Gazikent Üniversitesi, Gaziantep ve çevre illerdeki 12 üniversitenin kütüphane yöneticileri, kütüphaneciler ve bilgi uzmanlarının katılımıyla 'Bilgi Okur-Yazarlığı ve Elektronik Kaynaklar' konulu bölgesel eğitim semineri düzenledi. Seminere, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Aslan ve öğretim üyeleri katıldı.
Gazikent Üniversitesi Rektörü İbrahim Özdemir, seminerde kitap sevgisi, kütüphanecilik ve teknoloji ile bilgiye ulaşma konularında kendi hayatından ve gördüklerinden örnekler vererek bir konuşma yaptı.
Özdemir, kitap sevgisi ve kitaplar ile dost olmak gerektiğini, bu sevgi ve dostluğun insanlarda küçük yaşlarda başlaması gerektiğini vurguladı. Okuma ve kitap alma alışkanlığının kendisinde çok küçük yaşlarda başladığını, küçük yaşlardan itibaren satın aldığı ve okuduğu kitapları muhafaza ederek evinde güzel bir kütüphane kurduğunu ve kurduğu bu kütüphaneyi görev yaptığı Gazikent Üniversitesi Mütercim Asım Kütüphanesine bağışladığını ifade etti.
Eskiden kitap almanın yanında, taşımanın, bilgiye ulaşmak adına büyük zorlukları olduğunu ama gelişen teknoloji ile bu zorlukların geride kaldığını, bilgiye ulaşmanın gelişen teknoloji ile daha kolay ve daha çabuk olduğunu belirten Özdemir, bu sebepten yeni neslin bilgiye ulaşma adına çok şanslı bir nesil olduğunu vurguladı.
Rektör Özdemir, yurt dışında bir çok gezi yaptığını ve bu gezilerde özellikle o ülkelerde bulunan kütüphaneleri gezdiğini, son yaptığı Dubai gezisinde de bu ülkenin hayırsever bir vatandaşı olan Cuma El Macidi’nin kurduğu el yazmalarından oluşan zengin kütüphanesini gezdiğini, bu kütüphanede Türkiye’den giden bir çok el yaması kitapları gördüğünü ve incelediğini belirtti.
Bu incelemede, Türkiye’den giden el yazması eserler arasında ataların teleskoplar ile gökyüzünü incelediği ve bu hususlardaki notları gördüğünü, ataların neyi gözlemledikleri, neleri tesbit ettiklerinin bizde bir bilgisi yok, bu sebepten de bizler bu konuda bilgiye sahip değiliz, sizin gibi kütüphanecilerin bu bilgileri koruması, muhafaza etmesi, bizlere sevdirmesi ve gelecek nesillere bu bilgileri aktarması gerekir. Üniversite demek, sadece sanayiye çalışacak insanlar yetiştiren kurumlar demek değildir. Üniversite demek, geçmiş medeniyetler ile gelecek arasında köprü kuran bilgi taşıyan kurumlar demektir." dedi.
Yapılan eğitim seminerinde konuşmacılar, bilgi okuryazarlığı ve Springer Yayınevi'nin elektronik kaynakları ile EaZy Solutions temsilciliğindeki Sage, Cambridge University Press, Oxford University Press, Royal Society of Medicine, Thieme, Materials Science International, Institute of Physics, Argo ve Bowker yayınevlerinin elektronik kaynakları hakkında bilgiler verdi.
Gazikent Üniversitesi Müdürü Mustafa Cesur ise yaptığı açıklamada şöyle dedi: "İçinde yaşadığımız 21. yüzyıl bilgi çağında bilgi toplumu olabilmenin gerektirdiği hayat boyu öğrenme becerilerine sahip, araştıran, sorgulayan aradığı bilgilere kolayca erişebilen ve eriştiği bu bilgileri sentezleyebilen, değerlendirebilen ve yeniden düzenleyebilen, bunları yaparken de bilgi ve iletişim teknolojilerini de en etkin bir şekilde kullanabilen 'bilgi okuryazarı' bireylerin yetiştirilmesinde üniversitemiz ve bilginin merkezi olan Mütercim Asım Kütüphanemiz işbirliği çerçevesinde katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz