YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gazipaşa'da 37 Bin Ton Zeytin Rekoltesi Bekleniyor

- ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde 19 bin dekar arazide zeytin üretimi yapılırken, geçen yıl 30 bin ton olan rekoltenin bu yıl

Gazipaşa'da 37 Bin Ton Zeytin Rekoltesi Bekleniyor

- ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde 19 bin dekar arazide zeytin üretimi yapılırken, geçen yıl 30 bin ton olan rekoltenin bu yıl 37 bin ton olması bekleniyor.
Gazipaşa'da yaklaşık 19 bin dekar alanda gemlik, manzalina, ayvalık ve beylik türü zeytin yetiştiriliyor. Bölge halkının en önemli gelir kaynakları arasında yer alan zeytinin salamurası yapılıyor ve yağı çıkartılıyor. Sonbaharda ilk yağmurların ardından hasadı başlayan zeytin, kasım ayı sonlarına kadar toplanıyor. Kilosu kalitesine göre 1.5- 2.25 lira arasında alıcı bulan zeytinin salamuralık olan siyah cinsi ise 3- 8 lira arasında satılıyor.
YAĞMUR BU SEZON GEÇ GELDİ
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, geçen yıl ilçede 30 bin ton zeytin üretimi yapılırken, bu yıl rekolte hedefinin 37 bin ton olarak belirlendiğini söyledi. Antalya'daki üretimin yarısının Gazipaşa'dan karşılanmasını hedeflediklerini aktaran Çelik, bu sezon yağmurun geç geldiğini ancak bu durumun verimi olumsuz etkilemeyeceğini vurguladı. Başkan Çelik, zeytin ağacının büyüklüğüne göre 20 ile 200 kilogram arasında verim alınabildiğini anlattı.
50 AĞAÇTAN ZEYTİN ÜRETİMİ
Çobanlar Mahallesi'nde oturan zeytin yetiştiricisi 44 yaşındaki Fatma Özarslan, 50 zeytin ağacı olduğunu belirtti. Bunlardan topladığı zeytinlerin bir kısmını salamura yaptığını, bir kısmını yağı için fabrikaya gönderdiğini, kalan kısmını ise sattığını kaydeden Özarslan, bu sayede ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.
24 SAATİ GEÇMEMELİ
Zeytinyağı sıkma fabrikası işletmecisi Zafer Tan, kaliteli yağ elde etmek için hasat ile sıkım aşaması arasındaki zaman diliminin 24 saati geçmemesinin şart olduğunu vurguladı. Kuru ve hasat sonrası bekletilerek çürümek üzere olan zeytinden kaliteli yağ beklemenin mümkün olmadığını kaydeden Tan, 4.5 kilogram zeytinden 1 kilo yağ elde edildiğini belirtti.
ZEYTİNYAĞININ OLUŞMA AŞAMALARI
Zafer Tan, üreticiden kilosunu 18 liraya sattığı zeytinin yağ yapım sürecini ise şöyle anlattı:
"Çiftçiler tarafından kasalarla getirilen zeytin, ilk aşama fanla temizleniyor. Daha sonra yıkama makinesine düşen zeytin bu aşamadan sonra öğütücü makineye giriyor. Öğütülmüş zeytin yaklaşık 30 dakika homojen halde belli bir ısıda karışıyor. Daha sonra dekantör denilen makineye yönlendirilen karışım ayrıştırılır. Elde edilen yüzde 20- 30 arasında yağ posalı halde filitrasyon makinesinden geçer. Burada posası ve diğer maddeleri ayrılan yağ filtre edilerek işlem tamamlanmış olur."
Mersin'in Anamur İlçesi'nden topladığı zeytinleri sıktırmak için Gazipaşa gelen üretici 45 Fadime Okbazsol ise "Bu sene hasat gayet iyi oldu. Zeytinyağı sıkımı tamamladı. Yağlarımızı teslim alıyoruz ve afiyetle yiyeceğiz" dedi.

Gazipaşa'da 37 Bin Ton Zeytin Rekoltesi Bekleniyor

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler