KADIN

Gebelik ve doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Hamilelik hesaplamayla ilgili merak edilenler... 

Gebelik ve doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Kaç haftalık hamile olunduğu nasıl hesaplanır? Bebeğiniz ne zaman dünyaya gelecek? Sezaryenle doğum ne zaman olur? Kadın hastalıkları ve Uzmanı Op. Dr. Sema Demirsoy, gebelik ve doğum tarihi hesaplamalarıyla ilgili merak edilenleri anlatıyor.


Kaç haftalık gebe olunduğu nasıl hesaplanır?

Gebelik haftası tespitinde, hekimler için en önemli olan unsur, annenin son adet tarihini bilmesidir. Annenin son adet tarihi gün ve ay olarak tespit edildikten sonra uygulanan formülle tahmini doğum tarihi tespit edilir.

Örneğin; son adeti 3 Temmuz günü olan bir hastaya, 7 gün ilave edilir, 3 ay çıkarılır, tahmini doğum tarihi 10 Nisan olarak tespit edilir.

[Nasıl TV - Kaç haftalık gebe olunduğu nasıl hesaplanır?](http://www.nasil.tv/Kac-haftalik-gebe-olundugu-nasil-hesaplanir)


Hamilelik kaç günde belli olur?

Hamileliğin tespitinde en ideali, adet gününü bir iki gün geçtiğinde kanda gebelik tespiti yapmaktır. Ancak gebelik bekleyen bir anne daha erken öğrenmek isteyebilir. Döllenmeyi izleyen dönemde gebelik ürününün rahim içerisine yerleşmesinden bir hafta sonra beta HCG salınmaya başlar. Yani son adetin üzerinden 20 gün geçtiğinde kanda beta HCG testi yapıldığında, yükselmesi durumunda gebelik görülür.

[Nasıl TV - Hamilelik kaç günde belli olur?](http://www.nasil.tv/Hamilelik-kac-gunde-belli-olur)

Normal doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Normal gebelik süresi 38-42. haftalar arasındadır. Tam gün hesabı da 40 hafta üzerinden yapılır. Bunun iki hafta öncesi veya sonrası, normal doğum olarak kabul edilir.

  1. haftadan öncesi preterm, 42. haftadan sonrası da postterm doğum olarak kabul edilir. Bunu hesaplamak için kullanılan formül, son adet tarihine 7 gün ekleyip aydan da 3 ay çıkarmaktır. Böylelikle tahmini doğum tarihi bulunur.
[Nasıl TV - Normal doğum tarihi nasıl hesaplanır?](http://www.nasil.tv/Normal-dogum-tarihi-nasil-hesaplanir)

Normal doğum hangi haftalarda olur?

Normal doğum, 38 - 42. gebelik haftaları arasında olabilir. 40 hafta, beklenen doğum tarihinin hesaplandığı süredir.

38 haftadan öncesine preterm doğum, 42 haftadan sonrasına da postterm doğum denir.

  1. gebelik haftası, hastaya doğum tarihi olarak verilen haftadır. 38. haftadan sonra akciğer gelişimlerini tamamlamış bir bebektir ve bu haftadan sonra gebeler için her an doğum gerçekleşebilir denilen dönem başlar. Doğuma hazırlıkların tamamlanmış olması gerekmektedir. Her an ağrı başlaması, su gelmesi gibi doğum belirtileri olabilir. 40 haftayı aştıktan sonra da, 42. haftaya kadar kontrollü olmak kaydıyla takipler yapılır. 42 haftadan sonrası artık çok da olağan olarak görülen bir süreç değildir.

34 - 38. haftalar arasında doğan bebeklerde bir takım akciğer problemlerine rastlanabilir. Fakat 34. haftadan sonra, hafif yoğun bakım desteğiyle yaşamı şansı kazanan bebekler mevcuttur.

[Nasıl TV - Normal doğum hangi haftalarda olur?](http://www.nasil.tv/Normal-dogum-hangi-haftalarda-olur)

Sezaryen ile doğum ne zaman olur?

Normal gebelik süresi tamamlanmadan, sezaryen ile doğumda erken hareket edilmemektedir. 38. hafta hekimler için miat olmaktadır. 38. gebelik haftasını doldurmadan, isteğe bağlı planlı sezaryenler yapmak da mümkün değildir. Anne ya da bebek için tehlike yaratacak özel durumların dışında yapılmaz.

[Nasıl TV - Sezaryen ile doğum ne zaman olur?](http://www.nasil.tv/Sezaryen-ile-dogum-ne-zaman-olur)
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler