HABER

Geçici işçilerde umut yarına kaldı

Geçici işçilerde umut yarına kaldı

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin tasarıdan 26 bin geçici işçinin yararlanmadığını ifade ederek, "Bunları niye alamadık? Çünkü 218 bin kişinin kamuya ilave maliyeti yaklaşık 897 trilyon lira, sadece 26 bin kişinin ilave maliyeti ise 507 trilyon lira" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, belediyeler dahil kamuda çalışan 218 bin 733 geçici işçinin kadroya alınmasına ilişkin kanun tasarısı görüşülüyor. Tasarı üzerinde bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, tasarıyla kamuda çalışan yaklaşık 218 bin geçici işçinin daimi kadroya yada sözleşmeli statüye kavuşacağını, ayrıca kamuda artık geçici işçi çalıştırmaya son verileceğini, sadece yangın ve mevsimlik işlerde 6 ayı geçmemek üzere geçici istihdam yapılabileceğini kaydetti.

Sözleşmeli personel istihdamında da değişiklik yapıldığını ifade eden Başesgioğlu, temininde zorluk çekilen nitelikli personelin 4-B olarak çalıştırılmasına imkan tanındığını ve 4-B olarak çalıştırılacak personelin yine sınavla alınacağını söyledi. Başesgioğlu, sözleşmeli personel statüsüne geçen çalışanlara sendikal güvence getirildiğini bildirerek, 'Bu düzenlemeyle yaklaşık 76 bin sözleşmeli personel, kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecek" dedi.

Bakan Başesgioğlu, açıklamalarında özelleştirilen işyerlerinde başmüfettiş olarak görev yaparken başka kurumlara atanan, ancak bu kurumlarda durumlarına uygun kadro olmadığı için müfettiş olarak istihdam edilemeyen çalışanların müracaatları halinde müfettiş olabileceğini, başka kurumlara nakil imkanı bulunmayan personele, başvurmaları halinde durumlarına uygun başka kurumlara nakil olanağı getirildiğini de kaydetti.

Başesgioğlu, 2000 ve 2002'de yapılan aynı düzenlemelerde 11 ay ve 12 ay çalışanların daimi kadroya alındığını ifade etti. Başesgioğlu, o düzenlemelerden birinden 34 bin, birinden de 47 bin kişinin yararlandığını ifade ederek, "Bu tasarı, bu anlamda yapılan en geniş kapsamlı tasarıdır. 218 bin kişi yararlanacak. 11-12 ay çalışan değil, 6 ay çalışan yararlanacak" diye konuştu.

"26 BİN KİŞİ NİYE ALINMADI?"

Bakan Başesgioğlu, 218 bin kişinin yararlandığı tasarıdan 26 bin geçici işçinin yararlanmadığını ve bunun da sorulduğunu hatırlatırken şöyle konuştu:

"Bu arkadaşları niye alamadık? Maliyet yönünden işin boyutları büyük. 218 bin kişinin kamuya ilave maliyeti yaklaşık 897 trilyon lira, 26 bin kişinin ilave maliyeti ise 507 trilyon lira. Bu fark nereden geliyor? Bunlar içinde 2-3-5 ay çalışan var. Buradaki maliyet farkı çok önemli. Açıkçası bunu çok tartıştık. İnsanlara sadece kadro vermekle iş bitmiyor, bunların çalıştıkları kurumları da düşünmek gerekiyor. Eğer kadroyu vererek kurumun mali yapısını bozuyorsak, buna hakkımız yok."

