Ekonomide bahar havası esiyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Türkiye’yi 18 yıl aradan sonra tekrar yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltmesi yelkenleri şişirdi. Bu gelişmenin, ihracata da doping etkisi yapması bekleniyor. Gediz Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Bölümü, böyle bir dönemde cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te 500 milyar dolarlık ihracata ulaşma hedefine mercek tuttu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko ile Türk Dış Ticaret Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Ömer Berki, “500 Milyar Dolar İhracat Hedefine Ne Kadar Yakınız?” konulu söyleşide, görüşlerini üniversite öğrencileriyle paylaştı.
Gediz Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Feray Erselcan’ın moderatörlüğündeki etkinlikte konuşan Alharal, TİM’in ortaya attığı, ardından da devlet projesine dönüşen 500 milyar dolar ihracata emin adımlarla ilerlendiğine dikkat çekti. Dış pazarlara satışta da son 10 yılda büyük bir başarı yakalandığına değinerek, “Geçen sene 135 milyar dolar ihracatla cumhuriyet tarihi rekoru kırmıştık. Bu yılın ilk 10 ayında, 2011’e göre rakamlar yüzde 12,9 artarak 124 milyar dolara ulaştı. Yıl sonu hedefi olan 150 milyar dolara yaklaşıyoruz. Ege Bölgesi ise dış ticaret fazlası verir hale geldi. Avrupa ve yakın çevremiz başta olmak üzere tüm dünya krizlerle boğuşurken elde edilen bu sonuç her yönüyle çok önemli. TİM olarak 500 milyar doları yakalamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Şu an 55 bin olan ihracatçı sayısını 100 bine çıkarıp ar-ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarına ağırlık vererek bu hedefi gerçeğe dönüştürmek istiyoruz. Büyümenin motoru ihracattır. Her kesimin, dışa açık ve ihracatla rekabet eden bir büyüme modelini hayata geçirmek için daha istekli olmasını bekliyoruz.” dedi.
İş dünyasının duayen isimlerinden Jak Galiko da ekonomi performansı dolayısıyla hükümeti övdü: “Son 10 yılda yakalanan müthiş başarı nedeniyle iftihar etmeliyiz. Enflasyon yüzde 60’lardan yüzde 7’lere geriledi, ihracat ise 35 milyar dolardan 130 milyar dolarlara kadar yükseldi, ortalama yüzde 7,8 büyüme yakalandı. İşsizlik düşüyor. Büyümeye devam ettiğimiz sürece 500 milyar dolara ulaşır, hattâ geçeriz. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına da gireriz ancak 11-12 milyon kişi olan vergi mükellefi sayısını arttırmalı, kayıtdışıyla mücadele etmeli, dolaylı vergileri düşürmeliyiz. Tüm bunların yanında üretimi desteklemeliyiz. Avrupa yerlerde sürünürken ekonomisi atağa kalkan ülkemiz, bunları yapacak güce ve iradeye sahip.”
Benzer bir yorum da Ömer Berki’den de geldi. Berki, cumhuriyetin 100. yılı hedeflerinin gerçekleştirilebilir olduğunu ifade ederek, “Şu an ithalata dayalı bir büyüme modeliyle karşı karşıyayız. Bunu ihracata dayalı hale getirmeliyiz, yoksa 500 milyar dolar ihracata karşılık 1 trilyon dolar ithalat yaparız. İhracata dayalı büyüme için öncelikle teşvik gerekiyor. Yılda 500 milyar dolar ihracat için 1 milyar dolarlık destek sağlanmalı.” şeklinde konuştu.
Gediz Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik ise konuşmacılara plaket vererek teşekkür etti. Çevik, ülke geleceğinin parlak olduğunu belirterek, “Krizlere inat büyümede istikrar yakalayan Türkiye, her yıl gücüne güç katacak. Yarının daha aydınlık ve güzel olacağına inanıyoruz. Gediz Üniversitesi olarak da girişimci ve ihracatçı gençler yetiştirip 51 ülkeden öğrencilerle bir ticaret köprüsü kurarak, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı koymak istiyoruz." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz