KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde, Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark'ında faaliyet gösteren Sonar isimli bir şirket, motoru hariç tüm parçaları yerli üretim olan sanayi tipi robot yaptı.
GOSB Teknoparkı içinde Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine devam ede, Sonar Ar-Ge Yazılım ve Elektronik Mühendislik isimli şirket, yaklaşık 2 milyon dolarlık bir yatırım sonucunda, motoru hariç bütün parçaları tamamıyla yerli üretim olan sanayi tipi bir robot üretti. Sonar firmasının kurucu ortaklarından olan Metamatik Mühendisi Ali Zafer Eser ve İşletme Mühendisi Serhat Saka ile ekibi tarafından üretilen, motorları hariç, yazılımı ve dizaynı dahil her şeyiyle Türk yapımı olan sanayi robotu "Robokol", şimdiden Türk sanayicilerin büyük ilgisini çekti.
Yaklaşık 1 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olan ve 1 ay gibi kısa bir zamanda ilk protipi üretilen "Robokol", gerekli performansı göstermesi sayesinde Adana'daki bir firmaya şimdiden 8 adet satıldı. Özel bir robot aracıyla birlikte satılan "Robokol", depolama işlemlerinde büyük bir başarıyla 24 saat insana ihtiyaç duymadan otomotik olarak çalışabiliyor. Fabrika ve büyük alışveriş merkezlerinin akıllı depolama sistemlerinde büyük kolaylık sağlayacak olan "Robokol", yaklaşık 50 bin Euro'dan, "Robolift" isimli özel robot aracıyla birlikte istendiği takdirde ise toplam 110 bin Euro'dan satışa sunuluyor. Dünyada dizayn olarak benzeri bulunmayan "Robokol", diğer robotlara göre kullanıcılara 4'de 1'lik bir fiyat avantajı da sağlıyor.
Sonar Yönetim Kurulu Üyesi Ali Zafer Eser, "Dünyada benzer robotlar 200 bin Euro iken, bu robotumuzun maliyeti ise sadece 50 bin Euro'dur. Robot, motorları hariç, yazılım ve dizaynı da dahil tamamiyle Türk yapımıdır. Robot, akıllı depo sistemlerinde, insansız depolama olanağı sağlamaktadır. Robotumuz büyük bir robot araç üzerinde de çalışabiliyor. Şu anda 50 kilogramlık paketleri yaklaşık 24 metre yüksekliğe kaldırarak, raflara dizebiliyor. Ayrıca talep edilirse, dizayn değişikliği yapılarak, farklı düzeylerdeki ağırlıkları da kaldırabilir ya da kutuların içinden malzemeleri alabilir. Şu ana kadar 8 adet "Robokol" ürettik ve sattık. Ayrıca 42 adet daha robot siparişi aldık. Bunları da 2-3 ay içinde teslim edeceğiz" dedi.
Bir robotu 4 gün gibi bir zaman da üretebildiklerini de ifade eden Eser, gelecek yıl ise seri üretime geçip bir fabrika kurmayı planladıklarını söyledi. Robotun geliştirilmesinde ve yapımında hiçbir yerli ve yabancı destek almadıklarını da belirten Eser, "Bu robotu yaparken kimseden destek almadık. Kendi imkanlarımızla yaptık. Bu robotu yaptıktan sonra üzücü olan ise, şu ana kadar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve diğer mercilerden bizleri kimse aramadı. İnşallah ileriki projelerde bizleri arayacaklarını düşünüyorum" diye konuştu.
Sonar firması ayrıca yine robot özellikleri taşıyan CNC tezgahları üzerinde de çalışıyor ve bir tanesini de bitirme aşamasında bulunuyor.