İSTANBUL (ANKA)- Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP) işbirliğinde genç girişimci ve yatırımcı adaylarına mikro kredi uygulaması başlatıldı.
Kredilendirmesi TEB tarafından yapılacak genç girişimci mikro projesine meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunu olan ve kendi işini kurmak isteyen adaylar katılabilecek.Projesi ilgili komitelerce onaylanan 18-35 yaş arasındaki girişimci adaylarına TEB tarafından 3-10 bin YTL arasında kredi verilecek. TEB kasım ayında başlatılacak uygulama ile her yıl 500 civarında genç girişimciyi kredilendirmeyi planlıyor. Üç yıl içinde toplam 1500 girişimciye yaklaşık 10 milyon dolar düzeyinde bir kredi kullandırılması öngörülüyor.
Mikro Kredi projesine GYİAD fikrin sahibi sıfatıyla destekleyici ve yönlendirici sivil toplum kuruluşu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP) uluslararası deneyimi ve bilgi birikimiyle yönlendirici ve teknik destek sağlayan bir kurum, Türk Ekonomi Bankası (TEB) da kredilendirmeyi yapacak finans kuruluşu olarak katılıyor.
Mikro Kredi uygulamasını tanıtmak üzere UNDP Başkanı Kemal Derviş'in yanı sıra TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, TEB Genel Müdürü Varol Civil ve GYİAD Başkanı Pınar Eczacıbaşı'nın katılımıyla bugün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenlendi.
DERVİŞ, İSTİHDAM ARTIRICI BÜYÜME YOK
UNDP Başkanı Kemal Derviş bütün dünyada son beş yılda çok hızlı bir büyüme yaşandığını ve ortalama yüzde 5'lerin üzerindeki bu büyümenin son 30-40 yılda gerçekleşen en hızlı büyüme dönemi olduğunu belirtti. Derviş, buna karşın bu büyümeye rağmen dünyada eşitsizliklerin de arttığına dikkati çekti. Kemal Derviş, büyümeden asıl beklenen şeyin büyümenin yarattığı zenginliğin en geniş kesimlere yarar sağlayacak şekilde dağılması olduğunu, buna karşın, küresel ekonomideki büyümenin böyle bir sonuç doğurmadığını ve istihdam arttırıcı olmadığını söyledi.
Derviş, istihdam artışının yüzde 1-2'ler düzeyinde kaldığını hatta bazı ülkelerde hiç artış göstermediğini vurguladığı konuşmasında şöyle dedi:
"Genç insanlar için istihdam yaratmak çok önemli. İstihdamı destekleyen bir büyüme dünya kadar Türkiye için de çok önem arz ediyor.İstihdamın yavaşlaması sadece Türkiye'nin değil küresel ekonominin bir sorunu. Büyüme politikalarının genç insanların istihdam sorununu mutlaka halletmesi gerekir."
UNDP MİKRO KREDİYİ DESTEKLİYOR
Mikro kredi uygulamasının herkese ulaşan bir büyüme modeli yaratılması çabasında çok önemli ve kapsamlı bir finans modeli olduğunu belirten Derviş, finans sektörünün mikro yatırımcıya, genç girişimcilere destek olan bir yaklaşım içinde olması gereğine işaret ederken UNDP-GYİAD ve TEB işbirliğinde yürütülecek mikro kredi uygulamasının herkese ulaşan büyümeyi gerçekleştirmede önemli bir adım olduğunu söyledi.
Derviş UNDP'nin rolünü anlatırken de, "Biz projeye finansman desteği sağlayacak bir kuruluş değiliz. Çünkü biz bir banka değiliz. Bizim desteğimiz uluslararası bilgi ve deneyimimizi paylaşmak ve teknik destek sağlamak olacak" dedi.
PINAR ECZACIBAŞI: GENÇ GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLİYORUZ
GYİAD Başkanı Pınar Eczacıbaşı, mikro kredi proje fikrini ilk olarak UNDP Başkanı Kemal Derviş ile paylaştıklarını ve projenin finansmanı için de daha sonra TEB ile anlaştıklarını belirterek, GYİAD'ın altın bilezikliler yaklaşımının girişimcilik ayağını hayata geçirecek mikro kredi uygulamasını başlatıyor olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Eczacıbaşı, "GYİAD olarak bu konuda hem Türkiye'de hem de uluslararası düzeyde en doğru iş ortakları ile iş yaptığımızı ve Türkiye'nin genç nüfusu için önemli bir açılım yaratımızı düşünüyoruz.UNDP yetkilileri ile bu proje fikrimizi paylaştığımızda kendilerinin de birçok ülkede benzeri projeleri desteklediklerini öğrenerek beraber hareket etme kararı aldık. Daha sonra UNDP'nin girişimleri neticesinde TEB BNP Paribas vizyonel yaklaşım göstererek projeyi kredi ölçeğinde destekleme ve gerekli mali alt yapıyı oluşturulmasını sağladı" diye konuştu.
