Gelir, Türkçe bir kelimedir. İsim türündedir. Birden fazla anlamı vardır. Gelirin eş anlamlısı olan kelimeler de buna bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Farklı türleri olan bir kavramdır. Halk arasındaki günlük konuşma dilinde sıkça kullanılır.
Bilinen ilk anlamı ile bir kişinin belli bir süreç başındaki kazancının o sürecin sonundaki kazancına eşit olması şartıyla, bu süreç içinde tüketebileceği fiyat, mal veya hizmet tutarının toplamı olarak tanımlanır. Ticari, serbest meslek, gayrimenkul gibi gelir türleri vardır.
Türk Dil Kurumu gelir kelimesi için isim türünde iki farklı tanım yapmıştır. Bu tanımlar ve bu tanımlar doğrultusunda verilen bazı örnek cümleler şu şekildedir:
Bir kimseye veya topluluğa belli zamanlarda belli yerlerde gelen para, varidat.
Örnek cümle:
"Saklanan bir gelir vardı ki aç, çıplak kalmıyorlardı. (Mahmut Yesari)"
Kazanç, irat, varidat kelimeleri gelir eş anlamlısı kelimeler olarak cümle içinde gelir kelimesi yerine kullanılabilir. Bunun dışında gelir kelimesi başka kelimeler ile bir araya gelerek yeni anlamlara karşılık gelen birleşik kelimeler üretir.
Bu durum için örnek olabilecek kullanımlar şunlardır: Gelir vergisi, gelir ortaklığı, milli gelir, gelir dağılımı, ulusal gelir, gelir kaynağı, dar gelir…
Bir kelimenin anlamını pekiştirmek için en iyi yöntem o kelimeyi cümle içinde kullanmak olacaktır. Bu sayede o kelimenin yerine geçecek olan doğru eş anlamlı kelime de tespit edilebilir.
Gelir kelimesi ve eş anlamlı kelimeleri kullanılarak kurulan bazı örnek cümleler şunlardır: