Bere nasıl örülür?
Kar, yağmur ya da soğuk... Kulaklarımızın ve başımızın en büyük koruyucusu, kış mevsiminin vazgeçilmezi; bere. Rengarek modellerle her yerde karşımıza çıkan bereleri örmeyi öğrenerek bir yandan şıklığınızı sağlayabilir bir yandan da soğuklardan korunabilirsiniz.
/
/Bere için, 8 ilmek haraşo örülür. Kalan ilmek toplamda 30 ilmektir, bunlar da kaz ayağı yapılır. Yünle başın genişliği ölçülür, yüz kapanıyorsa yeterli uzunluk sağlanmış demektir. İlk 8 ilmekte bulunan haraşo kısmı kesilir. Kaz ayağı olan kısma gelindiğinde 2 tane kesilir ve çıkarılır. Sağ şişte kalan ilmek tekrar sol şişe geçirilir ve tekrar örülür. Daha sonra aradaki ters örgü salınır. Örgünün sonuna kadar bu şekilde devam edilir. Kesme işlemi bittikten sonra ip sabitlenir. Bere katlanır ve sıra boyunca dikilir. Sökmeden önce dikmek gerekir yoksa toparlamak biraz zor olur.
V yaka nasıl örülür?
Daha çok gömlek üstüne tercih edilen V yaka kazaklar bu kışın modası olmayı çoktan başardı bile. Siz de beğendiğiniz V yaka modellerini artık hem kendiniz hemde aileniz için örmeye başlayabilirsiniz.
/
V yaka örgü en kolay şekilde, içeriden ilmekleri keserek yapılır. 4 tane pirinç örgünün diğer tarafından eşit olması için, örgünün arka tarafında pirincin başladığı yerden 4 tane ilmek alın ve şişe geçirin. Dolayısıyla tam pirinç örgünün arkasından başlanmış olur. Bu bebekler için yapılan bir ölçüdür, yetişkinler için yapıyorsanız bu sayıyı arttırabilirsiniz. 3 ilmek pirinç ördükten sonra, dördüncü ve beşinci ilmek beraber örülür. Böylelikle yaka oyuntusu oluşturulur. V yakalarda genellikle yaka ile koltuk oyuntusu aynı anda açılır. Koltuk açma kısmı da pirinçten yapılır. Kol kısmındaki pirinçler örüldükten sonra, ense kısmına gelecek olan uzantı yapılır.
Yuvarlak yaka nasıl örülür?
Bisiklet yaka olarakta anılan yuvarlak yaka örgü ile birbirinden farklı rengarenk kazaklar yapabilirsiniz.
/
Örgülerimizin sayılarını ikiye ayırıyoruz. Önce bir bölümünü örüyoruz sonra diğer bölümünü örüyoruz. 5,3,1,1 olarak kesildi. 5 tane kestikten sonra ipimizi arkaya alıyoruz, örmeye devam ediyoruz. Sadece en taraflarda bu kesme işlemini yapıyoruz. 5 ilmeğimizden sonra 3 ilmeğimizi kesiyoruz. Kesme işlemini yalnızca ön tarafta gerçekleştiriyoruz. Yuvarlak yaka örgülerde 5 tane ilmek atıldıktan sonra ip arkaya alınır ve örmeye devam edilir. Sadece ön taraflarda kesme işlemi yapılır.
Balıkçı yaka nasıl örülür?
İçimizi ürperten kuvvetli rüzgarlarından bizi en iyi şekilde koruyan balıkçı yaka kazaklar soğuklarda en büyük koruyucumuz... Soğuklar kapımıza dayanmışken, siz de balıkçı yaka örgüyü biran önce öğrenseniz iyi edersiniz.
/
Balıkçı yaka örmek için; önü ve arkayı ördükten sonra ön taraf yuvarlak yaka kesilir. Bunu misinalı şişle de yapabiliriz. Fakat yeni başlayanlar için iki şişle örmek daha kolay olacaktır. Tek omzunun dikilmesi gerekir. İğneyle tek tarafı dikilir. Daha sonra boğazından ilmek çıkarılır, böylece dik yakası oluşur. Ardından fazla ip kesilir. Omuzun biri birleşti. Ardından bir omuzdan diğer omuza kadar şişe ilmek geçirilir. Arka tarafın omuz kısmından ilmek geçirilerek örmeye başlanır. Her ilmeğin üzerinden şiş geçirilir. Arka tarafta kaç tane ilmek aldıysak, ön tarafta da aynı sayıda almamız gerekir. İki ters iki düz lastik uyguladığım için, boğaz kısmını da bu şekilde yapacağım. İstenilen uzunluğa gelene kadar örmeye devam edilir. İstenilen uzunlukta ördükten sonra kesme işlemi yapılır. Daha sonra diğer omzu dikilir, kolları takılır ve örgü bitirilmiş olur.
Boyunluk nasıl örülür?
Hem örmesi hem giymesi oldukça pratik olan boyunluklar bu kış da göz dolduruyor. Örülmesinin kolay olduğu kadar soğuktan da koruyan boyunlukları sizde rahatlıkla örebilirsiniz.
/
Boyunluk dümdüz örülür. Şiş ve yün kalınsa 75 ilmekle kaz ayağı örneğinden yapılabilir. Fakat yün ve şiş inceyse ilmek sayısını arttırabilirsiniz. Atkının boyu zevkinize göre değişebilir. Dümdüz örüldükten sonra örgü kesilir. İstediğiniz örnekten atkı ve boyunluk yapabilirsiniz. Kesme işleminden sonra geriye sadece dikmesi kalır. Kesilen boyunluk ikiye katlanır. Ardından ip iğneye geçirilir. Bu tip kalın iğnelerde, dikme işlemi bir sağdan bir soldan yapılabilir.