HABER

Gecekondu kanunu uygulama yönetmeliğinde değişiklik

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) Gecekondu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Daha önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığında olan Gecekondu Kanunu yetkileri 5609 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle TOKİ'ye devredildiği için kanun değişikliğine paralel olarak yönetmelikte yeni düzenlemelere gidildi.

"Konut yapımına tahsis edilmemiş arsalar ile genel ihtiyaçlarla ilgili binaların kıymetlendirilmesi" madde başlığı "ucuz konut yapımına tahsis edilmemiş arsalar ile genel ihtiyaçlarla ilgili binaların kıymetlendirilmesi"
olarak değiştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, kira veya satıştan başka bir değerlendirilmesi mümkün olan gayrimenkuller ile önleme veya ıslah bölgelerinde olup da konuttan gayri tesisler için ayrılmış olan arsaların ne şekilde değerlendirileceği Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca belirlenecek. 20 Temmuz 1966 tarihli ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu uyarınca Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devredilen Hazine taşınmazlarından, kamu hizmetlerine ayrılan yerler ile Maliye Bakanlığınca değişik ihtiyaçlarla talep edilen taşınmazlar bedelsiz olarak hazineye iade edilecek.

Gerek inşa kredisinin gerekse onarım kredisinin azami haddi Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca belirlenecek.

"İmar ile ilgili esaslar" başlıklı "genel esaslar" kısmında yer alan "Bu bölümdeki hükümler Gecekondu Kanununun kapsamına giren tasfiye, ıslah ve önleme bölgelerinde uygulanır" hükmüne dönüşüm bölgeleri de eklendi.

Değişiklikle, bu yönetmelik hükümleri gereğince yapılacak konutların inşaat alanının 125 metrekareyi geçemeyeceğine ilişkin hüküm "150 metrekare" olarak yeniden düzenlendi.

Yönetmeliğe, "Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Hesabı" başlıklı bir madde eklendi. Buna göre, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı emrinde kurulmuş bulunan ve 23 Mayıs 2000 tarihli ve 4568 sayılı Kanunla tasfiye edilen Fona yapılan atıflar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Hesabına yapılmış sayılacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, lüzum gördüğü hallerde imar ve parselasyon planlarını kendisi yapmaya veya yaptırmaya yetkili olacak.

Islah planları Başkanlığın dışında yapılıyorsa bu planlar, planların yapıldığı şartları belirten birer gerekçeli raporla birlikte Başkanlığın onayına sunulur. TOKİ uygun gördüğü takdirde bunları onaylar.

Zaruri hallerde amme tesis projeleri TOKİ tarafından onaylanmadan belediyelerin veya ilgili kuruluşların sorumlulukları altında bölgelere amme hizmetleri götürülebilir.

Gecekondu Kanunu'nun uygulanacağı sahaların imar ve ıslah planları ile parselasyon planları belediyesince veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca nasıl yaptırılırsa yaptırılsın bunların belediye organlarınca tetkik ve karara bağlanmasına lüzum yoktur.

Yönetmelik, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

En Çok Aranan Haberler