Mikro kredi uygulamasının özellikle meslek liselerinden ve meslek yüksek okullarından mezun kişilere girişimci olma ve kendi işini kurma fırsatı sunacağını kaydeden Pınar Eczacıbaşı, kredisi onaylanan girişimcilere GYİAD üyesi işadamları tarafından danışmanlık verilerek başarılı olmaları için destek olunacağını söyleyerek, "Gerekli görüldüğünde iş yönetimi, iş geliştirme ve finans gibi konularda eğitim çalışmaları düzenlenecektir. Genç girişimciler işlerinin her aşamasında GYİAD'a danışarak GYİAD'ın üye tabanında yer alan şirket sahip ve yöneticileri ile ilişki içinde olabileceklerdir" dedi.
Kadınlara ve mesleklerinde deneyim sahibi olanlara da öncelik tanımayı hedefleyen mikro kredi uygulamasının başarısı için banka ve yatırımcı kuruluşlarının büyük önem taşıdığını belirten Eczacıbaşı, "Banka ve yatırım kuruluşlarının bu desteği hibe yardım olarak değil, bin bankacılık ürünü ve çözüm paketi olarak sunmaları, mikro kredi uygulamalarının sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.Mikro kredi uygulaması bireysel girişimciliği cesaretlendiren bir uygulama olacaktır" diye konuştu.
VAROL CİVİL: BAŞARI ÖYKÜLERİ YARATACAĞIZ
TEB Genel Müdürü Varol Civil ise konuşmasında mikro kredi uygulaması ile bankanın sosyal sorumluluk projeleri içinde yer alma duygusunu hayata geçirme fırsatı buldukları için mutlu olduklarını belirterek, "Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusu var. Bu dinamiğin hayata geçirilmesi lazım. Aksi halde bu önemli avantaj baş ağrısına da dönüşebilir. Toplam işgücünün yüzde 17'sini gençler oluşturuyor.Şu ana kadar genç nüfus potansiyelini iyi yönettiğimizi söyleyemeyiz" dedi.
Genel Müdür Civil, mikro kredi uygulamasının 18-35 yaş arası genç girişimcileri hedeflediğini ve kadın girişimcilerin de proje içinde önemli bir payı olacağını hatırlatarak şöyle dedi:
"Biz bu uygulamaya Kasım ayında başlayacağız. Projenin detaylarını o dönemde kamuoyuyla daha yakından paylaşacağız. Başvurular öncelikle TEB şubeleri aracılığıyla alınacak. Sonra genç girişimcilerin iş fikirleri ticaret odaları temsilcilerinin de içinde yer aldığı ilgili komitelerce değerlendirilip onay sürecinden geçecek. Sonra bu girişimci adayları eğimden geçirilip sertifikaları verilecek. Bu süreç sonunda da kredi almaya değer bulunan projeler bankamızda finanse edilecek."
TOPLAM 10 MİLYON DOLARI BULACAK
Mikro kredinin 3 bin ile 10 bin YTL arasında değişeceğini, dünyada bu rakamın 500 dolarlar düzeyinde olduğu göz önüne alınınca 5 bin-7 bin dolara karşılık gelen Türkiye'deki uygulamanın önemli bir rakam olduğunu söyleyen Varol Civil, "Bu bir hibe kredisi olmayacak. Bankacılık ürünü, bir kredi olacak verilecek. Uzun vadeli ve düşük faizli olacak. Ve bir kereye mahsus değil, girişimciyi sürekli desteklemeyi amaçlıyoruz. Genç girişimcilerle proje yönetimini birlikte yaparak önemli başarı öyküleri yaratmayı hedefliyoruz Türkiye'deki mikro kredi uygulamasını sadece ülkemizde değil, bütün dünyada bir başarı öyküsüne dönüştürme amacındayız" dedi.
Varol Civil, projenin ilk olarak 5 ilde pilot uygulama olarak başlatılacağını her yıl 500 genç girişimciye kredi vermeyi planladıklarını ve bu rakamın 3 yılda 1.500 kişiye ve kredi toplamı olarak da 10 milyon dolara ulaşacağını kaydetti.