Global milli gelirin yüzde 15'ine sahip gelişmekte olan 4 büyük ülke Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC), ortak çıkarlarını korumak için dün ilk kez bir araya geldi. Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) tahminine göre 2050 yılında dünyanın en büyük ilk 5 ekonomisinden 4'ünü BRIC ülkeleri oluşturacak. Dün Rusya'da bir araya gelen BRIC ülkeleri, global krize karşı ortak hareket etme ve ülke çıkarlarını koruma konularını masaya yatırdı. Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) yüzde 9'luk ağırlığa sahip olan BRIC ülkeleri IMF'deki ağırlıklarını artırmak ve daha fazla oy hakkına sahip olmak istiyor. BRIC ülkelerinden Hindistan ve Çin, Birleşmiş Milletler'de (BM) de daha fazla söz sahibi olma hedefinde. Bundan sonraki dönemde bir araya gelecekleri açıklanan BRIC ülkelerinin ikinci toplantısını G-8 Zirvesi'nin yapılacağı İtalya'da gerçekleştirmesi bekleniyor.
Yeni rezerv para lazım
Rusya'da yapılan BRIC zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Rusya'nın ABD Doları'nın yerine alacak global bir rezerv para birimi oluşturulması görüşünü tekrarladı. Medvedev, BRIC liderlerine yaptığı konuşmada "Uluslararası para sisteminin güçlenmesi, öncelikle bölgesel rezerv para birimleri oluşturulmasını, daha sonra bir uluslararası para birimini gerektiriyor" diye konuştu.
BRIC ülkeleri, ulusal para birimlerini güçlendirerek, bunları potansiyel global rezerv para birimleri haline getirmeyi istiyor. Kremlin'in baş ekonomi danışmanı Arkady Dvorkovich, "Şu an için bir rezerv para birimi seçmek imkansız, ancak aralarında rublenin de yer aldığı bazı para birimleri daha çekici yapılabilir. Eğer bunu yaparsak, BRIC para birimlerinin rezerv para birimi haline gelme şansları olur" dedi.
Yeni bir çalkantı istemiyoruz
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in karşılıklı birbirlerinin tahvillerini alarak ve para birimlerini takas ederek dolara olan bağımlılıklarını azaltmayı değerlendirdiklerini söyleyen Dvorkovich, "Şu anda ihtiyacımız olan son şeyin finansal piyasalarda yeni bir çalkantı olduğunu biliyorsunuz. Biz de dahil olmak üzere kimse dolara zarar vermek istemiyor. Bu konudaki yaklaşımımız sorunun nüanslarını bütün incelikleriyle tartışmaktır. Dünya ekonomisi para birimi konusunda belirsizlikte kalmamalı. Kremlin'in global rezerv para birimi konusundaki tavrı ihtiyatlı" diye konuştu.
BRIC tanımı ilk kez Goldman Sachs analisti Jim O'Neil tarafından 2001 yılında kullanılmıştı.
Dünya ekonomisinin yüzde 15'ini gerçekleştiren BRIC ülkelerinin bu yılki global büyümenin yüzde 70'ini gerçekleştirmesi bekleniyor. (Vatan)