türkiye, bölgenin helal gıda üssü konumuna getirilmesine yönelik çalışmaları da artırırken, SMIIC Merkez Ofisi İstanbul’da açılmış bulunmaktadır. Türk Standardları Enstitümüz (TSE), Helal Gıda Belgelendirmesi kapsamında piyasada oluşan yanlış anlamaları önlemek ve ilmi kaideden uzak şekilde düzenlenebilecek belgelerin sorumluluğunun ülkemizi de bağlayacağı temel ilkesinden hareketle Diyanet İşleri Başkanlığımız ile yakın işbirliği içerisinde Helal Gıda Belgelendirmesi faaliyetlerine 4 Temmuz 2011 Pazartesi günü başlanmış bulunmaktadır. TSE tarafından, işletmelerde gerekli incelemeler yapılarak ürünün ham maddeden başlayarak mamul madde aşamasına kadar bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin kaynağı bakımından İslamiyet´e, mevzuata, standardlara ve en önemlisi insani kriterlere uygun olup olmadığı, iyi üretim uygulamaları (GMP), iyi hijyen uygulamaları (GHP) ve HACCP şartlarının sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmektedir. Kullanılan tüm hammadde ve yardımcı malzemeler ile ilgili analiz sonuçlarının olumlu çıkması doğrultusunda, komisyon kararı ile Helal Gıda Sertifikası alımı gerçekleşmektedir” dedi.

Piyasada oluşan yanlışları ortadan kaldırmak adına ‘Helal gıda paneli’ gerçekleştireceklerini dile getiren Ulaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoğun bir şekilde Ülke içi pazarda da aranıyor olmakla birlikte Gıda Ürünlerinin ihracatında aranacak olan Helal Gıda Belgesi konusunda ihracatçı firmaların sorunlarına çözüm bulmak, Helal Gıda Belgelendirmesi kapsamında piyasada oluşan yanlış anlamaları önlemek amacıyla, 4 Eylül 2012 tarihinde Saat 10:00 da Gaziantep Ticaret Borsası Toplantı Salonunda düzenlenecek olan toplantıya TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı Doğan Yazar, TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü A. Mamut Ulaş, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Dr. Muhlis Akar, TSE Gıda Sektörü Belgelendirme Müdürü Ercan Kurt, TSE Gaziantep Ürün Belgelendirme Müdürü Mustafa Derecik ve TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Uzmanlarının yanı sıra kamu ile özel sektörden temsilciler katılacaktır. Toplantıya tüm halkımız davetlidir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler