KADIN

Gebelik İçin Hazırlık Diyeti

Bebek yapmak? Sağlıklı gebelik için ön hazırlık diyeti..

Gebelik İçin Hazırlık Diyeti

Soru: Kocam ve ben bir bebek istiyoruz. İlk olarak doğumdan önce vitaminler alarak başladım ve kafein alışkanlığımı tamamen bıraktım. Şu an en büyük sorunum, çok yoğun çalışmam ve bu yüzden düzenli yemek yiyemem. Ayrıca, bol bol sebze ve meyve yiyemiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Kendiniz ve bebeğinizin sağlıklı olabilmesi için attığınız bu adımların harika olduğunu düşünüyorum!

Sağlıkla ilgili düşündükleriniz doğru ve bunlar sizin gebeliğiniz boyunca sağlıklı olmanızı sağlayacak.

Beslenmenize Yardımcı Olacak 5 Tavsiye

1. İdeal kiloda olun: Ne çok kilolu ne de çok zayıf olmak istemezsiniz çünkü bu, gebeliğiniz boyunca sizin ne kadar kilo alacağınızı etkileyecek. İdeal kiloda olup olmadığınızı ya doktorunuza ya da jinekologunuza danışın.

2. Sağlıklı bir beslenme programı uygulayın: Sevdiğiniz şeyleri yemeyi deneyin ve bir haftada programınızı değiştirin. Bu, sizin ihtiyaç duyduğunuz çeşitli besinleri almanıza sağlayacak. Yiyecek piramidini ve tavsiyeleri iyi öğrenin.

Ekmekler, tahıl ve tohum: 6 ila 11 kez atıştırabilirsiniz.

Sebze: 3 ila 5 kez atıştırabilirsiniz

Meyve: 2 ila 4 kez atıştırabilirsiniz

Et ve fındık: 2 ila 3 kez atıştırabilirsiniz

Süt: 2 ila 3 kez atıştırabilirsiniz

Yağ, zeytinyağı ve tatlı: oranlarını ayarlayarak kullanın

3. Egzersizler: Düzenli olarak egzersiz yapın. Yarım saat olsa bile, bir hafta içinde üç gün, egzersiz yapmak sizin için çok iyi olacak. Bunun gibi çeşitli şeylerde yapılabilinir: yürümek, bisiklete binmek, aerobik, koşu bandı vb… Ayrıca, bunları yapmak sizin eğlenmenizi de sağlayacak.

4. Hedef besinler: Sizin ve bebeğinizin salıklıklı olması için ihtiyaç duyduğu belirli yiyecekler var. Bebeğiniz normal olarak gelişir ve siz, gebeliğiniz boyunca her hangi eksiklikten dolayı gelişemezsiniz.

Folik asit: Folik asid olarak bilinir, gebeliğin ilk birkaç ayı boyunca bebeğiniz için bu vitamin önemlidir. Bebeğinizin beyni ve omuriliğinin gelişmesi için çok önemlidir. Gıda kaynakları, mısır gevreği, yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgillerle ( örneğin: portakal ve greyfurt) desteklenmeli.Her günkü beslenmenizde yeliş yapraklı sebzeler ve bir turunçgiller meyvesi yemenizi öneriyorum. Ayrıca doğum öncesi vitaminlerin de, en az, 400 mg. olan folat için minimum gereksinimini alın.

Kalsiyum: Bebeğinizin kemik gelişimi için bu çok önemli ve defisiyansın gelişimini önleyerek gebelik boyunca kemiklerinizin sağlığını koruyun. Bir günde üç kere, gebeliğiniz boyunca ise üç ila dört kez süt içmenizi öneriyoruz. Aldığınız doğum öncesi vitaminler fazla kalsiyum içermezler bu yüzden kalsiyumu yiyeceklerden almaya çalışın.

Demir: Bebeğiniz geliştiği zaman demire ihtiyaç duyacak ve bunu da sizden alacaktır. Yeterli demir almıyorsanız anemi ( kansızlık) probleminiz görülebilinir. Demir gıda kaynakları, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, kırmızı et ve mısır. Her gün yeşil yapraklı sebzeleri yemek de sizin yararınıza olacaktır. Ancak kırmızı et en iyi besin kaynağıdır çünkü vücudumuz en çok kırmızı etten demir alır.

Lif: Bu çok önemli çünkü gebelik boyunca kadınlar kabız olabilirler. Muhtemelen bir günde 30 ila 35 gram almalısınız. Beslenme programınızda fiber yoksa biraz gazınız olabilir ama vücudunuz gebeliğe alıştığında bu geçecektir. Fiberin birkaç iyi gıdası, buğday, fasulye, meyve ve sebzeler gibi rafine olmamış gıdalardır.

5. Yiyeceklerini ( kuru yemişlerinizi) ambalajlayın: Yoğun iş temponuzda bu gıdalar sizin ihtiyaç duyduğunuz besini karşılayacaktır. Üzüm, havuç, yerfıstığı ezmesi ile kereviz, kuru üzüm, kraker, peynir ( işlenmiş peynir)ve sebzeli sandviç yanınıza alın.

Beslenme Uzmanı Sue Gilbert

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler