Öksürük farklı nedenlerden kaynaklı bir şekilde ortaya çıkabilir. Nezle, grip ya da soğuk algınlığı gibi durumlar ile birlikte, tüberküloz, kalp yetmezliği, reflü, akciğerde sıvı birikmesi, geniz akıntısı, astım gibi hastalıklar nedeniyle de öksürük oluşabilir. Farklı türleri olan öksürük normalden uzun süre devam ettiğinde vakit kaybına imkân tanımadan doktora danışılmalıdır. Öksürük çok ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Özellikle geçmeyen öksürük durumunda bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımından da kaçınılmalıdır.
Geçmeyen öksürük ağırlıklı olarak sık sık tekrar eden üst solunum yolundaki enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkabilir. Ancak bu tür öksürüğün oluşması başka nedenlerden ötürü de olabilir. Akciğer rahatsızlıkları, kalp yetmezliği, reflü, tüberküloz gibi hastalıkların varlığı da geçmeyen öksürük durumunu oluşturabilir. Bu yüzden doktora görünmekte zaman kaybedilmemesi son derece önemlidir. Tedavi edilmemesi hâlinde öksürük daha da ilerleyebilir ve farklı başka semptomlarla birlikte de görülebilir. Baş dönmesi, baş ağrısı hatta kaburga kırıkları gibi bazı durumlara sebebiyet verdiği de bilinmektedir.
Geçmeyen öksürük alerjik durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda görülen öksürük kuru öksürüktür. Kuru öksürük balgamsızdır. Kapalı ortamlarda ya da açık alanlarda alerjiye sebep olabilecek birçok etken bulunmaktadır. Eğer öksürük alerjik nedenlerden kaynaklanıyor ise öksürüğü tetikleyen sebebin ne olduğu mutlaka tespit edilmelidir.
Geçmeyen öksürüğün nedenleri şöyle sıralanabilir:
Geçmeyen öksürük çok ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Bir öksürük 3 haftayı geçiyor ise geçmeyen öksürük olarak kabul edilir ve bu durum ile karşı karşıya kişilerin en kısa sürede doktora başvurması gerekir. Öncelikle öksürüğün neden kaynaklandığı tespit edilmeli ve vakit kaybı yaşanmadan tedaviye başlanmalıdır.
Bazen soğuk algınlığı, nezle ya da grip gibi bir hastalık atlattıktan sonra, bu rahatsızlıklarla birlikte görülen öksürük, hastalık sona erdikten sonra da devam edebilir. Özellikle kış aylarında soğuk havalarda sık sık görülen bu durum, normal görülse de çok ciddi sorunlara neden olma ihtimali de vardır.
Çocuklarda ya da yetişkinlerde görülebilen geçmeyen öksürük durumlarının doktor kontrolünde önüne geçebilmek mümkündür. Bunun dışında hastaların da alması gereken bazı önlemler vardır. Bu önlemler şöyle sıralanır:
Çocuklarda da çok sık görülebilen geçmeyen öksürük tedavisi öksürüğün nedenine göre belirlenir. Hem yetişkinlerde hem çocuklarda 3 haftadan daha uzun süren öksürük durumları alerjik, astım ya da bronşit, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, bademcik iltihabı, zatürre, krup, boğmaca dışında şu nedenlerden ötürü de ortaya çıkmış olabilir:
Geçmeyen öksürük durumunda en kısa süre içinde bir göğüs hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Danışılan doktorun uygun gördüğü tedavi sürecine de birebir uyulmalıdır. Özellikle öksürük ile birlikte şu durumların görülmesi söz konusu ise hemen doktora gidilmelidir:
Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve uzman bir doktor onayı olmadan herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.