Çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olarak da yaşanabilen öksürüğün birden fazla türü vardır. Öksürük; soğuk algınlığı, nezle ya da grip ile birlikte de görülebilir. Bazen bu rahatsızlıklar geçse de öksürük bir süre daha devam edebilir. En sık şüphe edilen öksürük türü geçmeyen öksürük de denilen ve 3 hafta geçmesine rağmen etkisini kaybetmeyip devam eden öksürük türüdür. Bu tür öksürüğün büyük sorunlara neden olabilme ihtimali vardır.
Gece öksürüğü çocuklarda ya da yetişkinlerde görülebilmektedir. Başka bazı semptomlarla birlikte görülmesi tehlikeli olarak kabul edilmiştir. Özellikle 3 aydan küçük yaşta olan bebekler için ateş ile birlikte görülmesi başka hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu nedenle dikkate alınmamasından kaçınılmalı, geçiştirilmemeli, neden yaşandığının tespit edilebilmesi ve en kısa sürede tedaviye başlanabilmesi için alanında yetkin bir doktora başvurulmalıdır.
Başvurulması hâlinde doktor tarafından uygulanması kararlaştırılacak olan tedavi yöntemleri hamilelerde, çocuklarda ya da yetişkinlerde farklılık gösterebilir. Öncelikle hangi nedene bağlı gece öksürüğünün oluştuğu belirlenmelidir. Bazı hastalıklarla birlikte de görülebilen gece öksürük krizlerinin önüne geçebilmek için genel olarak ilaç tedavisi uygulanır.
Özelikle gece görülen öksürükler gece öksürüğü olarak da isimlendirilmiştir. Uykuya yakın olan zamanlarda başlar ve kişinin uyku düzenini de olumsuz yönde etkileyebilir. Bu öksürük türünün kontrol altına alınabilmesi için en kısa süre içinde bir doktora danışılmalı ve onun uygun görerek başlattığı tedavi süreci ihmal edilmeden uygulanmalıdır.
Yatar pozisyondayken kişinin solunum salgılarının boşaltılması zorlaşır. Bu nedenle akıntı birikir ve akıntı birikince de solunum salgılarının boşalması zor bir hâle gelir. Akıntı birikmesi de gece öksürüğüne neden olur. Gece öksürük krizinin farklı nedenleri olabilir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen bir öksürük türü olarak bilinir. Gece öksürüğünün ortaya çıkmasında şu gibi durumlar etken olabilir:
Gece gelen öksürük krizine iyi gelen ya da gece öksürüğünün önüne geçebilmek için alınabilecek bazı önlemler vardır. Bu önlemlerin başında şunlar gelir:
Gece öksürüğü ya da boğaz ağrılarının önüne geçebilmek ya da öksürüğü kontrol altına alabilmek için uygulanan tedavilerde çeşitli ilaçlar ya da yöntemler kullanılır. Bu yöntem ve amaçlardan bazıları şöyle sıralanır:
Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi gece gelen öksürük krizlerinin önüne geçebilmek için de bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanılması doğru değildir. Gece gelen öksürük krizlerinden kurtulabilmek için doktorun önerdiği tedavi yöntemleri ve ilaçlar kullanılmalıdır. Aksi takdirde çok ciddi rahatsızlıklara neden olunabilir.
Öksürüğün 3 haftadan daha uzun sürmesi normal olarak kabul edilmez. Uzman doktorlar, 3 haftayı geçtiği hâlde devam eden ve hatta günden güne daha da şiddetlenen öksürükler söz konusu olduğunda vakit kaybı yaşamadan doktora danışılması gerektiğinin altını çizmektedirler.
Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve uzman bir doktor onayı olmadan herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.