İş dünyasının profesyonelleri Gelişim Platformu ile ‘yeni anayasa’ya destek için kolları sıvadı. Platform üyeleri, ‘Yeni Yıl Yeni Anayasa’ sloganı ile iktidar partisi ve muhalefet partilerinin yetkilileri ile bir araya geldi. AK Parti, CHP ve MHP’nin grup başkan vekilleri ile buluşup, nabız yoklayan platform yetkilileri, partilere yeni anayasa konusunda iyimser olduklarını, bunun önünde en büyük engelin ise partilerin uzlaşmaz üslubu olduğu mesajını verdi.
Gelişim Platformu, özellikle son dönemin en sık tartışılan konularından yeni anayasa ve AB başlıkları için çalışmalar yürütüyor. Platform üyeleri, yaptıkları anayasa ve AB konulu anketle AK Parti, CHP ve MHP’ye birer ziyaret gerçekleştirdi. Partilerin öncelikle grup başkan vekilleri ile görüşen platformun İcra Kurulu, geçtiğimiz Perşembe günü son olarak AK Parti’nin Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Bu ziyaretler kapsamında İstanbul'da Türkiye'deki en büyük yerli ve uluslararası firmalarda profesyonel olarak çalışan 700 üyesi arasında yaptığı Anayasa ve AB konusundaki anket çalışması sonuçlarını sunan Gelişim Platformu İcra Kurulu Başkanı Rüştü Altılı ve beraberindeki heyet, AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’dan süreç hakkında görüş aldı.
AK Parti Grup Başkan Vekili Aydın, platforma yaptığı bu ciddi çalışmasından dolayı teşekkür ederek, İstanbul'daki plaza çalışanlarından çıkan bu sonuçların kendileri için önemli olduğunu dile getirdi. Görüşmede, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun bu sene sonuna kadar yazım faaliyetlerini tamamlayacağını vurgulayan Aydın, 2013 yılı içersinde ise bu Anayasa sürecini tamamlamak istediklerini dile getirdi.
"MASADAN KALKMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK"
Anayasa çalışmalarında sonuna kadar masada olacaklarını, kalkmak gibi bir niyetlerinin olmadığının altını çizen Aydın, bu anayasanın çıkarılması için CHP ve MHP'nin desteğini aradıklarını, 30 yıldır konuşulan Anayasa değişikliği için hala vakit istenmesinin ucu açık bir aralıkta çalışmanın anayasanın çıkarılması için engel olduğuna dikkat çekti.
"YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINA 12 EYLÜL REFERENDUMUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER DE EKLENSİN"
Gelişim Platformu’nun ziyaret ettiği diğer isim CHP Grup Başkan Vekili Hamzaçebi de Anayasa sürecinde 12 Eylül referandumunda çıkan maddelerin tekrar ele alınması gerektiğini zira yasama, yürütme ve yargının ayrı erkler olabilmesi için 12 Eylül referandumunda çıkan bazı sakatlıkların düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. CHP'nin de yeni Anayasa konusunda istekli olduğunu söyleyen Hamzaçebi kavramların yeterince tartışılmadığını savundu.
Platform yetkililerine partisinin görüşlerini açıkça aktaran Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık sistemi yada Yarı Başkanlık arzusuna dikkat çekerek, Başbakan’ın ilerleyen süreçte Başkanlık sisteminden vazgeçip Yarı Başkanlık sistemi üzerinde duracağını, bunun adının her ne kadar "Yarı" olsa da başkanlık sisteminden daha fazla güç içereceğini belirtti. Hamzaçebi, partisinin çekincelerinden bahsederek, parti olarak parlamenter sistemin daha çok güçlendirilmesi gerektiğini, şu anki
Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin 82 anayasasından dolayı zaten aşırı yetki içerdiğini söyledi.
Yeni Anayasa çalışmalarında bazı kırmızı çizgileri haricinde istekli bir görüntü çizen MHP ise partilerinin kuruluşundan beri anayasa çalışmalarının her zaman gündemlerinde olduğuna dikkat çekiyor. Partinin Grup Başkanvekili Şandır, hükümet ortağı oldukları dönemde AB uyum yasaları çerçevesinde Anayasada tam mutabakat ile birçok değişiklik yaptıklarını anımsatarak, Anayasa metninin sayısal çoğunlukla değil, tam uzlaşı ile hazırlanmasından yana tavır sergilediklerini vurguladı.
