YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GDO'lu Ürünler Çanakkale'de Ele Alındı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen “Genetiği Değiştirilmiş Mikroorganizmalar ve Gıda Güvenliği”...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen “Genetiği Değiştirilmiş Mikroorganizmalar ve Gıda Güvenliği” konulu panelde, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) tartışıldı. Troia Kültür Merkezi’ndeki panele Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, üniversite yöneticileri, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Caner, açılış konuşmasında GDO’nun insan sağlığına etkilerinin günümüzde en çok tartışılan konulardan biri olduğunu belirterek, panelin amacının iyi ya da kötü olduğuna ikna etmek değil, ne olduğunu ve niçin olduğunu bilimsel kriterler eşliğinde tartışmak olduğunu söyledi. Panelistlerden Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin de bilimadamının taraf olmadığını, olayın resmini çektiğini söyleyerek, bu konuda iki farklı görüş bulunduğunu aktardı. GDO’nun insan sağlığını tehdit eden, biyolojik çeşitliliğe zarar veren çok ciddi riskleri olduğunu savunan olumsuz görüşle insan ve çevre sağlığını koruyan bir teknoloji olduğunu savunan olumlu görüşün bakış açılarından söz eden Şahin, ABD’de mısırın yüzde 85, soyanın yüzde 91, pamuğun yüzde 88’inin GDO'lu üretildiğini, dünya genelinde 16,7 milyon çiftçinin GDO ürettiğini vurguladı.

Sabancı Üniversitesi Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Çetiner ise biyoteknolojinin yeni ürün ve canlıların ortaya koyulması olduğunu açıklayarak, insanların bilgi birikimi arttıkça olayın karmaşıklaştığını ve modern biyoteknoloji yöntemlerinin kullanıldığını ifade etti. Gelişmemiş ülkelerde ve Türkiye'de GDO’ya karşı duygusal bir patlama olduğunu belirten Çetiner, aslında ülkenin önemli bir kısmının çorak olduğunu ve abiyotik çeşitliliğe dayanıklı ürün çeşitlerinin arttırılması gerektiğini söyledi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinatörü Birgül Güner de Biyogüvenlik Kanunu ve Biyogüvenlik Kurulu’nun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’de GDO’lu ürün üretilmediğini, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleriyle bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılmasının yasak olduğunu hatırlattı.

Konuşmaların ardından bazı uzmanlar da GDO hakkında sunum yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler