Giresun Üniversitesi Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Bankacılık Bölümü öğrencilerine ilk bankacılık dersini Bankasya verdi.
Giresun’un Görele ilçesinde, Bank Asya Giresun Şube Müdürü Vahdettin Yıldırım, Görele Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde Giresun Üniversitesi Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Bankacılık Bölümü öğrencilerine faizsiz bankacılık konusunda konferans verdi.
Açılış konuşmasını Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdür Yardımcısı Özcan Alevli yaptı. Alevli, “Görele Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu olarak, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilk konferansımız olan “Faizsiz Bankacılık” konulu konferansımıza gösterdiğiniz ilgiden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu konferansı düzenlemiş olmaktan son derece mutluyuz. Bankacılık ve Finans Bölümü'nde okuyan siz değerli öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu Bankacılık ve Finans alanındaki uzmanlar ile buluşma noktamız olacak bu tür konferanslarımızın sayısını artırarak devam ettireceğimizi umut ediyorum. Amacımız, siz değerli öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmektir. En donanımlı şekilde mezun etmektir.” dedi.
Alevli, daha sonra sözü Bank Asya Giresun Şube Müdürü Vahdettin Yıldırım’a verdi. Yıldırım, ”Katılım bankaları alternatif değil, sistemi tamamlayan bankalardır. Reel sektörü finanse eden ve kar-zarara katılma esasına dayalı olarak çalışan katılım bankaları, sağlıklı fon kullandırma yöntemleri tabii bir sonucu olarak, dünya ekonomisinde yaşanan krizlerden daha az etkilendi. Katılım bankacılığı, faizsizlik prensiplerine göre çalışan, bu prensiplere uygun her türlü bankacılık faaliyetlerini gerçekleştiren, kar ve zarara katılma esasına göre fon toplayıp, ticaret, ortaklık ve finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bir bankacılık modelidir. İsimlerindeki “katılım” sözcüğü, yapılan bankacılık türünün kar ve zarara katılma prensibine dayalı bir bankacılık olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu bankalar, tasarruf sahiplerinden topladıkları fonları, faizsiz finansman prensipleri dahilinde ticaret ve sanayide değerlendirerek, oluşan kâr veya zararı tasarruf sahipleriyle paylaşırlar. TL, USD ve Euro bazında vadeli hesaplarda toplanan fonlar, kurumsal finansman desteği, bireysel finansman desteği, finansal kiralama, kâr veya zarar ortaklığı yöntemleriyle değerlendirilir. Ticaretin ve sanayinin ihtiyaç duyduğu hammadde, yarı mamul veya mamul madde, gayrimenkul, makine veya her tür teçhizatın temini, bu yöntemler aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu bankalarda, her türlü bankacılık işlemlerinde faiz ve belirsizlik ihtiva eden, aşırı riskli ve spekülatif işlemlere yer verilmez. Alkollü içecek, silah ve tütün ürünleri gibi toplum için zararlı bulunan konularda bankacılık işlemi yapılmaz. Katılım bankalarının varlık nedeni ve altın kuralı “Faizsizlik Prensibi”dir. “Faizsizlik Prensibi”nin özü de fon toplarken kar ve zarara katılma esasına göre fon kabul etmek ve müşteriye “sabit bir getiri” taahhüt etmemek, fon kullandırırken nakit kredi vermeyip, “müşterinin ihtiyaç duyduğu malı satıcıdan peşin alıp kendisine vadeli satmak, kiralamak veya iş sahibiyle proje bazında ortaklık oluşturmaktır.” dedi.
Bank Asya Giresun Şube Müdürü Vahdettin Yıldırım, ilginin yoğun olduğu seminerde öğrencilerden gelen soruları da ayrıntılı olarak cevapladı.
Öğrencilere bankacılıkta çalışma koşulları, giriş sınavları, kariyer planlama, özel ve kamu bankacılığı konusunda bilgiler veren Bank Asya Kurumsal İletişim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Yöneticisi Ufuk Altınbaş ise Bank Asya’nın yurt dışı açılımları ve öğrencilerin kariyerinde okullarının önemine işaret ederek, faiz ile kar payı arasındaki farkı anlattı.
Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ramazan Sever, düzenlenen bu tür etkinliklerin, öğrencilerin motivasyonu yönünde önemli olduğuna dikkat çekti. Sever, Bankacılık ve Finans Programı öğrencileri daha mezun olmadan kendi meslek kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek çalışma hayatına ilişkin karşılıklı beklentilerini paylaşmalarının çok yararlı olduğunu söyledi.
Konferansın sonunda, Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ramazan Sever, Bank Asya Giresun Şube Müdürü Vahdettin Yıldırım ve Bank Asya Kurumsal İletişim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Yöneticisi Ufuk Altınbaş teşekkür ederek, plaket ve çiçek verdi.
Konferansın ardından, okul yöneticileri ve Bankasya’lı misafirler, Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'na geçerek, birlikte çay içip bir süre sohbet etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz