HABER

Geleneksel spor dallarında popülarite sorunu

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'nda, en büyük sorun, sor dallarındaki popülarite eksikliği.

Federasyon başkanı Fatih İstanbulluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atlı cirit, rahvan at yarışı, aba, şalvar ve kuşak güreşleri ile atlı kızak gibi branşların bulunduğu geleneksel spor dallarında, ekonomik sıkıntının aşılamamasının söz konusu spor dallarının kaybolmasına neden olacağını söyledi.

Özellikle atlı cirit sporunun yöresellikten çıkarılarak, ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini belirten İstanbulluoğlu, şunları kaydetti:

"Atlı ciritteki düşüncemiz, bu sporu yöresellikten çıkarıp, Türkiye genelinde tanıtmak. Turizm sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerde etkinlikler düzenleyerek, atlı cirite hem popülerlik kazandırılabilir hem de ülkemizin tanıtımında farklı bir yol izlenmiş olabilir. Turistlerimize plaj voleybolu, kayak gibi bildik faaliyetler düzenlemek onlarda daha az etki bırakır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek bekliyoruz."

İstanbulluoğlu ayrıca, İstanbul Ticaret Odası'yla atlı cirit etkinliklerine sponsor olunması konusunda görüşmelerinin bulunduğunu ifade etti.

-"YILDA BİR MİLYON YTL'YE İHTİYACIMIZ VAR"-
İstanbulluoğlu, federasyon olarak tüm branşlarda istenilen çalışmaları yapabilmeleri için en az bir milyon YTL'ye ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Spor dallarımızın popüler olmaması, sponsor bulamamamıza neden oluyor. Yılda bir milyon YTL'ye ihtiyacımız var" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nce 2006 yılında federasyonlarına 235 bin YTL ödenek verildiğini anlatan İstanbulluoğlu, şöyle devam etti:

"Kaynak sıkıntımız var. Örneğin atlı cirit branşımız çok masraflı bir dal. Müsabakalara takım halinde gidiyoruz. Kalabalık bir heyet olarak gidiyoruz. Bir atlı cirit müsabakasının maliyeti 15-20 bin YTL'yi buluyor. Aldığımız ödenekle her davete katılmamız zor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tanıtım fonuna 120 milyon dolar para ayırmış. Geleneksel spor dallarımızdan yararlanarak turizme yönelik bir proje hazırlığındayız. En kısa sürede Bakanlığa sunacağız."

-YAĞLI GÜREŞİN FEDERASYONDAN AYRILMASI...-
Federasyonun 1996 yılında kurulduğunu belirten İstanbulluoğlu, 2000 yılında yağlı güreşin federasyonlarından alınarak, Güreş Federasyonu'na bağlandığını ve bu durumun federasyonlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

İstanbulluoğlu, yağlı güreşin ilgi gören ve getirisi olan geleneksel bir spor dalı olduğuna dikkat çekerek, "Üç yıl sonra tamamen kendi ayakları üzerinde duracak olan federasyonumuzun ekonomik sıkıntı yaşamaması için sponsor bulmak zorundayız. Diğer geleneksel spor dallarımızın yağlı güreş gibi popülerlik kazanması için çalışıyoruz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler