Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Gebelik ve emzirme döneminde vitiligo tedavisi nasıl planlanır?

Bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırısı ile gelişen vitiligo hastalığı gebelik ve emzirme dönemlerinde tetiklenebiliyor. Pekiyi gebelikte ve emzirme döneminde tedavi yaklaşımı ve takip nasıl olmalıdır? Annenin ve bebeğin riskleri nelerdir? Tedavinin yan etkileri var mıdır? Tüm bunların cevabını İç Hastalıkları ve İmmünoterapi Uzmanı Dr. Ülkü Görmez verdi.

Gebelik ve emzirme döneminde vitiligo tedavisi nasıl planlanır?

“Bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırması sonucu ile gelişen, cilt pigmentlerinin kaybı ile seyreden Vitiligo, halk arasındaki adıyla Ala hastalığı için tıp bilimi yıllarca değişik teoremler üretmiş ancak nedeni bir türlü anlaşılamamış ve bu sebeple tedavisi de oldukça kısıtlı kalmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda edinilen bulgular, bu eski ve hazin hastalığın tedavisinde farklı ve çok olumlu sonuçlar alınmasına yol açmıştır. Vitiligo yıllar boyunca yalnızca bir cilt hastalığı gibi görülmüş ve tedavisi de buna uygun olarak yapılmıştır. Sadece cilde odaklanarak lokalize tedaviler gerçekleştirilmesi, kremler kullanılması ve ışın terapileri uygulanması hastalığın tedavisinde geçici çözümler olmuş ancak hastalık mutlaka tekrarlamış ve hatta artarak çoğalmıştır. Ancak son yıllarda hastalığın gerçek boyutu ortaya çıkmış, otoimmün yani temelinde bağışıklık sistemi olan bir hastalık olduğu tıp otoritelerince kanıtlanmıştır. Bu nedenle Ala (beyazlama) hastalığı gebelerde ve süt veren annelerde daha fazla önem taşımaktadır. Çünkü bilinmektedir ki, otoimmün hastalıklar doğum sonrası veya gebelikte atağa geçebilir. Vitiligolu annelere bakacak olursak, her doğum sonrası emzirme dönemlerinde Vitiligolarında hızlı bir artış yaşamışlardır. Düşükler bile bunu tetikleyebilir. Gebelik döneminde Vitiligonun uysallaştığını daha çok görmekteyiz. Ancak doğum sonrası için Vitiligolu anne adayını hazırlamak, güçlendirmek, anne karnındaki bebeği Vitiligo ve diğer potansiyel hastalıklardan korumak çok önemlidir. Özellikle emzirme dönemine geçen annede biz ne kadar kişiyi buna hazırlamışsak bebeği de o kadar korumuş oluruz.

GEBELİĞE HAZIRLIK DÖNEMLERİNDE İMMÜNOTERAPİ ALINABİLİR Mİ?

En ideali hem anneyi hem babayı gebelik planlanırken tedaviye almaktır. Koruyucu hekimlik adına en güzeli budur. Anne veya baba Vitiligo hastası ise durum değişmez. Her ikisini de gebeliğe hazırlamak gerekir. Bunun için ön testler yapılmalıdır. Risk faktörleri belirlenmelidir. Bunların sonuçlarına yönelik de kişilere özel tedavi ve onarım programları hem spermin sağlıklı gelişimi, hem yumurtlamanın sağlıklı oluşması hem de embriyonun yani bebeğin sağlıklı büyümesi açısından gereken her şey sağlanmış olur. Peki bu kadar idealini yapamadık, kişi gebe kalıp geldi, o zaman ne yaparız?

GEBELİKTE VİTİLİGO İMMÜNOTERAPİSİ

Gebelerde de gebelik haftasına göre değişen tedavi yaklaşımımız mevcuttur. Yan etkiler açısından gebelerde çıkan bağırsak mantarı veya helikobakter pylori medikal öldürücü tedavisi verilmez. Bunun yerine kontrol altına alıcı tedaviler seçilir ki, hem bağışıklığı düzeltilir hem de risk faktörleri kontrol altına alınmış olur. Çünkü biliyoruz ki, emzirme dönemine geçen annenin Vitiligosunda mutlaka atak olacaktır. Bu da engellenmiş olur. Bütün bunlar ciddi elde edilen kararlardır. Annenin gebelikte tüm vitamin ve mineral depolarının düzeltilmesi hem annenin hem bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Gebeliğin düşükle sonlanmaması da İmmunoterapinin başarısıdır. Çünkü bilinmektedir ki, Vitiligolu bireylerde yüksek ANA pozitifliği ve düşük riski mevcuttur. Takipte özellikle tiroid fonksiyonları, gebenin uyku durumu, vücut ısısı, beslenmesi, ödem durumu çok önemlidir. Aslında birçok kişiye özel şikayetlerin düzelip düzelmediği gebelik boyunca İmmunoterapi alan hastada takip edilir.

EMZİRMEDE VİTİLİGO İMMÜNOTERAPİSİ

Şayet anneye tedavisi emzirme döneminde başlandı ise vitamin ve probiyotik takviyesinden öteye bir tedavi pek uygulanmaz. Bunun da faydası hem bebeğe hem anneye oldukça fazladır. Çünkü annenin sürekli veren bir yapısı ve boşalan depoları mevcuttur. Bu da Vitiligoda ataklara yol açar. Buna engel olmanın yolu onarımdan geçer. Bu dönemde aylık takip çok önemlidir. Annede doğumu takip eden 3’üncü – 4’üncü aydan itibaren tiroid otoantikorları pozitifleşerek postpartum tiroidit atakları gelişebilmektedir. Bununla beraber diğer otoimmün hastalıklarda ve Vitiligoda da artış olmaktadır. Bu nedenle bu dönemlerde yakın takip ve iyi tedavi çok önemlidir. Asla başıboş bırakılmamalıdır. Annenin sağlığı ve bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Günümüzde yapılan en büyük hata bu dönemlerde anne ve bebeği takipsiz ve tedavisiz bırakmaktır.

VİTİLİGO TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Gebelik ve emzirme İmmunoterapisinin herhangi bilinen bir yan etkisi yoktur çünkü yan etki sağlayabilecek tedavilerden özellikle bu dönemde kaçınılmaktadır.”

En Çok Aranan Haberler