ADANA (İHA) - Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, gebelik sürecinde sigaraya maruz kalan bebeklerde astım gelişme olasılığının fazla olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Tutluoğlu, sosyoekonomik durumu kötü ailelerin çocuklarının sağlık hizmetlerine ulaşımlarının zor olması ve standart altındaki evlerde yaşamak zorunda olmaları nedeniyle astım şikayetinden hastanelerin acil servisine daha çok başvurduklarını söyledi. Hayatlarının ilk yıllarında sigaraya maruz kalan çocukların akciğer gelişiminin olumsuz etkilediğini dile getiren Tutluoğlu, solunum fonksiyonlarının zarar gördüğünü belirtti. Sigaraya maruz kalan çocuklarda astım gelişme olasılığının daha fazla olduğuna dikkat çeken Tutluoğlu, "Astımlıların pasif olarak sigaraya maruz kalmaları astım ataklarının sıklığını arttırmakta ve kontrolü güçleştirmektedir" dedi.
Gebelerin 3'te 1'inde astım şikayetinin arttığını anlatan Tutluoğlu, "Gebelikte bebeğe yardım etmenin en iyi yolu astımın kontrol altına alınmasıdır. Astım ilaçlarının büyük bir çoğunluğu bebek üzerine herhangi bir olumsuz etkiye sahip olmayıp güvenle kullanılabilir" diye konuştu. Hamileyken sigara içen annelerin bebeklerinde astım gelişme riskinin fazla olduğunu kaydeden Tutluoğlu, "Sigara kullanmadığı halde gebelik süresince pasif sigaraya maruz kalan gebelerin çocuklarında astım gelişme olasılığı fazladır" şeklinde konuştu.
Astımlı hastaların yaklaşık yüzde 80'inde alerjik nezle oluştuğunu ifade eden Tutluoğlu, "Astımlı hastaların bir kısmında bazı ilaçlara karşı hassasiyet olabilir. Bu ilaçları aldıktan sonra alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Aspirin ve diğer ağrı kesicileri mümkün olduğunca kullanılmamalı. Bazı tansiyon ilaçları bronşlardaki duyarlığı artırabilir. Öksürük krizlerine ve nefes darlığında artmaya neden olabilir. Bazı antibiyotikler seyrek de olsa astım krizlerini tetikleyebilir. Antibiyotikleri dikkatli ve doktor önerisi ile kullanmak gerekir" dedi.