HABER

Gelecek, sanal savaşların olacak

Chatham House’un siber saldırı başdanışmanı Clemente internetin, geleceğin nükleer bombası olacağını söyledi.

Gelecek, sanal savaşların olacak Saygın düşünce kuruluşu Chatham House’un siber saldırı başdanışmanı Dave Clemente internetin, geleceğin nükleer bombası olacağını söyledi. Clemente “İnternet savaşları şehirleri yıkacak” dedi.

Dünyanın önde gelen düşünce kurumu Chatham House’un siber saldırı danışmanı ve hacker uzmanı Dave Clemente, Jan Devletoğlu’nun sorularını yanıtladı. İnternetin masum amaçlarla kurulduğunu belirten Clemente, “Zamanla insanlar interneti kirli emelleri için kullanmaya başladı. Yetenekli hackerlar bu özelliklerini hedeflerini çökertmek için kullanıyorlar” dedi. Türk hackerların dünyada çok yaygın olduğunu sözlerine ekleyen siber savunma uzmanı “Türk hackerlar, Rus ve İngiliz hackerlarla mücadele ediyor” dedi.

Stuxnet başlangıçtı
Siber güvenlik ve hacker kavramı arasında çok ince bir çizgi olduğunu belirten Clemente “İkisini birbirinden ayırmak çok güç, birinde iyi olan diğerinde de iyi olur.

İyi hacker iyi siber güvenlik uzmanı olabilir. İyi hackerlar hem Uluslararası Siber Güvenlik Teşkilatları’nın hem de özel şirketlerin Siber Savunma sistemlerinin aradığı kişilerdir. Kötü karakterli hackerlar ise son yıllarda ABD-İngiltere-Türkiye ve Rusya’da ortaya çıktı. Bugün devletlerin siber güvenlik teşkilatlarında çalışan üst düzey uzmanların bazıları bir daha suç işlememeye yemin etmiş olan eski hackerlardır. Bunlardan bazıları hükümetle pazarlığa oturup suçlarında indirim isteyebilir. Bunlar resmi olarak teyit edilemez ama doğru olduğu söylenebilir” dedi.

Sanal saldırıların son yıllarda 10 kat arttığını belirten Clemente “İran nükleer sistemine karşı devlet tarafından düzenlenen Stuxnet saldırısı ülkeler arası savaş oyunlarının başlangıcıdır. Sanal ortamda saldırı ve savunma tatbikatları bile yapılıyor. Henüz erken ama gelecekte büyük bir maddi destek ve detaylı çalışmayla bir şehir felakete sürüklenebilir. Kurumlar tek bir savunma ağı oluşturursa bu saldırılardan korunulabilir. Siber saldırıların konvansiyonel silahlarla birlikte kullanılması için ABD denemeler yapıyor” dedi.

Siber savunmanın aranan ismi
“Ulusal Güvenlik Programı” ve “Siberuzay Ulusal Güvenlik” alanlarında yaptığı araştırmaları ile tanınan Dave Clemente (sağda), Londra temsilcimiz Jan Devletoğlu’nun sorularını Chatham House’da yanıtladı.

Facebook ve Twitter çok tehlikeli

Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin çok güzel bir ortam yarattığını belirten Clemente bu sitelerin dikkatli bir biçimde kullanılması gerektiğini açıkladı.

Clemente “Maalesef gençler arasında çok yaygın iletişim ağları olan Twitter ve Facebook tanımadığınız kişilere verilmemesi gereken bilgilerle dolu. Bu çok tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Kimse Facebook ve Twitter tehlikesinin farkında değil. Uzun dönemde çok pişman olunacak olaylara sahne olabilir. Özel bilgiler internete girdikten sonra silinmesi imkansızlaşıyor. Ölümle dahi silinmiyor. İnternette finans şirketlerinin sorularını yanıtlarken çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle kredi kartı formlarında konut kredisi, banka kredisi, SSK, emeklilik başvurusu, banka hesabı açma, hatta cep telefonu alırken bile verilen kişisel bilgilerin başka şirketlere verilmemesi, imzaladığınız formda yer alması gerekir. Bunu yapmayan kurumlarla çalışmamak gerekir. Kişisel bilgi hırsızlığı günümüzün en büyük sorunlarından biri.

Milyarlarca dolarlık zararlara yol açıyor. Kurumların bilgisayarlarında yer alan bu bilgiler hackerlar tarafından kolayca çalınabiliyor. Siber saldırı atom bombası gibi olabilir ama etkisi zamanla yayılır” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler