ANKARA (ANKA)- Genç işadamları terör olaylarının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu bölgesinde "ekonomik olağanüstü hal ilan edilmesi" çağrısında bulundu.
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Başkanı Hazim Sesli, terör olaylarının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yer alan illere bölgesel teşvikler yaratılması çağrısında bulunarak, "Teşvik süresi sadece bu iller için 5 yıldan 15 yıla çıkarılması" dedi. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde yaşanan terör olaylarının yeniden başlamasının, Türkiye'nin seçim sürecine girmesi ve siyasi boşluk değerlendirmelerinden kaynaklandığını söyledi. Sesli, "Türkiye uzun yıllar terörle mücadelesini sürdürmüş, binlerce şehit vermiş ve bu mücadelesi sırasında da 100 milyar dolara yakın para harcadı. Türkiye üzerinde oynanan oyunlar tekrar ortaya çıktı. Dış güçler kaos yaratmak için yeniden düğmeye bastı" dedi.
"ÇÖZÜM ÖNCE İÇERİDE"
Terör olayları konusunda "çözümün önce içeride, sonra dışarıda olduğu" tespitinin doğru olduğunu belirten Sesli, "Bizler genç işadamları olarak, bu konuda galibiyetin sıcak savaştan ziyade ekonomik bir savaştan elde edilebileceğini düşünmekteyiz. Son zamanlarda yeniden başlayan terör olaylarının önüne geçmenin, ancak Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki ekonomik gücün artırılması ile mümkün olabileceğini düşünmekteyiz" değerlendirmesini yaptı.
Bölgesel bazda gelir dağılımındaki uçurumun her geçen gün daha da derinleştiğini ifade eden Sesli, "İşsizlik oranı ise sürekli artmaktadır. Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki insanlarımızın işsizlik sorunlarını çözerek, bu insanlarımızın üretime katılmalarını sağlamalıyız" dedi.
GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Bu bölgelerin birer cazibe merkezi haline dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Sesli, şöyle devam etti:
"Terör olaylarının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yer alan illerimize yönelik yeni bölgesel teşvikler yaratmalıyız. ‘Bölgesel Ekonomik Olağanüstü Hal' ilan ederek, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndaki teşvik süresini sadece bu illerimiz için 5 yıldan 15 yıla çıkarabilir, bölgedeki atıl OSB'leri yeniden ekonomiye kazandırabiliriz. Aynı çerçeve içerisinde yatırımdan, asgari ücrete, eğitimden sağlığa ve sosyal hayata kadar çok yönlü politikalar üretilerek, Doğu ve Güneydoğu'daki ilerimizin kalkınmasına destek verilebilir."