Gediz Nehri’nde yaşanan kirlilik nedeniyle toplu balık ölümleri gerçekleşti. Balık ölümleri nedeniyle vatandaşlar duruma tepki gösterirken, kirliliğin sebebi olarak gösterilen Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi arıtma tesisinin arızalı olduğunu açıkladı.
Son zamanlarda kirliliği ile gündeme gelen Gediz Nehri sonunda barındırdığı balıkların ölümüne neden oldu. Binlerce balık dün akşam saatlerinden itibaren ölerek nehir yüzeyine çıkmaya başladığı görülürken, Gediz çevresinde yaşayan vatandaşlar, suda dön akşam saatlerinde meydana gelen yoğun kirlilik nedeniyle çok sayıda balağın yaşamını yitirdiğini söyledi.
Balık ölümlerini haber alır almaz bölgeye giden Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay ve federasyon üyeleri balık ölümleriyle ilgili araştırma yaptı. Nehir yüzeyini kaplayan balık ölülerinden numuneler alan OBAF Başkanı İsmail Atalay, “Balıkların, yoğun sanayi atığına maruz kalması dolayısıyla öldüğünü düşünüyoruz. Yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda yaptığımız incelemede binlerce balağın öldüğünü tespit ettik. Geçtiğimiz hafta Uşak Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisinden Gediz nehrine boşalan sanayi atıkları konusunda yetkilileri uyarmıştık. Ancak bizim uyarılarımıza duyarsız kalındı. Bu gün Gediz Nehri zehir kusuyor, ölüm kusuyor” dedi.
‘GEDİZ NEHRİNDEN SULAMA YAPILMAMALI’
Nehir yüzeyindeki ölü balıkların tüketilmesinin ciddi zararlar oluşturabileceğini dikkat çeken OBAF Başkanı Atalay, “Gediz Nehri bizim tüm uyarılarımıza rağmen katledildi. Bunun sorumluları bir an önce görevlerinden istifa etmeli. Gediz Nehrinden bir süre tarımsal sulama yapılmamalı. Köylüler bilgilendirilmeli, balık tüketimi kesinlikle yapılmamalı'' dedi.
Balık ölümlerinin sebebi olduğu iddia edilen Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB)Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise UOSB Merkezi Atıksu Arıtma Tesisine gelen, kaynağı belirsiz toksik nitelikteki atık sudan dolayı havalandırma ünitesinde arıtma işlevini sağlayan mikroorganizmaların zehirlendiği, tesis çıkış kalitesinde bozulma meydana geldiği bildirilirken, durumun İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bildirildiği, tesisin 3 gün süreyle çalışmayacağı duyuruldu.
YETKİLİLER DAHA ÖNCE UYARILMIŞTI
Uşak Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Mehmet Asak, olayla ilgili ekiplerin araştırma yaptığını bölgeden su numunelerinin alındığın açıklarken, Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Güngör ise ekiplerin olayın ardından bölgeden ölü balık numuneleri aldığını gerekli tahlillerin ardından balık ölümlerinin nedeninin belirleneceğini söyledi.
Bu arada Uşak Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın ve yürütme kurulu üyeleri geçtiğimiz hafta bölgeye giderek kirliliği yerinde incelemiş ve kirliliğin sona erdirilmesi için yetkilileri uyarmıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz