YEMEK

Gel Vatandaş Gel: Şişmanlatmayan Ekşi Mayalı Ekmek Bulabileceğiniz 5 Adres

Sizi öyle bir ekmekle tanıştıracağız ki, hem vitamin eksikliğinizi giderecek hem de probiyotik açığınızı kapatacak!

Gel Vatandaş Gel: Şişmanlatmayan Ekşi Mayalı Ekmek Bulabileceğiniz 5 Adres

• Ekşi maya probiyotiktir ve aynı zamanda prebiyotiktir, böylece ekşi maya ile yapılan ekmek probiyotik olur.

• Tam tahıl unundan yapılmış ekşi mayalı bir ekmek bol lif ve vitamin deposudur.

• Glisemik indeksi daha düşük olduğundan fırıncı mayası ile yapılan ekmek kadar şişmanlatmaz ve kan şekerini yükseltmez.

Hal böyle olurken sağlıklı beslenmek isteyenler artık ekşi mayalı ürünlere yönlenmiş durumda. Bu durumu benimseyen ve müşterilini önemseyen kafeler ise ekşi maya sağlığı ile hazırladıkları lezzetleri menülerine koydu. Ve hatta bazıları kafelerini sadece ekşi maya ürünlerle doldurdu.

Jüli Bakery- Kozyatağı

Ekşi mayalı ekmek çeşitlerinin yanı sıra, ekşi mayalı hamurdan yapılan pizzaları, ekşi mayalı hamurdan yapılan pideleri ve tamamen organik kahvaltılıklarıyla son dönemin popüler ekşi maya kafelerinden bir tanesi Jüli Bakery. Balkabaklı cheesecake'leri ve ev yapımı kefirleriyle de mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlar arasında.

Jüli Bakery- Kozyatağı Mah. Cemil Akdoğan sok. Taştan İnşaat 16B / Istanbul

240 Derece- Ataşehir

Yabanmersinli- fındıklı, domatesli biberiyeli ve Siyer ekmekleriyle oldukça popüler olan 240 Derece yalnızca ekmek üzerine yoğunlaşmış.

240 Derece- Küçükbakkalköy Mahallesi, Ağa Sokak No.13A Ataşehir / İstanbul

Grandma Artisan Bakery

Ekşi maya ekmeklerinde kullandıkları tek kabartıcı ve aroma verici madde olan ekşi maya, 5-6 yaşlarındadır. Beslemesinde sadece organik un ve temiz su kullanılıyor. Üzümlü Tarçınlı Ekmek ve Zeytinli Ekmek denemeye değer.

Grandma- Teşvikiye, Ahmet Fetgari Sk. No:38, 34365 Şişli/İstanbul

The Gourmand Galata

The Gourmand'de günlük üretilen baget, köy ekmeği, 7 tahıllı ekmek ve Foccacia ekmeklerini deneyebilirsiniz. Gurme market-şarküteri-kafe konseptinin örneklerindendir.

The Gourmand- Müeyyedzade Mahallesi, Serdar-ı Ekrem Caddesi, No 14/A, Beyoğlu

Bebek Kantin

Ekşi mayalı tostlar ve soğuk sandviçleriyle meşhur olan Bebek Kantin'de, ev yapımı zencefilli gazoz ve Virgin Mary mutlaka denenmeli.

Bebek Kantin- Bebek Mahallesi, Cevdet Paşa Cad. No:43/C, 34342 Beşiktaş/İstanbul

Ekşi mayalı ürünleri nereden temin edebileceğinizi öğrendiğinize göre kafanıza takılan soruların cevaplarını da verelim.

Jüli Bakery'nin sahibi Jülide Yağcıoğlu Demirbacak'tan ekşi maya sağlığı hakkında bilgiler aldık.

Nedir bu ekşi maya?

Ekşi maya, un ve suyun belli ölçülerde karıştılarak 5-6 gün bekletilmesi sonucu oluşur. Un ve suda yer alan faydalı bakteriler (yani probiyotikler) bu bekletme sırasında açığa çıkar. Bir kez yapıldıktan sonra düzenli olarak tazelenerek (ekşi maya dilinde beslenerek) saklanır.

Fırıncı mayasından farkı nedir?

Fırıncı mayası diye adlandırdığımız maya aslında endüstriyel bir üründür. Maya olarak faydalı bir bakteri iken ekmeğin pişmesi sırasında yüksek ısıdan dolayı maya özelliğini yani probiyotik özelliğini yitirir. Buğday, yulaf, arpa ve çavdarda bolca bulunan beta-glukan fırıncı mayası ile yapılan ekmekte parçalanır ve faydasını kaybeder.

Madem bu kadar faydalı neden bütün fırınlar bunu kullanmıyor?

Ekşi maya canlıdır, beslenmeli ve özen gösterilerek korunmalıdır. Hazır mayalar ise çok uzun süre ve zahmetsizce saklanabilir. Ekşi maya ile yapılan ekmekler en az 24 saat soğuk bir ortamda mayalanmaya (ekşi maya dilinde fermantasyon) bırakılır. Hazır mayalar ile yapılan ekmekler 1-2 saat içinde mayalanır ve pişirmek için hazır hale gelir.

Ekşi mayanın tarihi yüzyılar öncesine giderken, modern zamanın hızlı ve ucuz üretilen endüstriyel gıda tutkusu hayatımıza endüstriyel ürün olan hazır mayayı getirmiştir. Bir yanda emekle ve tutkuyla yapılan doğal bir ekmek, diğer yanda ise en az maliyetle en çok üretimi sağlamak için yapılan sağlıksız ekmek vardır.

Eğer tüketiciler tercihini ekşi mayalı ekmeklerden yana kullanmaya başlarsa ve bu durum yaygınlaşırsa belki bir gün tüm fırınlar ekşi maya kullanır. (Buna da ekşi maya dilinde hayal diyebiliriz şimdilik)

Peki Jüli Bakery'de siz neler yapıyorsunuz?

Tüm ekmeklerimizde, kahvaltılık ürünlerimizde, pizza ve pide hamurunda yani hamura dokunduğumuz her üründe ekşi maya kullanıyoruz. Tam buğday unumuzu en doğal haliyle taş değirmende öğüttürüyoruz. GDO’lu buğdayı hamur teknemize bulaştırmamak için organik unların ve ata tohumluk buğdayın peşine düşüyoruz. Çavdarımız, tuzumuz.... Yani ekşi mayanın doğallığını ve şifasını kullandığımız diğer ürünlerde de yaşatıyoruz. Ve ortaya çıkardığımız bu doğal ve faydalı güzelliği herkesle paylaşmak istiyoruz.

En Çok Aranan Haberler