Toplumun genelinde çocuk olmamasının kadınlardan kaynakladığıyla ilgili yanlış bir ön yargı olduğu belirtildi. Acıbadem Bursa Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Doç. Dr. Şahin Zeteroğlu, “İnfertilite sorununda erkek faktörü yüzde 40 iken, kadın faktörü yüzde 35 olarak görülmektedir.” dedi.
Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu ve Acıbadem Bursa Hastanesi Tüp Bebek Merkezi işbirliğiyle düzenlen konferansta ‘Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Gelişmeler” konusu masaya yatırıldı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu’nda düzenlenen toplantıda Acıbadem Bursa Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Doç. Dr. Şahin Zeteroğlu, tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen konular hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Şahin Zeteroğlu, bir çiftin korunmasız olarak bir yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmaması durumuna infertilite denildiğini hatırlattı. Zeteroğlu, bu sorunun çiftlerin yüzde 15’ini ilgilendiren bir konu olduğunu kaydetti.
Toplumum genelinin bu sorunun kadınlardan kaynakladığıyla ilgili yanlış bir ön yargı oluştuğunu belirten Zeteroğlu, şunları söyledi: “İnfertilite sorununda erkek faktörü yüzde 40 iken kadın faktörü yüzde 35 olarak görülmektedir. Erkeklerde sperm sayı veya hareket anormallikleri, sperm taşıma problemleri ile hormonal problemler bu sorunu tetiklerken, kadınlarda yumurtalık bozuklukları, yaş faktörü, fallop tüpleri hasarı infertiliteye sebep olmaktadır. Tiroid bozuklukları, epilepsi gibi bazı tıbbi hastalılar, şişmanlık, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlerde kadın fertilitesini olumsuz etkilemektedir. Yumurtalıkları ve kanalları tutan bir mikrobik hastalık, bazı ilaç tedavileri, geçirilmiş kanser tedavileri, inmemiş yumurtalık, travma, şeker hastalığı, aşırı sigara yada alkol tüketimi gibi faktörler de erkek infertilitesine yol açabilmektedir.”
Doç. Dr. Zeteroğlu, tüp bebek tedavisi hakkında da bilgi verdi. Bunun kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri spermlerin vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan bir tedavi sürecini olduğunu anlatan Zeteroğlu, tedavisinin süresinin hekimin çift için uygun gördüğü protokole göre değişiklik gösterdiğini belirtti. Zeteroğlu, şunları söyledi: “Eğitim, yumurtalıkların baskılanması, yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibi, yumurtaların toplanması ve embriyo transferi işlemlerini sırasıyla uyguluyoruz. Transfer sonrası 3 -4 saat hastanede dinlendikten sonra çiftleri evine yolluyoruz ve anne adayının o günü dinlenerek geçirmesi istiyoruz.”
Öte yandan toplantının açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Can Başaran, Bursalılar için faydalı olacak her türlü sağlık konusunu gündeme taşıdıklarını söyledi. Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Şahin de Kent Konseyi’nin 4 meclisi, 34 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllüsüyle toplumsal fayda kuruluşu olduğunu vurgulayarak, konseyin 36 aylık süreçte 4 bin 166 adet etkinlik gerçekleştirdiğini belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz