KADIN

Gebeliğiniz Riskli mi?

Riskli gebeliklerde de sağlıklı bir bebeğe kavuşmak mümkün mü?

Gebeliğiniz Riskli mi?

Yüksek riskli gebelikler, birçok kadını yakından ilgilendiriyor. Diyabet, astım, tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olan kadınların hamilelikleri, sağlıklı gebelere göre biraz daha zor geçiyor. Ayrıca modern çağın öncelikleri değiştirmesiyle birlikte, evliliklerin ve anne olma yaşının ertelenmesi de gebeliklerdeki riski artırıyor. Bunların yanı sıra gebelik sürecinde yaşanabilecek bazı komplikasyonlar da gebeliği riskli hale getirebiliyor.

Op. Dr. Ebru Fusun Işık, alınabilecek önlemlerkonusunda “Bazen sadece yaşam tarzında yapılan küçük değişiklikler bile, bebekte ya da annede oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemeye yetiyor. Bunun için hekimle iletişim içerisinde olmak, düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek ve riskleri oluşmadan önlemek çok önem kazanıyor. Riskli gebeliklerde annenin ve bebeğin durumu, doğum sonrası yoğun bakım gerektirebileceği için doğumun ileri teknolojiye sahip merkezlerde gerçekleşmesi gerekiyor” diye konuşuyor.

Gebelik esnasında neler takip edilmeli?

Doğum öncesi kronik rahatsızlıkları olan anne adaylarının gebelik süreçlerinde kadın doğum uzmanı dışında, hastalığıyla ilgili hekimlerin de kontrolü altında olması gerektiğini belirten Op. Dr. Işık, diyabet hastası olan anne adayları, 24. gebelik haftası dolaylarında bebeğin ekosunu yaptırmalı. Çünkü gebelik öncesi diyabeti olan annelerin çocuklarında doğumsal kalp hastalıkları riski daha fazladır diye bilgi veriyor ve ekliyor: “Gebelik oluştuktan sonra yapılacak rutin tarama testleriyle, bebekte veya anne adayında görülebilecek problemler ortaya çıkarılıyor. İkili veya üçlü tarama testleri, detaylı ultrason incelemeleri ve rutin takip süreciyle oluşabilecek sorunlar % 60-70 oranında azaltılabiliyor. Burada unutulmaması gereken şu, hiçbir zaman sıfır risk diye bir şey yoktur. Gebeliğin öğrenildiği andan, doğuma kadar geçen süreç içinde her türlü olayla karşılaşmak olası. Önemli olan bunların farkına varılıp profesyonel şekilde yönetilmesi. Ancak bu şekilde sağlıklı bir çocuğa sahip olunabilir.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler