Üreme çağındaki kadınlarda, endokrin sistemin hastalıkları arasında ençok görülen hastalıklardan biri de tiroid bezi rahatsızlıkları. Bu nedenle, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının hamilelikte tiroid bezi rahatsızlıkları ile karşılaşmaları giderek artan bir durum haline gelmektedir.
Gebelik döneminde görülen tiroid hastalıkları ile ilgili olarak Femical 'Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Doç. Dr. Arda Lembet bilinmesi gereken noktaları şu şekilde açıklıyor; gebelik döneminde anne adayında görülen tiroid rahatsızlıkları, tanısı geç koyulduğu ve tedavi edilmediği takdirde bebeğin zeka gelişimini engellemeye varan sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle hamile kalmaya karar verildiğinde ve hamileliğin ilk zamanlarında tiroid fonksiyon testleri yaptırılması ve gebelik süresince anne adayının takip altında olması gerekir.
Doç. Dr. Lembet, tiroid bezinin az veya fazla çalıştığı durumlarda; düşük, erken doğum eylemi, düşük doğum ağırlığı, fetal kayıp ve gebeliğe bağlı hipertansiyon gibi durumlarla karşılaşma ihtimalinin olduğunu belirtti. Ve gebelikte kontrollü kullanılan ilaçlarla annenin hormon düzeyinin normal sınırlara çekilebilmesinin ve bahsedilen risklerin en aza indirilebilmesinin mümkün olduğunu söyledi.
2002 yılında Amerikan Obsterik ve Jinekoloji Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre; hipotiroidizm taraması gebeliğin hemen başında yapılmalıdır. Erken yapılan bu tarama sonucunda hastalıktan etkilenme riski olan bebeklerde, hamilelikteki tedavi ile IQ 'da ortalama olarak 4 puanlık bir artışın saptanabilmesi ve gebenin genel sağlık halinin düzeltilmesi mümkündür.
Fetusun ilk üç ay tüm ihtiyacını anne karşılar. Bu nedenle, eğer varsa annedeki yetersizliğinin erken dönemde saptanması gerekmektedir. Fetusun beyin gelişimi gebelik süresince devam ettiği için anne adayına gebeliğin her döneminde etkin tedavi uygulanmalıdır. Tedavi altındaki anne ve bebeğin ultrasonografik olarak tiroid bezi büyüklüğü ve fetal gelişimi yakından takip edilmelidir. Gerekli görülen vakalarda fetal kan örneklemesi ile fetal tiroid fonksiyonlarının tayini ve amniyon mayi içine yapılan tiroid hormon uygulamaları ve ilaç tedavisinde yapılacak değişiklikler ile fetal hormon seviyelerinin ideal hale getirilmesi mümkün olmaktadır. Gebelikteki artan kan hacmi ve ihtiyaçlara göre annedeki tiroid hormon düzeyleri 4-6 haftada bir takip edilmelidir, buna göre en etkin ilaç tedavisi uygulama şansı ortaya çıkmaktadır.