SAMSUN (İHA) - Türkiye'de, irili ufaklı 40 limana demirleyen gemi sayısı 4 ile 7 bin arasında değişirken, bu gemilerde personel sıkıntısı çekildiği öğrenildi.
5 milyon 649 bin işsizin bulunduğu Türkiye'de, özellikle sanayi alanında yaşanan kalifiye personel eksikliğinin gemicilik sektöründe de yaşanması, büyük bir çarpıklığı ortaya koydu. Bir tarafta işsizler ordusunun, diğer yanda personel arayan sektörlerin varlığı büyük bir çelişkiyi ortaya koyarken, bu çelişkinin, üniversiteye giriş sınavlarında ilgili meslek liselerine olan ilgisizlikten kaynaklandığı öğrenildi.
Samsun'da, gemilerin personel istekleri doğrultusunda gemi adamlarına iş bulan Karadeniz Gemi Adamları Firması'nın Sahibi Gemi Baş Mühendisi Necmi Cengil, bu kadar işsizliğin yaşandığı Türkiye'de gemi adamı bulmakta sıkıntı çekilmesine anlam veremediğini dile getirdi.
İstanbul'da 50 dolayında aracı firma bulunmasına rağmen gemicilik sektörünün Karadeniz Bölgesi'nden gemi adamı aradığını kaydeden Necmi Cengil, "Samsun'da gemilere gemi adamı sağlayan tek kuruluşuz. Ayda gemilerden 200 personel için istek geliyor. Ancak 30 personel bulabiliyoruz. Gemiler, meslek lisesi mezunlarını ve askerliğini bahriyeli olarak gemilerde yapanları tercih ediyor. Ne var ki meslek liseleri konusunda Türkiye'de yaşanan problem bizim sektörümüzü de baltalıyor" dedi.
Uluslararası çalışan ticari gemilerin yağcıdan kaptana, aşçıdan kamarota, miçodan zabite kadar personel ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Cengil, "Bazen gemiler limanlarda personel eksikliği yüzünden 1 hafta demirlemek zorunda kalıyor. Çünkü gemilerde bir personel bile eksik olsa hareket etmesine izin verilmiyor. Sektörün bu sıkıntıyı aşması için devletimiz gereken önlemleri almalı. Gemi adamı olarak gemilerde işe girenlerin bir kısmı gittikleri ülkelerde kalmayı tercih ettiklerinden azalan personel sayısı sektöre sıkıntı çektiriyor. Bizler, çalışacak, ihtiyacı olan insanları gemilerde işe yerleştirmek istiyoruz" diye konuştu.
Gemilerde en düşük ücretin 500 dolar olduğunu, 4-5 bin dolar alan personelin de bulunduğunu ifade eden Necmi Cengil, "Gemi adamı olmak isteyenler gemi adamı belgesi, pasaport ve sağlık raporunu hazırladıkları takdirde hemen işe girebilir. İş sahibi olup çalışmak isteyenler için bu sektör bulunmaz bir nimet. Çünkü işsizlikten kurtulmak bir yana gemi adamları dünyayı görerek ufkunu da genişletebilir. Sektörün, çalışacak, ihtiyacı olan insanlarımıza ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
Gemilerin büyük ihtiyaç duyduğu meslekler ise şöyle:
"Yağcı, birinci zabit, kaptan, usta gemici, ikinci makinist, uzak yol vardiya zabiti, makine lostromosu, gemici, pompacı, kamarot, baş makinist, miço, telsiz zabiti, aşçı, baş mühendis, GOC ehliyetli stajyer, güverte stajyeri, komple personel."