HABER

Geçici 15. kalkarsa, Evren yargılanabilir

Geçici 15. kalkarsa, Evren yargılanabilir

ANKARA (ANKA) – AKP'nin "sivil anayasa" kapsamına, Anayasanın Geçici 15. maddesini alması durumunda, 12 Eylül 1980 ihtilalini yapan Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin yargılanması gündeme gelebilecek.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, anayasa değişikliği çerçevesinde, Geçici 15. Maddenin kaldırılmasının hukuki sonuçlarını ANKA'ya değerlendirdi.

Mengü, "Geçici 15. Maddenin kaldırılması durumunda, Milli Güvenlik Konseyi (MGK) üyeleri hakkında dava açılırsa yargılanabilirler. Konsey üyeleri, zaman aşımından yararlanamazlar" dedi.

Mengü, Geçici 15. Maddede, yargılanmaları yasaklanan diğer kişi ve kurumlarla ilgili olarak ise, "Bunların her biri için, tabi oldukları hukuki rejime uygun olarak ayrı yöntemler uygulanması gerekir" yorumunu yaptı.

1982 Anayasasının kabulüyle yürürlüğe giren Geçici 15. Madde, MGK üyeleri dışında o dönem yöneticilerinin de yargılanmalarına yasak getiriyor. Buna göre, "12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak TBMM Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk Milleti atına kullanan" MGK'nin dışında, bu Konsey döneminde kurulan hükümetlerin ve Danışma Meclisinin, her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında, "cezai, mali veya hukuki sorumluluk" iddiası ileri sürülemiyor ve bu amaçla herhangi bir yargı merciine başvurulamıyor.

12 Eylül askeri yönetimi döneminde, Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren MGK Başkanı olarak, Kara Kuvvetleri Komutanı Org Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Org Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Org Sedat Celasun da Konsey üyesi olarak görev yapmışlardı.

En Çok Aranan Haberler