Bursa'nın Gemlik ilçesi Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Gemlik Gübre Sanayi AŞ'nin kapasite artırımına yönelik olarak yeni depolama alanları kurma girişiminin çevre felaketine neden olacağını iddia etti. Yılmaz, akademisyenleri, sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri ve çevrecileri konuya duyarlı olmaya çağırdı.
Başkanvekili Refik Yılmaz, makamında düzenlediği basın toplantısında Gemlik Gübre Sanayi AŞ'nin 5 yıl önce de termik santral kurmak istediğini ancak halktan ve sivil toplum örgütlerinden gelen baskı sonucu girişimin başarısız olduğunu hatırlattı.
İlgili şirketin yapmayı planladığı çalışmayla ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu elde etiğini kaydeden Yılmaz, "Bu sanayi kuruluşu, sadece Gemlik’i, Gemlik Körfezi'ni ve Bursa’yı değil, tüm Marmara Denizi'ni, çevre il ve ilçeleri de tehdit etmektedir. Gemlik’in iki fay üzerinde olduğu unutulmamalıdır. Hukuki mücadeleyi başlatıyoruz. Gemlik artık sanayi tesisleri ve tehlikeleri ile değil, turizme yönelik çalışmalarıyla anılacaktır. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum. Biran önce bu büyük felaketin önüne geçmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
"PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİNİ DEPOLAMAK GEMLİK'İ TEHLİKEYE ATMAK DEMEK"
Gemlik Gübre Sanayi AŞ'nin Şehircilik ve Çevre Bakanlığı'na, yaptığı müracaatta petrol ve petrol ürünlerinin depolanmasının planlandığını aktaran Yılmaz, Maden Tetkik Arama Enstitüsü ve Gemlik Belediyesi dışında tüm başvuru yapılan resmi kurumların ÇED raporuna onay verdiğini söyledi.
Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu ürünler arasında aşırı yanıcı, tahriş edici, yanıcı, tutuşabilen, zehirli, parlayıcı maddeler olan etil alkol, metil alkol, dietilen glikol, monopropilen glikol, tetrakloro etilen, sodyum lingnosulfat, aseton; stiren, kostik soda gibi Bursa’yı tehdit eden maddeler bulunmakta. Gemlik Belediyesi ÇED raporuna Maden Tetkik Arama Enstitüsü ile birlikte olumsuz rapor veren tek kurumdur. ÇED raporunun iptali için ne gerekiyorsa yapacağız. Hukuki mücadeleyi zaten başlatıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar planlarımızda da yanıcı, yakıcı, zehirli, patlayıcı ve parlayıcı maddeli sanayi kuruluşlarına sınırlama getireceğiz. Gemlik’i büyük tehlikelerle, bu tür sanayi kuruluşlarıyla değil, denize açılan güzel coğrafyasıyla turizme yönelik anılmasına çalışacağız.”
Sivil toplum örgütlerini, akademisyenleri, siyasi partileri ve vatandaşları konuya duyarlı olmaya çağıran Yılmaz, 5 yıl önce termik santrallerin engellendiği gibi amonyaklı ve ekstra tehlikeli kapasite artırımı girişiminin de engelleneceğini söyledi.
Bursa milletvekillerini de konuyla ilgili bilgilendireceklerini kaydeden Yılmaz, 'bela ve tehlike' olarak nitelendirdiği bu girişimin Gemlik halkı ile birlikte hareket edilerek çözümleneceğine inandığını sözlerine ekledi.
Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) Başkanı Arca Atay ise öncelikli olarak yasal tüm yollara başvuracaklarını bildirdi.
Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’a sağduyulu çıkışından dolayı teşekkür eden Atay, tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler ile vatandaşlara duyarlılık çağrısı yaptı.
Atay, “Bu, sadece Gemlik’in Bursa’nın değil, tüm Marmara’nın, denizlerimizin ve bölgemizin sorunudur. İyi analiz edildiğinde bu Türkiye’nin sorunudur. ÇED raporu iptal edilmeli.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz