HABER

"Gelecekse Türkler gelsin"

Suriye’deki Müslüman Kardeşler’in sürgündeki lideri Muhammed Şükfa, “Halkımız komşumuz Türkiye’den gelecek bir müdahaleyi kabul edecektir. Batı yerine Ankara’yı tercih ederiz” dedi.

"Gelecekse Türkler gelsin"

Müslüman Kardeşler’in Suriye ayağının sürgündeki lideri Muhammed Riyad Şükfa, ülkede sekiz aydır süren kanlı isyanın çözülmesi adına Türkiye’nin “müdahale etmesine” yeşil ışık yaktı. Basın toplantısı düzenleyen Şakfa, “Eğer amaç insanları korumaksa, Suriye halkı Batı yerine Türkiye’den gelecek bir müdahaleyi kabul edecektir” dedi. Şakfa, “Komşumuz olarak Türkiye’den daha fazla şey isteyebiliriz” diye ekledi. Müslüman Kardeşler ve muhaliflerin kurduğu Suriye Ulusal Konseyi’nin üyesi olan Muhammed Faruk Tayfur ise “Türkiye bizim için bölgenin demokrasi örneği. Suriye’de çok sesli bir demokrasi istiyoruz. Bunun için Türkiye tecrübesini örnek alıyoruz” dedi.

Rusya ve Çin yumuşadı
Uluslararası toplumun Beşar Esad rejimine olan baskısı giderek artıyor. Avrupa’nın üç büyük ülkesi Almanya, İngiltere ve Fransa, insan hakları ihlalleri nedeniyle Suriye’nin BM’de şiddetle kınanmasını içeren ve şiddet olaylarının acilen durdurulması çağrısı yapan bir karar alınması için girişimde bulunuyor. Karar tasarısını Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar da destekliyor. Şam’daki büyükelçiliği iki gün üst üste saldırıya uğrayan Fas ise büyükelçisini geri çekti. Rusya ile birlikte, Esad rejimine karşı tavır almakta temkinli davranan ve daha önce BM Güvenlik Konseyi’nde kınama kararını veto eden Çin de “Suriye’deki gelişmelerden oldukça kaygılıyız” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, taraf değiştiren Suriyeli askerlerin önceki gün askeri istihbarat binasına yaptığı saldırıyı “bir iç savaşa” benzetti.

ABD destek veriyor
ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye ve ABD’nin Suriye konusunda birlikte çok yakın çalıştığını ve aynı hedefleri paylaştığını söyledi.
Gazetecilerle görüşen Gordon, “Türkiye ile ABD arasındaki ortaklığın Suriye’de nasıl bir değişim yaratabileceğine” dair bir soru üzerine Gordon, bunun haliyle zorlu bir mesele olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye ve ABD bu konuda birlikte çok yakından çalışıyor ve aynı hedefleri paylaşıyor” dedi. Gordon, Türkiye’nin geçen eylül ayında New York’taki BM Genel Kurulu toplantısında Suriye’yi sadece eleştirmekle kalmayıp, yaptırımlar da açıkladığını ve Türklerin, yapacaklarını söyledikleri şeyleri yaptıklarını da söyledi.

En Çok Aranan Haberler