YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaziemir’deki Radyoaktif Ve Kimyasal Kirlenme Tbmm Gündeminde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde 70 yıl...

Gaziemir’deki Radyoaktif Ve Kimyasal Kirlenme Tbmm Gündeminde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde 70 yıl faaliyet gösterdikten sonra 2 yıl önce Torbalı İlçesi’ne taşınan kurşun fabrikası alanında toprağa gömülü radyasyonlu atıklarının çevreye zehir saçtığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

MHP'li Tanrıkulu, İzmir Milletvekili sıfatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına 4 ayrı soru önergesi verdi.

Önergelerine ilişkin yaptığı açıklamada, Gaziemir ilçesinde uzun süreden bu yana bir sorumsuzluk örneği yaşandığını ve halk sağlığının tehdit altında olduğunu ileri süren Tanrıkulu, "Bugüne kadar uyuyanları, uyandırmak için TBMM’de 4 farklı Bakanlığa vermiş olduğum önergelerimle işin esas boyutunun ortaya çıkacağını düşünüyorum" dedi.

“Uzun yıllardan bu yana; İzmir Gaziemir’de tarihi bir kurşun döküm fabrikasına ait atıklar, geniş bir alanda radyoaktif tehlike saçmaya ve yörede yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını ciddî anlamda tehdit etmeye devam etmektedir" diyerek duruma tepki gösteren Tanrıkulu, şöyle konuştu: "Bu konunun biran önce açıklığa kavuşması, yörede yaşayan vatandaşlarımızın biran önce bilgilendirilmesi ve sağlık taramasından geçmesi gerekmekteyken, konu ile ilgili çalışmaların çok yavaş ilerlemesi beraberindeki mevcut koordinasyonsuzluk vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini önemsememekle eşdeğerdir. Hükümet yetkililerinin konuyu hafifletmek adına yaptıkları açıklamalar, aslında Gaziemir’de yaşanan bu sorumsuzluğun da nerelerden kaynaklandığının bir işaretidir."

2007 yılından bu yana bertaraf edilmesi gereken radyoaktif ve kimyasal atıkların firma tarafından toprağa gömüldüğünü, ancak söz konusu durum karşısında mülkî amirlerin ve hükümet yetkililerinin seyirci kaldığını öne süren Tanrıkulu, "Gerek mülkî amirler, gerekse hükümet yetkilileri işin gerçek boyutunu şimdi görmüşlerdir.Sadece ilgili firmaya para cezası keserek görevini yerine getirdiğini zanneden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise suskun kalmaya devam etmektedir. Atom Enerjisi Kurumu’nun bağlı bulunduğu Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı’ndan da konu hakkında açıklama yoktur. Mülkî amirlerin dahi konudan günlerce sonra haberdar olması konuya bakış açısını da gözler önüne sermektedir.Atom Enerjisi Kurumu birçok kurumu konu hakkında uyardığını dile getirse de, adı geçen birçok kurumlar bugüne kadar hiçbir şey yapmamışlardır" diye konuştu.

Bugün gelinen son noktada Gaziemir yöresinde tam bir belirsizliğin hakim olduğunu sözlerine ekleyen Tanrıkulu, "En azından bölgedeki tedirginliği giderecek, bilimsel bir açıklama halen yapılmamıştır. Buralarda yaşayan vatandaşlarımız biran önce genel bir sağlık taramasından geçirilmeli, toprağa gömülü 100 bin tondan fazla atık, bilinçli bir şekilde bertaraf edilmelidir" dedi.

Express


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler