HABER

Geçmek bilmeyen sırt ağrıları nasıl tedavi edilir?

Uz.Dr.Mehmet Serhan Kurtulmuş, hafta geçmek bilmeyen sırt ağrılarını anlattı.

Geçmek bilmeyen sırt ağrıları nasıl tedavi edilir?

Çoğu kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen sırt ağrıları hakkında Uz.Dr.Mehmet Serhan Kurtulmuş görüşlerini açıkladı.

Sn. KURTULMUŞ sırt ağrıları hakkında bize neler anlatabilirsiniz ?

Sırt ağrıları ; boyun alt ve arka kısmı, omuzların arka kısımları, kürek kemikleri çevresi ve bele kadar uzanan geniş bir alana yayılan ve toplumun yaklaşık % 25 inde görülen ağrılardır. Sebebi basit bir kas ağrısı olabileceği gibi çok daha ciddi rahatsızlıkların bir belirtisi de olabilir.

En çok görülen sırt ağrısı sebepleri :

1-Duruş bozukluklarına bağlı sırt ağrıları :

Özellikle masa başı görev yapan kişilerde , uzun süreli bilgisayar kullanan kişilerde ve ergonomiye dikkat etmeden çalışan kişilerde geçmek bilmeyen sırt ağrıları oluşabilir. Bu ağrılar kişilerin hayat kalitesini son derece düşürebilir ve bir süre sonra dayanılmaz bir hal alabilir.

Ağrının tipik özelliği: Bu tür şikayeti olan kişilerde ağrı boyun ve sırt bölgesinde, kürek kemiği çevresinde yaygın bir alanda bulunmaktadır.

Tedavi : Bu tür hastalarda ergonomiye dikkat edilmesi şarttır. Kineziterapi yöntemleri ile sıkıntılı bölgeye ait kas ve yumuşak dokuları kuvvetlendirmek ve beslenmesini artırmak tedavi için en önemli çözümdür.

2- Myofasiyel ağrı sendromu :

Sırt bölgesinde kaslara ve yumuşak dokulara bağlı gelişen ağrılardır. Görülme sıklığı genç ve orta yaştaki kişilerde fazladır. Stres, uykusuzluk, postür bozuklukları gibi sebepler bu şikayetleri tetikleyebilir. Toplumun büyük kesiminde sırt ağrılarının en fazla görülme sebebi myofasyal ağrı sendromudur.
Ağrının tipik özelliği: Bu hastalarda, genellikle sırt bölgesindeki kaslarda, üzerine basmakla ağrının tetiklendiği noktalar (Triger point ) bulunur.. Hastalar o bölgedeki kaslarının aşırı sertleştiğinden şikayetçidir.

Tedavi : Bu tür hastaların tedavisinde sıcak-soğuk uygulamalar, masaj, enjeksiyon tedavileri, kineziterapi yöntemleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

3- Boyun fıtığı ve kireçlenmeler :

Boyun, sırt ve omuz birbirine yakın olduğu için bu bölgelerin ağrıları birbirleri ile karışabilmektedir. Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetli hissedilirken, bazı hastalarda ise sırt bölgesine kadar, bazen de kol boyunca uzanabilmektedir.. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenmeler de çok inatçı sırt ağrılarının kaynağı olabiliyor. Sırt bölgesindeki omurlar arasında fıtıklar ise daha nadir olarak görülmektedir..

Ağrının tipik özelliği: Sırt ağrısına özellikle kola vuran ağrı, kolda kuvvet kaybı veya uyuşukluk eşlik ediyorsa bu şikayetlerin boyun fıtığından kaynaklandığınıdüşünebiliriz. MR tetkiki ile de net bir teşhis konabilmektedir.

