HABER

Gelecekte seyahat etmenin 10 çılgın yolu

İşte gelecekte seyahat etmenin farklı ve bir o kadar da imkansızmış gibi görünen yolları...

Gelecekte seyahat etmenin 10 çılgın yolu

ABD’li işadamı Elon Musk’ınbu hafta başında açıkladığı ‘Hyperloop’ adlı proje, fütürist dünyaya hızla ilerlediğimiz günlerde uçuk kaçık bir proje olarak belirdi.

İnsanların vagon ve otomobillerle saatte yaklaşık 1300 km hızla ilerleyeceği ‘boru sistemini’ temsil eden Hyperloop, aslında gelecek seyahet etmek için düşünülen çılgın projelerden sadece bir tanesi.

Hatta, ‘uçan arabalar’ ve ‘güneş enerjili mermi treni’ sizlere çok daha uçuk kaçık gelebilir (Discovery News).


Süper Baloncuk

Ordu çevrelerince oldukça iyi bilinen fenomen, su altında hareket eden bir objenin etrafındaki hava kabarcığı olarak tanımlanabilir. Gerektiğinde su üzerinde de gidebilecek süper baloncuklar muhtemelen bir uçak kadar hızlı seyahat edemeyecek. Fakat baloncukların gemi ve denizaltından daha hızlı olacağı kesin.

Juliet Marine Systems şirketinin geliştirdiği GHOST adlı gemi, suda en az sürtünmeyle hareket etmek için nesneler etrafında gaz kabarcığı oluşturuyor.


Vakum Tüneli
Fikrin tarihi Amerikalı mühendis Robert Goddard’ın 1909’da açıkladığı projesine kadar dayanıyor. Trenlerin havası tamamiyle boşaltılmış tüneller içinde seyahat etmesine dayanan fikrin ana çıkış noktası, trenlerin hava direnci olmadığı zamanlarda daha hızlı hareket edebilmeleri. Fakat tünelleri havadan tamamiyle arındırmak pek kolay değil ve oldukça pahalı.


Hiper Halka (Hyperloop)

Yaklaşık bir sene önce duyrulan ve detayları 12 Ağustos’ta açıklanan girişimci Elon Musk’un “Hiper Halka” konsepti biraz karmaşık. Projeyi bir Concorde uçağı, Magnev sınıfı bir tren ve bir hava hokeyi masasının birleşimine benzeten Musk, detaylı sunumunda “inconel” adı verilen güçlü bir alaşımla oluşturulmuş ve içerisindeki hava halkaları yardımıyla trene hareket verecek kapsüllerin projesinin ana parçaları olduğunu açıkladı.


5-Manyetik Fırlatma Kapsülleri

Nesneleri belirli bir yörünge düzleminde çok güçlü bir manyetik kuvvetle fırlatan bir sistem düşünün. Amerikalı mühendis Keith Lofstrom tarafından 1980’lı yıllarda geliştirilen projede amaç, araçları saatte 40 bin km hızın üzerine çıkarabilmek. Tabi onları atmosferde eritmeyecek bir şekilde.


Güneş Enerjili 'Mermi' Treni

Güneş enerjisi bugün üretim sürecinde dünyaya en az zarar veren enerji türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Peki güneş enerjisi hızlı trenlere güç sağlayabilir mi? 2011 yılında Paris – Amsterdam seferini yapan bir tren yaklaşık 3 kilometre ilerleyebilmek için 16,000 güneş panelinin ürettiği enerjiyi kullanmıştı. Uzmanlar bir ya da birkaç ülke büyüklüğündeki güneş panellerinin bir trenin ihtiyaç duyduğu enerjiyi ancak sağlayabileceğini belirtiyor.


Alçak Uçuş Uçakları

'Kanatlar yere yakın olduklarında daha etkindir.' Bu olgudan yola çıkan pek çok kuruluş yerden yalnızca 3-5 metre yükseklikte uçabilecek uçaklar tasarladı. Alçaktan uçacak uçaklar belki normal bir uçağın hızına ulaşamayabilir fakat oldukça büyük miktardaki yükleri taşıyabilir.

Havada ve karada gidebilen Burevestnik 24 aracı.


Uzay Asansörleri

Şu sıralar oldukça popüler bir fikir olan uzay asansörleri için bugüne kadar pek çok fikir ortaya atıldı. Geçtiğimiz günlerde Japon yapı firması Obayashi Corp tarafından önerilen bir plana göre 2050’ye kadar bir uzay gemisi ile dünyaya arasında kablo bağlantısı kurulmasını öngörüyor. Proje şimdilik sadece akıllı robot ulaşımı için tasarlansa da genel kanı insanların asansörlerle doğrudan uzaya ulaşabileceği yönünde.


Uçan Arabalar

Hangimiz Jetgiller çizgifilmindeki gibi bir araca sahip olmayı hayal etmedi? Fikir hem çekici hem de zorlu. İyi bir arabayı ve iyi bir uçağı aynı araçta birleştirmek hiç kolay olmadığını, eğer kolay olsaydı bugün herkesin uçan bir araba sahip olabileceğini ifade eden uzmanlar yine de iyimser. 20 yıl içinde hususi uçaklara sahip olmak o kadar da uzak bir ihtimal olmayabilir.


Karayolu Treni

Proje otomobillerin ve kamyolların birbirlerine bağlanıp en önde seyahat eden bir çekici tarafından çekilmesini öngörüyor. Araçlar otomatik olarak birbirlerine yakın sürüldüğünde trafik yoğunluğu önemli ölçüde azalabilir. Fakat sistem kusursuzca tasarlanmazsa en küçük bir kaza dahi müthiş bir tıkanıklığa yol açabilir.


Hususi Tren

Listedeki projeler arasında belki de en gerçekçi olan hususi trenler, kullanıcıların kendi kuvvetleriyle çevirdikleri pedallar sayesinde hareket ediyor. Bisiklete oldukça benzeyen bu tren kalabalık şehirlerdeki trafik sorununa çözüm olabilir. Yeni Zelandalı bir firma tarafından geliştirien proje 2010 yılında Google tarafından 1 milyon Dolar ile ödüllendirilmiş.

En Çok Aranan Haberler