TRT ve Meclis'te 4-C kapsamında çalışanların da bulunduğunu ifade ederek, 4-C kapsamında çalışanları tasarıya dahil edemediklerini belirten Başesgioğlu, "TRT'de ve Meclis'te çalışan arkadaşlar var. Eğer TRT yılardır çalışan personeline kadro vermek istiyorsa bunu versin. Hiç kimse onların elini, kolunu tutmuyor. Onların statüsü ne işçi ne memur, değişik bir statüleri var. Meclis Başkanlık Divanı otursun, geçici personele istediği kadroyu versin, kimse elini, kolunu bağlamaz. Buralarda daimi kadroya geçme konusunda örnekler vardır. Biz öyle bir öneride bulunamayız, bulunursak haddimizi aşmış oluruz. Özel bütçeli kuruluşlara 'sen şu şekilde istihdam edeceksin' demek, kanun yapma tekniğine de siyasi nezakete de uygun değil. Hak arayan arkadaşlarımızın da hak arama kanallarını böyle yapmaları lazım. TRT'ye, Meclis'e başvurmaları lazım. Bu kurumların başkanları, genel müdürleri, 'Ey Çalışma Bakanı, benim ihtiyacım var, 5 bin personelim var. Bunun kadroya alınması konusunda senden ricam var' derse, anında bunu yerine getiririm. Ama ben bunu, genel müdürüyle konuşmamışım, Meclis Başkanı ile konuşmamışım, konsensüs, uzlaşma yok. İşte bu kanun çıkıyor, bunu da buraya takalım diyerek, apar topar kanun yapmanın hakkaniyetle ilgisi yoktur. Bunun üzerinden siyaset yapma gerekçelerinde de haklılık görmüyorum" diye konuştu.

UMUTLAR YARINA KALDI

TBMM Genel Kurulu'nda 218 bin geçici işçinin kadroya alınmasına ilişkin tasarı, CHP'nin muhalefeti üzerine çalışma süresinin dolmasıyla kanunlaştırılamadı. Genel Kurul yasa tasarısını yarın ele alacak. Tasarının kanunlaşmasıyla 244 bin geçici işçi statüsündeki çalışandan 218 bin 733'ü kadroya alınmış olacak.
Bu düzenleme, 6 ve daha fazla süreyle istihdam edilen işçileri kapsıyor. Geriye kalan 6 aydan daha az istihdam edilen 26 bin kamu işçisi ise bu düzenlemeden yararlanamayacak. Çünkü onların çalışma süreleri 6 ay ve altında. Tasarının yasalaşmasıyla yine genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan kuruluş ve teşekküller ile hizmetlerini genel bütçenin transferinden yardım olarak yürüten kamu kurum ve kuruluşları kadrodan yararlanacak. İkinci kategoride, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları var. Üçüncü kategoride ise il özel idareler, belediyeler bunların kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikler ve işletmeleri. Bu kapsamdaki kuruluşlarda 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonunda 6 ay daha fazla süreyle çalışan geçici işçileri kapsıyor. Bu değişiklikle çalışanların ücretlerinde herhangi bir artış olmayacak.

KÖY KORUCULARIYLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, usta öğreticilerle ilgili Maliye, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları bürokratlarının çalışma yaptığını belirterek, "Bunun sonucunda sosyal güvenlik ve emeklilikle ilgili ne yapılacağını göreceğiz" dedi.

Başesgioğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Kamu İdare, Kurum ve Kuruluşlarında Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde soruları cevaplandırdı. Köy korucuları ve usta öğreticilerin kadroya alınmasına ilişkin bir soru üzerine Başesgioğlu, İçişleri Bakanlığı'nın, geçici köy korucularıyla ilgili çalışması olduğunu söyledi. Usta öğreticilerle ilgili Maliye, Milli Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları bürokratlarının bir çalışma yaptığını kaydeden Başesgioğlu, "Bunun sonucunda sosyal güvenlik ve emeklilikle ilgili ne yapılacağını göreceğiz" dedi. Bakan Başesgioğlu, usta öğreticiler için çözüm üretmeye çalıştıklarını, ancak bunun çözümünün kolay olmadığını ifade etti.

26 BİN İŞÇİNİN DURUMU TARTIŞILDI

CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, 26 bin geçici işçinin kapsam dışında kaldığını belirterek, bunun adil olmadığını savundu. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ise, 4-C kapsamında çalışanların da kadroya alınmasını istedi. Ancak bu doğrultuda verilen önergeler kabul edilmedi.
AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, CHP'lilerin IMF nedeniyle tasarının kapsamını genişletmediğine ilişkin eleştirilerine yanıt vererek, IMF'yi AK Parti'nin getirmediğini söyledi.

Tasarının görüşmeleri sırasında 4-B kapsamında sözleşmeli olarak çalışan milletvekili danışmanlarının Devlet Planlama Teşkilatı'nda oluşturulacak bir havuzda kadrolu gösterilmeleri, milletvekillerinin buradan danışman seçmeleri öngörüldü.

En Çok Aranan Haberler