Tedavi : Fıtığın ve kireçlenmenin hangi evresinde olursa olsun hastaların kas ve çevre destek dokularını kuvvetlendirmek şarttır. Bunun için de elektroterapi yöntemlerinden ziyade, çok daha etkili ve faydalı bir yöntem olan kineziterapi uygulanmalıdır. Kineziterapi egzersizleri ile hastaların mevcut durumlarında düzelme olmakta, hastalalıklarının ilerleyişi durmakta ve hatta ameliyat seviyesine gelen hastalar ameliyat olmaktan kurtulabilmektedir.

4- Fibromiyalji

Fibromyalji kadın hastalarda daha sık görülen ve boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere, yaygın vücut ağrısı ile giden bir durumdur.. Hastalar sıklıkla sabah yorgun kalktıklarından, çabuk yorulduklarından, geçmek bilmeyen kas ve yumuşak doku ağrılarından yakınmaktadır. Hastaların şikayetleri soğukta, yorgunlukta ve streste artmaktadır.. Bu grup hastada baş ağrıları, mide ve bağırsak sorunları, ellerde uyuşma ve şişlik hissi gibi bazı başka şikayetler de sık gözlenmektedir.. Hastaların depresif durumları ağrının hassasiyetini artırmaktadır.

Ağrının tipik özelliği: Bu hastalarda kaslarda ve yumuşak dokuda yaygın hassas bölgeler mevcuttur ( Tender point ). Zaman zaman yumuşak doku şişlikleri ağrıya eşlik edebilmektedir.

Tedavi : Bu tür hastalarda kineziterapi başta olmak üzere fizik tedavi yöntemleri, enjeksiyon tedavileri, antidepresan tedaviler denenmektedir.

5- Skolyoz- Kifoz :

Omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyoz doğuştan olabileceği gibi bazı kişilerde daha sonra da gelişebilir. Skolyoz eğriliğin şekline göre C veya S skolyoz olarak isimlendirilir.

Kifoz ise omurganın dışa doru aşırı eğriliğidir. Bazen tek başına bazen d skolyoz ile birlikte görülebilmektedir.

Ağrının tipik özelliği: Ağrı skolyozun ve kifozun şekline ve derecesine göre omurga boyunca yaygın olarak devam edebilmektedir.

Tedavi: Ameliyat gerekmeyen vakalarda hastaya uygulanacak kineziterapi ile omurga eğriliğinin ilerlemesi engellenebilir . Mevcut eğrilikte de belirli bir seviyede düzelme sağlanabilir.

6- Osteoporoz

Özellikle yaşlı ve kadın hastalarda sık görülen bir rahatsızlıktır.Kemik yoğunluğunun azalması ile seyreder. Bu süreçte yaygın ve şiddetli sırt ağrılarına sebep olabilmektedir..

Ağrının tipik özelliği: Genellikle sürekli olan, şiddeti zaman zaman artan sırt ağrıları ile devam etmektedir. Kemik erimesi nedeni ile oluşabilecek kırıklarda ise hastanın ağrısı çok şiddetli olabilmektedir. Bu nedenle özellikle yaşlı hastalarda aniden oluşan çok şiddetli sırt ağrıları mutlaka bu açıdan ciddiye alınmalıdır

Tedavi : Hastanın kemik erimesine karşı ilaç tedavisi düzenlenmeli. Kendisine omurgaçevresi kasları güçlendirecek uygun kineziterapi egzersizleri verilmelidir.

7-Enfeksiyon hastalıkları ve tümörler :

Daha nadir olmakla beraber omurgaları tutan kötü huylu tümörler ve enfeksiyon hastalıkları da sırt ağrısına neden olabilmektedir.Yumuşak doku ve kemik tümörleri, Brucella gibi hastalıklar bunlara örnek olarak verilebilir.

Ağrının tipik özelliği: Bu hastalarda ağrılar özellikle geceleri daha şiddetli seyredebilir. Ağrıya ateş, terleme,kilo kaybı eşlik edebilir.

Tedavi : Öncelikle hastalığın teşhisi için mutlaka ilgili doktorlara gidilmelidir.

En Çok Aranan Haberler