BURSA (İHA) - Uzmanlar, gebelikten önceki beslenme durumu ve gebelik sırasındaki beslenmenin hem anneyi hem de bebeği etkilediğini söylüyor.
Yetersiz proteinle beslenen annelerin bebeklerinin düşük kiloda doğduğunu ifade eden Zübeydehanım Doğumevi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Özer Kutlu, "Gebelikte ortalama toplam 10-14 kilo alınmalıdır. Gebeliğin ilk yarısında annede 3-4 kg bir artış olur. Gebelik sırasında fazla kilo alanlar tansiyon yüksekliğiyle karşı karşıya gelebilir. Buna nazaran az beslenenlerde ise erken doğum riski vardır. Gebeliğin 20. haftasından itibaren haftada 400-500 gr alınmalıdır. Eğer fazlaysa karbonhidratlar (özellikle ekmek, tatlı, şeker) kısılmalıdır" dedi.
Gebelikte protein ihtiyacının yüzde 30 oranında arttığına dikkat çeken Kutlu, "Dolayısıyla soframızdan yoğurt, süt, peynir, fasulye, mercimek, yumurtayı eksik etmememiz gerekir. Gebeliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı artar. Doktor kontrolü altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır. Yine süt içme alışkanlığımız olmadığı için kalsiyum dışarıdan alınabilir. Gebelikte hazımsızlık, şişkinlik ve yanmalar olabilir. Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır.
Ayrıca reflü (yemeğin ağza gelmesi) olmaması içinse öne eğilmemeli ve yatmamalıdır. Gebe bir kadın ayrıca bol lifli besinler tercih etmeli (meyve, sebze, kepekli ekmek), hatta yoğurdun içine bir kaşık kepek koyabilir. Su tüketimi çok önemlidir. En az 2 litre su tüketilmelidir. Ödem ve tansiyon yüksekliği yoksa tuz kısıtlaması yoktur. Burada iyotlu tuz alınmaya dikkat edilmelidir. Çay ve kahve aşırı tüketilmemelidir. Alkol ve sigara kullanmak kesinlikle doğru değildir" diye konuştu.
Gebeliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar olabileceğini hatırlatan Dr. Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durumda hamileler mutfakta yememeli, az ve sık yemelidir. Şişmanlık ve gebelik söz konusu ise mutlak doktor kontrolü altında ve günlük bin 200 kaloriden az olmamak kaydıyla yumuşak diyet uygulanabilir. Bu mutlak vitamin ve mineral destekli olmalıdır. Bunun için gebe günde yarım kilo süt, bir yumurta, meyve ve sebze az yağlı olacak şekilde beslenmelidir. Yeterli dengeli beslenme sağlığın temelidir."