HABER

Gebelikteki yan etkilere dikkat

İSTANBUL (İHA) - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özgür Leylek, anne adaylarını, gebeliğin son 6 ayında ortaya çıkan yan etkilerle ilgili olarak uyararak, "Sıvı yüklenmesi, cilt değişiklikleri, kılcal damarlanmalar ve varisler, kabızlık, burun tıkanıklığı ve psikolojik değişiklikler gibi sorunlardan herhangi biriyle veya gebelikle ilgili başka bir takım sorunlarla karşılaşıldığında, herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktora danışılması gerekir" dedi.

Opr. Dr. Özgür Leylek, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, hamile bir kadının vücudunun, gebelik boyunca yaklaşık bin 350 gr kadar su topladığını ve bu sıvının büyük çoğunluğunun, gün sonunda ayak bileklerine doğru yerleştiğini belirterek, "Akşamları ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlendirmeniz, şişliklerin geri inmesini sağlayacaktır. Eğer bu şişlikler dinlendirmekle geri inmiyorsa veya bir bacaktaki şişme, diğerine nazaran çok farklı ise mutlaka doktora danışılmalıdır" diye konuştu.

Hamilelik süresince cilt değişiklikleri görülebileceğini ifade eden Opr. Leylek, karın üstünde, göğüs, kalça ve uyluklarda görülen çatlakların, bir miktar azalmakla birlikte yok olmadığını bildirdi. Kilo artışı ve damar içi basıncın artması sebebiyle, bazı kadınlarda, bacaklardaki kılcal damarlarda çatlamalar (cilt üzerinden görülebilen örümcek şeklindeki mavimtrak kılcal damarlar), vajina ve bacaklardaki toplar damarlarda varis ve anüste hemoroidler meydana gelebileceğini vurgulayan Opr. Dr. Özgür Leylek, bu durumda hemoroidler için uygun ilaçlar kullanılabileceğini kaydetti.

KABIZLIK SORUNU Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özgür Leylek, kabızlığın da, gebeliğin ileri dönemlerinde, büyüyen uterusun bağırsaklara baskı yapması ve salınan bir takım hormonların bağırsaklarda tembelliğe sebep olmasından dolayı meydana gelen yaygın bir komplikasyon olduğunu söyleyerek, "Azaltmak için magnezyum sütü alınması uygun olur" dedi.

İleri gebelik dönemlerinde, burun tıkanıklığı veya sinüzitin yanı sıra burun kanamalarının da görülebileceğini belirten Opr. Dr. Özgür Leylek, "Bunlar da diğerleri gibi hormonal etkilerin sonuçlarıdır. Bu tip komplikasyonları engellemek için, serum fizyolojik burun damlaları kullanılması yerinde olur" diye konuştu.

RUHİ DEĞİŞİM Ağlama ve sallanma nöbetleri veya depresyon gibi ruh hali değişikliklerinin, tüm gebelik boyunca ortaya çıkabileceğini ifade eden Opr. Leylek, "Yaklaşan doğum korkusu ve heyecanı, annelik duygusu ile vücudun bu abartılı hali arasındaki kararsız düşünceler, bu tip ruh değişimlerinin nedenini teşkil eder. Unutulmamalı ki, bu tip psikolojik atakların hepsi geçicidir. En sonunda anne adayının ruh hali normal durumuna döner. Eğer bu gibi psikolojik değişimler ağır seyretmeye başlar ya da geri dönme eğilimi göstermezlerse mutlaka doktora danışılmalıdır" dedi.

En Çok Aranan Haberler