YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gediz Nehri'ndeki Kirlilik

Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Bilim Kurulu'nca, Gediz Nehri'nin Uşak ili geçişindeki kirliğin önlenmesi amacıyla acil eylem planı hazırlandığı bildirildi.

Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Bilim Kurulu'nca, Gediz Nehri'nin Uşak ili geçişindeki kirliğin önlenmesi amacıyla acil eylem planı hazırlandığı bildirildi.

OBAF Bilim Kurulu Başkanı Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Arıtma Tesisi'nde meydana gelen arıza ve sonrasında nehirde yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından 34 akademisyenin yer aldığı bilim kurullarınca Gediz Nehri'nin Uşak ili geçişindeki kirliliğin giderilmesi amacıyla yapılması gerekenlerle ilgili bir acil eylem planı hazırlandığını belirtti.

Gediz Nehri'ndeki kirliğin her geçen gün arttığını, canlı yaşamının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Sarı, hazırladıkları eylem planı ile Uşak ili arıtma sistemleri ile ilgili yapılması gerekenleri belirlediklerini kaydetti.

Sarı, eylem planında, öncelikle Uşak'taki mevcut 3 arıtma sisteminde, arıza gibi acil durumlarda deşarj suyunu stoklayabilecek yedekleme havuzları yapılması gerektiği tespitinde bulunduklarını ifade ederek, acil eylem planında yer alan önemler hakkında şu bilgileri verdi:

"Arıtma sisteminden alınan su analizlerinin daha şeffaf ve anlaşılabilir olması açısından analiz süreci mutlaka bir üniversite tarafından takip edilmeli. Bu konuda geçtiğimiz günlerde yapımı tamamlanan Uşak Üniversitesi Laboratuvarı'nı öneriyoruz. Özellikle arıtma sistemlerinin kontrolü için son derece önemli olan analiz işlemlerinde, Valilik bünyesinde ilgili kurumların bu işlemle ilgili birimlerinde görev yapan teknik personelden oluşan bir komisyon kurulmalı ve bu komisyona bir sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katılımı sağlanarak, analiz örneklerinin alımı ve analiz işlemlerinin daha şeffaf bir şekilde yapılmasına olanak sağlanmalı."

Acil eylem planında, arıtma sistemleri tarafından beslenen tarımsal sulama alanlarında mutlaka bir örnekleme ve analiz projesinin de yapılmasının önerildiğini dile getiren Sarı, yaşanan balık ölümleri ile yok olma sürecine giren balık stoklarının da desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Soner Kılınç/Ufuk Kırabalı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler