YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Geleneksel Çocuk Oyunları Daha Sosyal Nesiller Yetiştiriyor

Kahramanmaraş'ta düzenlenen "Türkiye ve AB ülkelerinde çocuk oyunları, çocuk oyunlarının kültürel, sanatsal, sosyal ve eğitim...

Geleneksel Çocuk Oyunları Daha Sosyal Nesiller Yetiştiriyor

Kahramanmaraş'ta düzenlenen "Türkiye ve AB ülkelerinde çocuk oyunları, çocuk oyunlarının kültürel, sanatsal, sosyal ve eğitim bakımından çocukların gelişimine etkileri" konulu sempozyumda, geleneksel oyunlarla yetişen çocukların, daha sosyal ve hayatla barışık bireyler olarak toplumda yer aldıkları vurgulandı.

Bilgi, İletişim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü (BİLSEK) tarafından yürütülen "Geleneksel çocuk oyunlarıyla kurulan kültür köprüsü projesi" kapsamında düzenlenen sempozyum Saffron Hotels'de gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan BİLSEK Başkanı Mehmet Köşk, hazırladıkları bu tür projelerle Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde daha iyi tanınmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Bu projeyle kuşaklar arasında da iyi bir diyalog ortamı sağlanacağına dikkat çeken Köşk, şöyle konuştu:

"Öncelikli amacımız geleneksel çocuk oyunlarının bireyin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişiminde oynadığı role dikkat çekmektir. Projenin özel amaçları ise geleneksel çocuk oyunları vasıtasıyla kültürlerin tanıtımına ve gelişen kuşaklar arasında kurulan kültürel diyaloga katkı sağlamaktır. Bu projelerle Türk çocukları ile AB üyesi ülke çocuklarının birbirlerine tanımalarına, birbirleri ile aynı ortam içerisinde oyun oynayacaklarına zemin hazırlayacağımızı umut ediyorum."

Proje paydaşlarından Kültür Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren ise unutulmaya yüz tutan çocuk oyunlarının yeniden gündeme gelmesinin ümit verici olduğunu ifade etti. Çocuk oyunlarının geçmişinin insanlık tarihiyle eşit olduğunu dile getiren Eren, şunları söyledi:

"Her dönemde çocuk oyunları vardır. Uçurtma uçurmak 3 bin yıl öncesinde vardı, Romalı çocuklar çember çevirirdi. Montessori, 'Oyun çocuğun işidir.' diyerek konunun önemine dikkat çekmiştir. Çocuk oyunları, onların gerek dil gerek fiziksel ve gerekse sosyal gelişiminin bir parçasıdır. Çünkü çocuk oynayarak gelişir. Oyun, çocuğu sosyal insan yapar, hakkını aramayı, doğruyu ispatlamayı öğretir. İşte bunlar olduğu zaman çocuk sosyal insan olmayı başarır."

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan'da yaptığı konuşmayla çocuk oyunlarının önemini anlattı. Milli eğitimin başlıca görevlerinden birinin mutlu nesiller yetiştirmek olduğuna vurgu yapan Alkan, "Bizler belki ekonomik olarak bugünün çocukları kadar şanslı değildik ama mutluyduk. Günümüz çocukları bizim kadar mutlu değil. Çocuklarımız elinde mause bilgisayar başında oynuyorlar ama sokak oyunlarında olduğu gibi mutlu olamıyorlar. İşte bu nedenle çocuklarımızı mutlu etmek, girdikleri ortamda etken değil, edilgen bir pozisyona getirmek bizim öncelikli görevlerimizden." diye konuştu.

Eğitimci-Yazar Ramazan Avcı'nın oturum başkanlığını yürüttüğü sempozyumda ise KSÜ Öğretim Görevlileri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erşahin, Yrd. Doç. Dr. Fetih Yanardağ, Yrd. Doç. Dr Kadir Bilen ve projenin İspanyol ortaklarından Prof. Julio Jimenez Garcia geleneksel çocuk oyunlarına ilişkin sunum yaptılar.

Sempozyuma, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, akademisyenler, eğitimciler sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler