Çanakkale Savaşı sırasında Anzak askerlerinin yarımadayı terk ederken tünellere döşedikleri 15 ton dinamitten 13 tonunun halen yeraltında patlamamış olarak durduğu iddia edildi.
Her yıl birlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda toprak altında 93 yıl öncesine ait 13 tona yakın patlamamış dinamitin bulunduğu iddiaları herkesi korkuttu.
Gelibolu Yarımadası Tarih Danışma Kurulu Başkanı, Çanakkale Savaşları Araştırmacısı ve Tarihçisi Kenan Çelik, Çanakkale Savaşları'na katılan Avustralyalı gazeteci Charles Bean'ın kaleme aldığı "The Story Of Anzac" adlı kitapta, Çanakkale Savaşları'na katılan Anzak askerlerinin yarım adayı boşalttıkları sırada kazdıkları tünellere döşediği 13 ton dinamitin, yerin 5 ile 15 metre arasındaki derinlikte hala durduğunu iddia ettiğini belirterek, "Gazeteci Bean'ın Avustralya hükümetinin isteği üzerine kaleme aldığı ve Anzakların resmi tarihinin anlatıldığı bu kitapta Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerin mağlubiyetlerinin ardından geri çekilmeleri sırasında tünellere döşedikleri 15 ton dinamitten 13 tonunun halen yer altında patlamamış olarak durduğu belirtiliyor.
Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmeyi planlayan Anzaklar'ın, Arıburnu bölgesinden ayrılmadan önce, siperlerinin Mehmetçik tarafından işgal edilme olasılığına karşı Cesaret Tepe, Bomba Sırtı, Merkez Tepe, Kırmızı Sırt ve Kanlı Sırt mevkilerine kazdıkları çok sayıda tünele yaklaşık 15 ton dinamik yerleştirerek bunların 2 tonunu patlatmışlar. Geri kalan 13 ton ise halen toprağın 5 ile 15 metre altında patlamamış olarak duruyor. Bu bölgede şuan yeni bir yol yapılma planları var. Bu bölgede kepçeler çalışacağı için her an bir kepçe darbesi bu dinamitleri etkileyip patlamalarına sebep olabilir. Bu sebeple bu bölgenin temizlenmesi gerekir" dedi.
İHA