HABER

Gazilere ceza gibi uygulama!

Hızlı trenle 2 Mayıs 2013 tarihinde Konya'dan Ankara'ya giden Gazi İbrahim Lale ve Gazi Hasan Kocamaz, 17.00'deki dönüş trenini kaçırınca..

Gazilere ceza gibi uygulama!

Hızlı trenle 2 Mayıs 2013 tarihinde Konya'dan Ankara'ya giden Gazi İbrahim Lale ve Gazi Hasan Kocamaz, 17.00'deki dönüş trenini kaçırınca hem 4 saat Ankara Garı'nda bekletildiler, hem de ücret ödemek zorunda kaldılar

2 Mayıs'ta gazi haklarını görüşmek için Konya'dan hızlı trenle Ankara'ya giden Gazi İbrahim Lale ve Hasan Kocamaz, saat 17.00'deki dönüş trenini kaçırınca gazilik hakkından yeniden yararlandırılmadı. Ankara Garı'nda saatlerce bekletilen gaziler, son trene ücret ödeyerek, Konya'ya geri dönebildi. Kanunen gazilere şehir içi ulaşım ve demiryolu ulaşımının ücretsiz olmasına rağmen, sırf dönüş trenini kaçırdıkları için bu haktan yararlanamadı ve üstelik Ankar Garı'ndaki görevlilerin rencide edici davranışına maruz kaldılar.

VATAN İÇİN İKİ BACAĞINI KAYBETTİ

2007 yılında Şırnak Akçay'daki operasyonda mayına basarak iki bacağını da kaybeden Gazi Hasan Kocamaz, protez bacaklarla hayata tutundu. Yürümekte zorluk çeken ve sürekli başkasının yardımına ihtiyaç Gazi Kocamaz, Ankara Garı'nda kendilerine bir gazi gibi değil engelli bir vatandaş gibi davranıldığını ve bazı görevlilerin kendilerine kaba bir şekilde davrandığını söyledi. Konya'dan Ankara'ya giderken gidiş-dönüş biletini gazilik haklarından yararlanarak ücretsiz aldıklarını dile getiren Kocamaz, “Ankara'da bazı bakanlıkları gazi hakları konusunda ziyaret ettik. İşlerimiz uzun sürdü ve dönüşte trafik çok yoğundu. İkimiz de gaziyiz. Çok hızlı hareket edemiyoruz. Ticari taksiyle Ankara Garı'na gitmemize rağmen saat 17.00'deki trene yetişemedik. Tren Garı'ndaki yetkili bize 'saat 17.00'deki trenin Konya'ya varmasının ardından yeni bilet alabilirsiniz' dedi. Fakat yeni bir bilet alamadık. En son 20.45 treniyle Konya'ya gelmek zorunda kaldık. Bu trenin biletini de engelli kartımı kullanarak yüzde 50 indirimli aldım. Tren garında 4 saat bizi beklettiler. Onu da geçtik. Oradaki bazı görevliler, bize bir gazi gibi değil bir dilenci gibi davrandı” dedi.

“BİZ GAZİYİZ, ENGELLİ DEĞİL”

Toplumun gazilere engelli gözüyle bakmasının kendilerini çok üzdüğünü dile getiren Gazi Kocamaz, “Biz engelli insanlar değiliz. Toplum bize engelli bir insan gibi bakmasın. Bize saygı duyulsun. Ben bu ülke için hayatımın baharında 2 bacağımı kaybettim. Devlet 'benim askerim gaziyse de iş veririm kurturulum' dememeli. İnsanlara gaziyim dediğim zaman bana ilk maaşımı soruyorlar. Bu benim çok zoruma gidiyor. Biz dilenci değiliz. Müsteşarın biri bana 'Gazi olmasaydın bu kadar maaş alabilecek miydin?' demişti. Devlet gazisine bedava kömür dağıtıyor. Kömürlerin çoğu taş çıkıyor. Amerika'da polisler bile gazilerin karşısında selam dururken, biz de dilenci muamelesi görüyor. Başbakan, 'Gazilere ve şehit yakınlarına pozitif ayrımcılık' yapılacak demişti. Ama biz bunların hiçbirini görmedik. İnsanlarımızdan tek isteğimiz bize saygı duysunlar. Bugün eli kanlı teröristler bile gazilerden daha itibarlı hale getiriliyor. Buna izin vermeyin” diye konuştu.

NEREDE KALDI GAZİ HAKLARI

Gazi İbrahim Lale ise kanunen gazilerin tren, vapur ve şehir içi ulaşımda ücretsiz ulaşım hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, “Arkadaşım Hasan Kocamaz, mayına basarak iki bacağını kaybetti. Ben çatışmada bacağımdan yaralandım. Aylarca tedavi gördük. Hala da tedavi görüyoruz. Normal insanlar gibi hızlı hareket edemiyoruz. Saat 17.00 trenini kaçırdık diye resmen cezalandırıldık. Bize 'Bekleyin. Yeni bilet vereceğiz' dediler. Oradaki görevli bize bağırdı. En sonunda 20.45 treniyle gelmek zorunda kaldık. Gazi olmama rağmen 25 TL ücret ödedim.Para ödemek zoruma gitmedi. Oradaki insanların tavrı bizi rencide etti. Biz gaziyiz. Biz dağlarda bu ülke için, insanlarımız için çatışmalara girdik. Arkadaşım iki bacağını kaybetti. Benim bacağımda demir takılı. Bunun karşılığı bu mu olmalıydı. Toplum bize saygı duysun. Başka birşey istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN/ Konyayenigün

En Çok Aranan Haberler