"SİYASİLER OLARAK BU KONUDA UMUT AŞILADIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"
Şandır, Gelişim Platformu Anketinde Anayasa sürecinde eğitimli kesimin yüzde 42’sinin kötümser olduğunu görmüş olmaktan dolayı üzüntü duyduğunu ifade ederek, siyasilerin bu konuda umut aşıladıklarını düşündüğünü dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel felsefesini yansıtan 1924 Anayasası ruhundan sapılmaması gerektiğini savunan Şandır, vatandaşlık tanımının 1924 anayasasındaki gibi olması gerektiğini, Türk milleti içersindeki farklılıkların özne konusu yapılmasını kabul etmediklerini belirterek, "Mesela Arap, Alevi, Kürt farklılıkları Kürt sorunu şeklinde özne konusu yapılmamalıdır. Anayasa mutlaka değişmeli bu çağın bir ihtiyacıdır ama bu konuda tam uzlaşı şarttır. Anayasa hazırlanması sürecinde bir süre kısıtlaması olmamalıdır. İlla bu meclis döneminde değişmeli gibi bir şart yoktur." şeklinde konuştu.
Şandır, Gelişim Platformu üyeleri tarafından hazırlanan anket çalışmasını önemsediklerini, gençlerin bu konuda gösterdikleri duyarlılığın kendisini ziyadesiyle memnun ettiğini ve bu çalışmaların devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.
"YENİ ANAYASA İÇİN TAM UZLAŞI GEREKMEZ"
Platformun ziyaretleri son durağı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu oldu. Soylu, anayasa konusunda tam uzlaşı aranmasının gerekmediğinin altını çizdi. Bu konuda özellikle diğer partilerden daha istekli olduklarını, gerekirse bir geçiş anayasasının yapılıp ilerleyen dönemlerde anayasanın tekrar revize edilebileceği düşüncesini sundu. 12 eylül referandumunda ciddi değişiklik yapılmış olsa da darbe ruhu taşıması nedeniyle bu anayasanın tarihe gömülmesi gerektiğine inandığını bildiren Soylu, yine bugüne kadar hiç konuşulmayan bir öneri dile getirdi. Meclisteki siyasi partilerin birer anayasa yapıp bu anayasaların halk oylamasına sunulması ve halkın tercih ettiği anayasanın kabul edilmesi Soylu’nun anayasanın yapılması noktasında sunduğu bir diğer çözüm önerisi oldu.
"EN BÜYÜK ENGEL PARTİLERİN UZLAŞMAZ ÜSLUBU"
Gelişim Platformu İcra Kurulu Başkanı Rüştü Altılı, bu ziyaretlerin ardından toplum içersinde eğitimli orta kesimi temsilen Yeni Anayasa hazırlanması konusunda hala iyimser olduklarını söyledi. Anayasa hazırlanmasında kendilerinin ve iş dünyasındaki takipçilerinin anayasa sürecinde en büyük engel olarak ne başkanlık sistemini ne de vatandaşlık tanımının engel olarak görmediklerini vurgulayarak, burada en büyük engelin partilerin uzlaşmaz üslubu olarak gördüklerini partilere iletti. Altılı, iş dünyasının genç temsilcilerinin Anayasanın getireceği demokratikleşmenin son derece önemli olduğuna inandıklarını ifade etti. Yaptıkları anketlerin de bunu destekler nitelikte olduğunu aktaran Altılı, AB sürecinde reformların devam etmesinin de önemine dikkat çekti.
Gelişim Platformu’nun partilere sunduğu ankette katılımcılardan 2010 referandumuna göre yeni anayasa sürecinden yüzde 58’in iyimser, yüzde 42’nin de kötümser olması dikkat çekiyor. Yine ankete katılanlara, ‘Anayasa sizce nasıl yapılmalı?’ diye soruldu, bu soruya da yüzde 71 tam uzlaşma olmasa bile, sayısal çoğunlukla yapılması gerektiğini, yüzde 29 oranında ise mutlaka tam uzlaşma isteği çıktı. ‘Sizce anayasa sürecini sekteye uğratacağını düşündüğünüz en önemli konu ne?’ şeklindeki soruya vatandaşların yüzde 69’u partilerin uzlaşmadan uzak tutumu olarak cevap verdi. Diğer konular da başkanlık sistemi ile vatandaşlık tanımı olarak belirlendi. AB sürecinde reformlara devam edilmesi gerektiği yönünde bir sonuç çıktı. Ankete katılanların yüzde 75’i reformlara devam edilmesini istedi.
‘Yeni Yıl Yeni Anayasa’ temasıyla çalışmalarını sürdüren Gelişim Platformu, partilerle olan temaslarına devam edecek. Platform üyeleri bu kapsamda özellikle hükümet nezdinde görüşmelere hazırlanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz