Yücel BULUT / GAZİPAŞA Gazipaşa'da 3 gün önce saatteki hızı 75 kilometreye kadar ulaşan fırtına etkili oldu. Fırtına bazı mahallelerde sebze ve meyve seralarına zarar verdi. Fırtınanın ardından hava sıcaklığının düşmesi ise don riskini beraberinde getirdi. Yıkılan seralardaki ürünlerin bir kısmı dondan zarar görürken, üretici kalan ürünlerini kurtarabilmenin mücadelesini veriyor.
'500 DEKAR ZARAR GÖRDÜ'
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, fırtınada seraları zarar gören üreticileri ziyaret etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Çelik, şu ana kadar yapılan tespitlere göre 150 üreticiye ait 500 dekar alanın zarar gördüğünü kaydetti. Gazipaşa'nın Türkiye'nin en önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Yusuf Çelik, üreticilerin yaralarının sarılması için devletten destek istedi.
'EŞİ GÖRÜLMEMİŞ FIRTINA'
Fırtınadan zarar gören bölgenin 'afet bölgesi' ilan edilmesini isteyen Çelik, "Bu seraların yüzde 80'i banka kredisiyle yapıldı. Bu eşi görülmemiş fırtına sonrası meydana gelen zararla, seraları yıkılan üreticiler borçlarını ödeyecek durumda değil. Bu zararın devletimizce karşılanmasını veya banka kredilerinin ertelenmesini istiyoruz" dedi.
'İYİ Kİ TARIM SİGORTASI YAPTIRMIŞIZ'
Üretici Süleyman Barış Yılmaz, Korubaşı Mahallesi'nde 200 bin liraya mal olan 4 dönümlük serasının fırtınadan yıkıldığını anlattı. Fırtına sırasında serada hasat yaptıklarını aktaran Yılmaz, seranın gözünün önünde yıkıldığını belirtti. Yılmaz, "Seranın üzerimize doğru yıkıldığını görünce kendimizi dışarı attık. Seramız yerle bir oldu. İyi ki tarım sigortası yaptırmışız. Ancak ilçemizde tarım sigortası yaptırmayan ve büyük zarar gören çok sayıda üretici var. Bu komşularımızın da zararının karşılanması için devletimizin yardımlarını bekliyoruz" diye konuştu.
'BÖYLE BİR SAÇMALIK GÖRMEDİK'
Süleyman Barış Yılmaz'ın babası Ali Yılmaz ise sigortanın yalnızca seranın metal ve naylon aksamını karşılayacağını, ürün zararını karşılamayacağını belirtti. Serada ekilen ürünlerin otsu bitkiler olduğunu ve yılda 3 kez ürün değiştirdiklerini aktaran Yılmaz, "Sigorta yetkilileri, sigortamızı yıllık olarak yaptırdığımız halde içindeki ürün değişimini işletmediğimiz için ürün zararımızı karşılamıyor. Böyle bir saçmalık görmedik" dedi.
DEVLETTEN YARDIM İSTEDİ
Üretici Mustafa Arslan, tarım sigortası olmadığını ve yıkılan serasını tamir ettirmeye çalıştığını belirtti. 15- 20 bin lira arasında zararı olduğunu söyleyen Arslan, serasında dikenli salatalık ekili olduğunu anlattı. Ürünün en iyi olduğu dönemde afete yakalandığını kaydeden Arslan, yaralarını sarmak için devlet yetkililerinden yardım beklediklerini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz