ÇANAKKALE (A.A) - Özcan Yıldırım - Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı için özel bir "Yangın Eylem Planı" hazırladı. Eylem planıyla küçük orman yangınlarına su tankı olan ATV ve motosikletlerle müdahale edilecek.
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgelerine bağlı Balıkesir ve Çanakkale illerindeki toplam orman varlığının 1 milyon 175 bin hektar olduğunu söyledi.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ile Kaz Dağları Milli Parkı'nın bulunduğu bölgelerinin önemli miktarda kızılçam, karaçam, kayın ve meşe varlığına sahip olduğunu belirten Yalçın, özellikle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkını korumak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü ile "Yangın Eylem Planı" hazırladıklarını bildirdi.
-ATV'ler arazözlerin iş yükünü alacak-
Yangınlara ilk müdahalenin çok önemli olduğunu ifade eden Yalçın, eylem planıyla, arazözle müdahalenin mümkün veya gerekli olmadığı orman yangınlarına, su tankı bulunan ATV ve motosikletlerle müdahale edileceğini dile getirdi.
Türkiye'de ilk olan uygulamayla ATV ve motosikletli ekiplerin yangınla müdahalenin yanı sıra devriye görevi de yapacağına dikkati çeken Yalçın, şöyle devam etti:
"Yangın sıklığı, ziyaretçi yoğunluğu gibi nedenlerle son derece hassas olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda başlatığımız bu uygulamayla ATV ve motosikletlere 25 litre kapasiteli su tankları monte ettik. 15 metrelik hortumu olan bu sistem sayesinde suyu 10 metre uzağa atabiliyoruz. Uygulamayla küçük yangınlara anında müdahaleyi ve önleyici devriye görevini yerine getirmeyi amaçlıyoruz. Böylece arazözlerimiz küçük yangınlar için boş yere çalıştırılmayacak."
-Büyük yangında 4 bin hektar zarar görmüştü-
Yalçın, araçların yangın sezonu boyunca Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ile Kaz Dağları Milli Parkı'ndaki yollarda devriye görevi yürüteceğini belirterek, bölge müdürlüklerinde 3 ATV ve 15 motosikletle başlattıkları uygulamanın zaman içerisinde diğer bölge müdürlüklerini kapsayacak şekilde yaygınlaşmasını amaçladıklarını söyledi.
Çanakkale'deki Tarihi Milli Park'ta 1994'te çıkan ve 4 bin 49 hektar orman alanın zarar gördüğü büyük yangını anımsatan Yalçın, "O büyük yangından önemli dersler aldık. Milletimiz için tarihi ve kültürel değeri olan yarımadadaki her bir ağaç bizim için değerli. Başlatığımız bu uygulamayla olası bir yangına en kısa sürede müdahaleyi amaçlıyoruz. Çünkü orman yangınlarında en kritik süreç erken müdahale" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz