KADIN

Gebelikte 3. dönem

28-40. Hafta Bebeğin bu haftaya kadar düz olan beyninde bu haftadan itibaren normal insan beynindeki gibi kıvrımlar oluşmaya başlar. Bebek ışığa karşı hareketleriyle tepki verebilir.

Gebelikte 3. dönem

  1. haftadan itibaren hamilelik çatlakları belirgindir. Göğüslerde yüksek antikorlu bir sıvı üretilmeye başlanır. Bebeğin ise beyninde nöronlar gelişmekte ve vücut yağ depolamaya devam etmektedir. Bebeğin bu haftaya kadar düz olan beyninde bu haftadan itibaren normal insan beynindeki gibi kıvrımlar oluşmaya başlar. Bebek ışığa karşı (örneğin göbeğe doğru tutulan) hareketleriyle tepki verebilir. Bebek bu hafta da 38 cm boylarındadır ve 1 kg ağırlığa ulaşmıştır. Ayrıca annenin kan grubu Rh negatif, babanın kan grubu Rh pozitifse bu haftada yapılacak bir testin (ICD) sonucuna göre anneye bundan sonraki üç ay boyunca ayda bir kez uyuşmazlık aşısı (Anti-D) yapılır ve doğumdan sonra 72 saat içinde anneye bu aşı tekrarlanır.

29. haftadan itibaren gebelik hormonu progesteron düz kas dokusunu ve sindirim sistemini rahatlatır. Bu gevşemeyle sindirim yavaşlar ve kabızlık, mide ekşimesi tekrar görülebilir. Büyüyen rahim nedeniyle rektal bölgede damar genişlemesi görülebilir. Bebeğin artan enerji talebini karşılamak için besin değeri yüksek gıdalar almaya özen gösterilmelidir. Bebekte kas ve akciğerlerin gelişimi devam etmektedir. Bebeğin beynindeki ısı düzenleme merkezi (hipotalamus) tamamen gelişmiştir. Ayrıca tat, işitme, dokunma, görme duyusunun yanında koku alma duyusu da gelişmiştir. Annenin aldığı besinlerin tadı amniyotik sıvıya geçer ve bebek bu sıvıyı yutar. Yapılan araştırmalara göre amniyotik sıvı ne kadar tatlıysa bebek o derecede bu sıvıyı yutmaktadır. Tabi ki bu çikolata gibi işlenmiş gıdaların tüketimini teşvik etmemelidir, tatlı meyveler bebeğin gelişimi için daha sağlıklıdır.

30. haftadan itibaren hormonların etkisiyle bel çevresindeki eklemlerde gevşeme olur. Genişleyen rahmin mesaneye yaptığı baskı nedeniyle idrara çıkma isteği artabilir. Bacaklardaki toplardamarlarda genişleme ihtimali artar. Genelde bu haftadan itibaren rahimde yalancı kasılmalar olarak adlandırılan, doğuma hazırlayıcı her biri yaklaşık otuz saniye ile bir dakika arasında süren ağrısız kasılmalar başlar. Bebekte ise görme yeteneği gelişmektedir ama gözleri çoğunlukla kapalıdır. Bebek yaklaşık olarak 40 cm boyuna ve 1,5 kg ağırlığa ulaşmıştır. Bu haftadan itibaren gözyaşı üretimi başlar.

31. haftada kasılmalar genelde düzensiz ve seyrek bir şekilde görülür. Vajinal akıntıda artış olabilir. Göğüslerden antikorca zengin berrak sıvı gelebilir. Anne, bebeğin hareketlerindeki değişimleri takip etmeli, hareketlerde büyük bir değişiklik olursa doktoruna başvurmalıdır. Bebeğin vücudunda biriken yağ tabakası kol, bacak ve vücudu dolgunlaştırır. Sinir sistemi tüm hızıyla gelişmeye devam etmektedir. Organlarının çoğu fonksiyonlarını devam ettirmektedir.

32. haftada büyüyen rahim nedeniyle nefes almada zorluk ve mide yanması görülebilir. Bebeğin boyu 43 cm’yi geçmiştir. Bebeğin hareket alanı daralmıştır ve hareketleri azalır. Ayrıca ayak tırnakları tamamen gelişimini tamamlamıştır. Bebeğin iskeleti tamamen şekillenmiştir ama kemikler hala yumuşak ve esnektir.

33. haftada annede el ve bileklerde uyuşma, karıncalanma olabilir. Düzensiz ve ağrısız kasılmalar normaldir. Ayak bileklerinde şişlik ve ödemler oluşabilir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon kesesi maksimum büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu dönemde amniyon sıvısı önceki haftalara göre daha azdır. Böylece anne bebeğin hareketlerini daha net hisseder. Kemiklerde sertleşme devam etmektedir fakat kafa kemikleri tam sertleşmez ve birbiriyle kaynaşmaz. Bu doğumu kolaylaştırmak içindir. Ayrıca bebeğin vücudu daha pürüzsüz ve yumuşak hale gelmeye başlar. Bebek yaklaşık olarak 45 cm boyunda ve 1800 gr ağırlığındadır.

34. haftada yorgunluk görülebilir ama bu ilk trimesterdeki kadar yoğun değildir. Mide yanması ve nefes darlığı devam edebilir. Rahim bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için incelmeye ve yumuşamaya başlar. Bebek erkekse testisler karın bölgesinden biraz daha aşağı iner ve vücudundaki tüyler dökülmeye başlar. Eğer bebek bu hafta doğsa herhangi bir tıbbi destek olmadan hayatta kalabilir.

35. haftadan itibaren bebek baş aşağı pozisyon alır. Böylece akciğer ve mide üzerinde baskı kalkar ve soluk alma kolaylaşır. Bebeğin böbrekleri tamamen gelişmiştir ve karaciğer bazı atıkları oluşturabilir. Yaklaşık olarak bebeğin boyu 46 cm, ağırlığı 2400 gr civarındadır.

36. hafta bel çevresinde ağrılar olabilir. Bebek doğuma hazırlık olarak aşağı doğru indiği için bacaklar arasında rahatsızlık hissedilebilir.

37. haftada vajinal akıntı artar. Leğen kemiği genişlediği için bel çevresinde ağrılar devam eder. İdrar kesesinde idrar çok tutulmaz. Akciğerleri rahim dışında yaşam için hemen hemen uygun hale gelmiştir.

38. haftada el ve ayaklarda şişme görülmesi normaldir. Ayrıca göz çevresinde şişlik ve sık baş ağrıları da görülebilir. Kolostrum sıvısı (bebek doğduktan sonra ilk bir hafta annenin bebeğe verdiği ilk süt) üretilir. Artık bebeğin hareketlerinde yavaşlama görülür.

39. haftada gebeliklerin yüzde sekizinde amniyon kesesinde yırtılma olur ve vajinal sızıntı görülebilir. Bebeğin akciğeri gelişimini tamamlamıştır. Bebek yağ tabakasını oluşturmaya devam eder. Bebek yaklaşık olarak 50 cm boyunda ve 3200 gr ağırlığındadır.

40. haftada kasılmalar sıklaşır. Bebek leğen kemiği bölgesine iner ve doğum için uygun pozisyonu alır. Sürekli kasılmalar, uzun süreli vajinal akıntı ve ağrı doğumun habercisidir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler