Ramazan ayında anne adaylarının oruç tutması, uzun süreli aç kalma ve susuz kalma sebebiyle anne adayının sağlığını olumsuz etkiler. Anne adayının sağlığının etkilenmesi de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Anne adayının aç ve susuz kalması kan şekerinde düşüşe bağlı olarak halsizlik, sinir bozukluğu, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi problemlere sebep olur. Bunların yanında gastrit gibi mide hastalıklarına yol açabilir. Uzun süreli açlık midede asit üretiminin artmasına ve mide rahatsızlıklarının oluşmasına sebebiyet verir.
Anne adayı oruç tutma konusunda kararlıysa; iyi beslenmemesi durumunda kansızlık, ödem, diş kayıpları ve düşük riskine de hazırlıklı olmalıdır. Gebelik döneminde yeterli vitamin ve kalori ihtiyacı karşılanmadığı durumda anne adayının sağlık sorunları ile karşılaşması muhtemeldir.
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte su ihtiyacını gideremeyen anne adayı için günler daha zor geçecektir. Su tüketimi hamilelik döneminde bebeğin, anne karnındaki sağlığı için büyük önem taşır. Bu sebepten dolayı da anne adayı sık sık su içmelidir. Oruç tutan hamile kadın su içemeyeceği için de tansiyon düşmesi ve buna bağlı olarak bayılmalar yaşayabilir.
Suyun anne adayı için yani bebek için bir diğer önemi ise amniyotik sıvıya bağlıdır. Bebek anne karnında amniyotik sıvı içerisinde yaşamını sürdürür. Yeterli su alınmadığı takdirde, amniyotik sıvıda dengesizlikler oluşacak ve bebeğin sağlığı tehlikeye girecektir.
Hamile olmasına rağmen oruç tutmak isteyen anne adaylarının öncelikle yapması gereken şey, kendi doktorlarına bu durumdan bahsetmeleridir. Konuyla ilgili risk taşıyıp taşımadığını öğrendikten sonra bir sorun teşkil etmiyorsa ve doktorunuzun size önerdiği beslenme programına uymayı kabul ediyorsanız, ramazan ayında oruç tutabilirsiniz. Bahsedilen beslenme programında annenin ve bebeğin gün boyunca ihtiyacı olan kalori, vitamin ve besin değerlerinin oruç bozulduktan sonra sağlanması mühimdir. Sağlıklı bir hamile diyetinde tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünleri bulunmalıdır.